Eliud Kipchoge și Mary Keitany, ambii din Kenya, au fost aleși cei mai buni maratoniști din 2017 de AIMS, fiind votați de reprezentanții a 435 de curse din 114 țări.

Pentru Eliud Kipchoge este a treia oară consecutiv când primește această distincție, anul acesta kenyanul câștigând maratonul de la Berlin cu 2.03.32, iar în mai, pe circuitul de formula 1 de la Monza, ajungând, asistat de ”iepuri” pe tot parcursul cursei, să fugă cei 42,195 km în 2.00.25. Mary Keitany a ajuns la a cincea distincție, la egalitate cu deținătoarea recordului mondial, Paula Radcliffe. Keitany a alergat în acest an cel mai bun timp la un maraton feminin, ajungând la finiș după 2.17.01.Mary KeitanyJemima Sumgong, 4 ani pe bară pentru EPO

Atleta kenyană Jemima Sumgong, prima campioană olimpică de maraton din istoria țării sale, în 2016 la Rio, a fost suspendată pe o perioadă de patru ani pentru un control antidoping pozitiv la eritropoietină (EPO). Jemima Sumgong a mai ispășit o suspendare de doi ani pentru dopaj — redusă la un an în apel — în 2012, atunci pentru utilizarea de Prednisolon, un steroid interzis. Ea a susținut că substanța provenea dintr-o injecție destinată tratării unei probleme pe care a avut-o la șold. Atleta, una dintre cele mai bune maratoniste din lume, este o fostă parteneră de antrenament a kenyencei Rita Jeptoo, fosta regină a acestei discipline, și ea suspendată pentru dopaj în 2014. (foto: Facebook)