Semimaratonul Bucuresti

În România, media timpului de finiș la semimaraton este de 2h.7m

4shop.ro

Semimaratonul este poate cea mai fugită distanță din lume dar și din România, pe Glob media timpului de finalizare a acestei curse fiind de 2 ore și 3 minute. Ești sau nu ești un alergător bun dacă termini sub această bornă?

Există oameni care spun că un timp bun pentru a trece linia de finiș a unui semimaraton ar fi sub 2 ore. Alții, ridică ștacheta chiar mai sus, 1 oră și 45 de minute. Dar, totuși, nu există timp ”bun”. Asta pentru că fiecare persoană se raportează individual la o cursă, fiecare are un anumit obiectiv atunci când pornește pe traseu. Dar, totuși există timpi de referință, recorduri mondiale, recorduri europene, recorduri de cursă, timpi medii de parcurgere a acestei distanțe etc. Ori, media ar putea constitui o bornă bună la care toți ar putea să se raporteze, pe care fiecare să vrea să o depășească.

Crema alergătorilor de semimaraton sunt acei sportivi care urmăresc să doboare recorduri mondiale, cei mai buni fiind cei care le și stabilesc. La băieți, cea mai bună performanță pe această distanță a fost realizată în 2019, la Copenhaga, acolo unde un specialist, multiplul campion mondial, kenyanul Geoffrey Kamworor a terminat cei 21 de kilometri și 97 de metri în 58 de minute și 1 secundă. Cel mai bun timp feminin a fost alergat de deținătoarea recordului mondial la maraton, de Brigid Kosgei, 64:28, dar într-o cursă exclusiv feminină cel mai rapid a fugit etiopianca Netsanet Gudeta, 66.11, iar într-o cursă mixtă, Joyciline Jepkosgei, 64.51. În Europa, cel mai bun timp pe semimaraton l-a alergat elvețianul Julien Wanders, 59.13, iar la fete, Sifan Hassan a fugit 65.15 într-o cursă mixtă, și Lornah Kiplagat, 66.25 într-o cursă exclusiv feminină (ambele atlete fugind sub culorile Olandei).

Performanțele mondiale, europene și naționale nu sunt însă la îndemâna oricui, mai mult, majoritatea celor care iau startul într-o competiție pe această distanță având ca obiectiv să-și bată propriul record sau pur și simplu să termine semimaratonul. De obicei, cu timpul, cu cât antrenamentele sunt mai dedicate și calitatea lor crește, cu cât se participă la mai multe curse și astfel experiența crește, timpul amatorilor scade destul de rapid, cel puțin până la un punct unde barierele nu mai sunt așa de ușor de depășit.

Începătorii, mai ales cei care nu s-au pregătit cum trebuie pentru această cursă, tind să termine semimaratonul cu un timp de 2 ore și 30 de minute. Pentru cei mai mulți, o barieră care trebuie depășită este cea de 2 ore. Acest reper pentru mulți înseamnă o adevărată reușită, iar pentru cei mai rapizi un timp decent de la care se poate pleca spre borne și mai îndrăznețe. Cei mai competitivi, au însă, normal, alte bariere, intrarea în timpul de 1 oră și 30 de minute. Dar, dacă căutați să fiți sub media de timp cu care se termină un semimaraton, trebuie urmărite datele runrepeat.com, un site care, în colaborare cu World Athletics, a analizat peste 107.9 milioane de rezultate de la peste 70.000 de curse, între anii 1986 și 2018.

S-a observat că semimaratonul este una dintre cursele cu numărul cel mai mare de participanți, după cele de 5 kilometri, și că timpul mediu de finiș a ajuns de-a lungul anilor să fie din ce în ce mai slab, asta și din cauza creșterii numărului de participanți. În acest moment, Rusia este țara care are cea mai bună medie a timpului de finiș, 1 oră, 45 de minute și 11 secunde, esticii fiind urmați de Belgia, cu 1 oră, 48 de minute și 1 secundă, și de Spania, cu 1 oră, 50 de minute și 20 de secunde, la nivel global, media fiind de 2 ore, 3 minute și 21 de secunde (5.50 minute pe mie). În România, semimaratonul se aleargă în medie cu 2 ore și 7 minute (6.01 minute pe mie), băieții fiind bineînțeles mai rapizi, 2 ore și 3 minute (5.49 minute pe mie), iar fetele mai încete, 2 ore și 18 minute (6.32 minute pe mie).

Campionatul Mondial de Semimaraton, Cardiff

Dar unde ai putea fi clasat într-un clasament mondial în funcție de timpul tău? Așa cum am specificat mai sus, dacă vrei să fii printre primii 50% dintre alergătorii de semimaraton din lume trebuie să fugi mai repede de 2.03.21, dacă scazi sub 2 ore fiind printre primii 45%. Cu un timp de 1 oră și 50 de minute te situezi în primii 30% dintre alergători, iar la 1 oră și 10 minute ești deja într-un grup select, numai 1% dintre alergători pot realiza această performanță. Dacă este să ne referim doar la băieți, ca să fii în primii 50% trebuie să alergi 1 oră și 54 de minute, un timp de 1 oră și 48 de minute te poziționează printre primii 40% de alergători din lume (sub 67.11 pentru a accede în grupul select al celor 1%). La fete, ca să accezi în jumătatea de sus ai nevoie de un timp de 2 ore, 10 minute și 32 de secunde, sub 2 ore însemnând că ești mai rapidă decât 65% dintre femeile de pe glob (1.16.46 este borna celor 1% cele mai rapide fete).