Ierusalim

Ierusalimul, capitala religioasă a lumii

4shop.ro

Ierusalimul, capitala Israelului, un oraș plin de istorie, religios până la ultima piatră, care încearcă să uite confruntările sângeroase dintre evrei, palestinieni și iordanieni, este o urbe care vrea să transforme diferențele dintre locuitorii săi într-un atu.

Ierusalimul este un oraș care nu poate fi descoperit, nu poate fi ”citit” în câteva ore sau în câteva zile. Necesită timp, fiecare piatră are o istorie a sa, fiecare biserică, templu sau moschee face trimitere la un personaj religios sau la o poveste din Biblie, din Noul Testament sau din Coran. Ierusalimul este rezultatul numeroaselor orânduiri egiptene, iudaice, asyriene, babyloniene, macedoniene, romane, bizantine, musulmane, arabe, cruciate, otomane, britanice, iordaniene și israeliene. Oamenii încearcă să uite că părinții lor, bunicii lor, străbunicii lor, s-au luptat, mulți pierzându-și viața pentru o cauză în care fiecare credea cu tărie. Ierusalimul este un melanj de culturi, de obiceiuri, dar și de mâncăruri, de sunete și de mirosuri, ale unor lumi diferite care își dau întâlnire pe străzile întortocheate ale Orașului Vechi.Un start bun pentru descoperirea Ierusalimului poate fi o alergare alături de un ghid autorizat care este, normal, și un alergător împătimit. Am fost introduși în lumea ”ascunsă” a Orașului Sfânt de Shmuel Shantall (Shmuel on Facebook & Strava), un alergător care a scăzut sub 3 ore la maraton, un evreu născut în Africa de Sud care a ales să emigreze în Israel. A ieșit o alergare de 7 kilometri în care s-a putut lua contact, așa cum chiar el ne-a spus, cu 5.000 de ani de istorie, mai mult, am putut vedea și o parte a dificilului traseu al Maratonului Ierusalimului. Am putut ”simți” străzile pline de comercianți arabi, creștini și evrei, am alergat de-a lungului unei părți a Via Dolorosa (Drumul Crucii, o rută din Ierusalimul Vechi despre care se crede că este drumul pe care l-a făcut Isus purtând crucea), am putut urmări săpăturile arheologice care aduc la lumină vechiul oraș, am luat contact cu Zidul Plângerii, am zărit Cupola Stâncii, un sanctuar islamic, am trecut prin porțile Zion, Jaffa, Leului și Damasc. O parte din numeroasele obiective turistice ale Ierusalimului vi le vom prezenta mai jos.


CURSE DE ALERGARE ÎN IERUSALIM ȘI ÎN APROPIERE

Ierusalim Maraton (martie)

Un maraton pe asfalt foarte greu, deoarece are numeroase urcări și coborâri, Ierusalimul fiind un oraș situat pe mai multe coline, maratonul de la Ierusalim este destul de nou, prima ediție a avut loc în 2011, dar are la start peste 20.000 de alergători, la toate probele. Traseul trece pe lângă numeroase obiective turistice din orașul vechi, iar în 2018 va avea startul pe 9 martie. Site: jerusalem-marathon.com.

Maratonul Palestinei (martie)

Maratonul Palestinei are loc în fiecare martie în Betleem, Cisiordania, fiind un eveniment care atrage peste 5.000 de participanți, chiar dacă alergătorilor din Gaza nu li se permite accesul în Cisiordania pentru această cursă. S-a făcut o excepție, pentru Nader al-Masri, un palestinian care a luat parte la Jocurile Olimpice, atletul terminând pe primul loc în 2015. Site: palestinemarathon.org.


Zidul Plângerii

Zidul Plângerii (Kotel) se află în partea de vest a Muntelui Templului, fiind un vestigiu al zidului antic care înconjura Templul iudeu din Ierusalim, după distrugerea acestuia fiind considerat principalul loc sacru al iudaismului. Este un loc de rugăciune dar și un important punct care atrage turiști din toate părțile lumii, esplanada din fața lui fiind realizată după ce s-au demolat clădiri ale vechiului cartier marocan. Muntele Templului este un deal de 743 de metri, locul care a servit drept loc de cult celor trei religii monoteiste – iudaism, islam și creștinism. Pe culmea lui este o esplanadă de 14 hectare, pe care a fost construit Templul iudeu, acum aici fiind sanctuarul musulman Cupola Stâncii și moscheeea Al-Aqsa.

Cupola Stâncii

Cupola Stâncii este un sanctuar islamic construit între 687-691 fiind cea mai veche construcție islamică funcțională din lume. În direcția pietrei peste care s-a ridicat domul era stabilită orientarea de rugăciune pentru musulmani, trecându-se apoi la cea spre Mecca. În apropiere, se află moscheea Al-Aqsa (nu se poate vizita dacă nu sunteți de credință musulmană), amândouă aflându-se pe Muntele Templului (arabii îl numesc Haram ash Sharif).

Biserica Sfântului Mormânt

Biserica Sfântului Sepulcru, cum se mai numește, a fost construită în interiorul zidurilor orașului vechi al Ierusalimului de Constantin Cel Mare, în anul 325, pe locul unde a avut loc răstignirea pe cruce a lui Isus, fiind cel mai însemnat loc de pelerinaj al creștinilor. A fost arsă de persani, de arabi, distrusă de un cutremur, fiind refăcută mereu, ultima dată în 1810 după ce a fost mistuită de un alt incendiu.