Pistă de atletism New York
Pistă de atletism New York

Accesul pe pista de atletism, mai scump ca-n New York

Conducerea Ministerului Tineretului și Sportului a hotărât, la redeschiderea pistei de atletism ”Lia Manoliu”, să impună amatorilor de alergat o taxă de acces de 63 de lei pe lună (180 de dolari pe an). În New York, SUA, a fost deschisă pe 19 noiembrie o sală de atletism ultra-modernă care va fi accesibilă și publicului unde se plătește un preț de aproximativ 9 lei pe lună (18-24 ani și peste 62 de ani) sau 34 de lei pe lună (25-61 ani).

În București, afară, 63 de lei, în New York, în sală, 34 de lei

”Noi punem în aplicare ordinele de la MTS”, au spus angajați ai bazei sportive ”Lia Manoliu”. 63 de lei pe lună pentru accesul la pista de atletism înseamnă aproape 180 de dolari pe an, într-o țară unde salariul minim, pe care îl câștigă o mare parte din muncitorii României, este de aproximativ 200 de dolari. În New York a fost deschisă pe 19 noiembrie o sală de atletism ultra-modernă care a costat 112 milioane de dolari (Ocean Breeze Track and Field Athletic Complex, poze: silive.com & nydailynews.com). Pista acoperită, învelită cu Mondo – Sportflex Super X 720 –, poate fi folosită, când nu e închiriată, și de publicul larg (în SUA salariul minim e de aproximativ 1.000 de dolari), la niște prețuri foarte mici:

  • Sub 18 ani – gratis.
  • Între 18-24 de ani: 25 de dolari pe an.
  • Între 25-61 de ani: 100 de dolari pe an.
  • Peste 62 de ani: 25 de dolari pe an.

Este adevărat că Ocean Breeze Track and Field Athletic Complex a fost ridicată în New York de primărie și nu de Guvern. În România, primăriile Bucureștiului, de sector sau nu, conduse în marea lor parte de infractori care au intrat unul câte unul la pușcărie, nu au construit nimic pentru alergători. În Canada, după cum ați putut citi și aici, accesul la numeroase terenuri de fotbal, piste de atletism, terenuri de softball, piscine în aer liber, piscine acoperite, săli de forță, este gratuit.

Pe malurile Dâmboviței, cuvintele frumoase de pe hârtie își pierd din ”strălucire” când sunt puse în practică. “Este nevoie de acordarea unei priorităţi sportului de masă cu mai multă perseverenţă”, spunea Gabriela Szabo în timp ce era șeful Ministerului Tineretului și Sportului. La plecare, după ce a rezolvat ce n-au putut predecesorii ei, zeci de miniștri incapabili și incompetenți care au avut sub fund același scaun – a renovat și complexul sportiv Lia Manoliu -, a lăsat o taxă pentru acces pe pista de atletism.

Pista de atletism Lia Manoliu
Pista de atletism Lia Manoliu

Legea, tăvălită de MTS

Nu numai că Ministerului Tineretului și Sportului, reprezentat până acum o săptămână de Gabriela Szabo, iar acum de Elisabeta Lipă, a decis să taxeze alergătorul amator, dar ignoră și legea. Nu-i o noutate și nici nu mai miră pe nimeni, guvernele României au făcut asta sistematic. Legea 69/2000: «Sportul pentru toţi reprezintă un complex de activităţi bazate pe practicarea liberă a exerciţiului fizic într-un mediu curat şi sigur, individual sau în grup, organizat ori independent. Sportul pentru toţi este sprijinit de stat, de organizaţii neguvernamentale şi de structuri ale administraţiei locale, în vederea menţinerii sănătăţii, a recreării şi socializării cetăţenilor». HG 283/2003: «Toate bazele sportive din rețeaua Ministerului Tineretului și Sportului vor fi puse la dispoziție populației, gratuit, de cel puțin 3 ori pe săptămână, timp de minimum două ore, pentru activități recreativ-sportive, în afara orarului stabilit pentru acțiuni de performanță sau competiții, după un orar stabilit de direcțiile pentru tineret și sport județene».