Ghețarii din jurul Chamonix-ului, o altfel de plimbare

4shop.ro

Plimbările pe deasupra Chamonix-ului, pe acolo pe unde cursele din cadrul Ultra Trail du Mont Blanc nu ajung, pot oferi, pe lângă peisaje spectaculoase, și un alt ”unghi” din care să descoperi Alpii.

Ghețarii curg agale spre Chamonix aducând cu ei ”mirosul” înghețat al înălțimilor. O incursiune printre crevasele care îi brăzdează devine aproape necesară pentru a descoperi și altfel Alpii și pentru a vedea din alte perspective valea Chamonixului. Echipamentul de altitudine este obligatoriu, condiția fizică bună este necesară, iar dacă nu ați mai fost pe ghețari, un ghid montan de altitudine calificat (certificare UIAGM/IFMGA) este mai mult decât indicat. O mare parte din echipament se poate închiria din Chamonix, tot acolo fiind indicat să faceți și asigurare pentru activități montane, ce include, printre altele, chiar și evacuarea cu elicopterul.

Un ghid certificat, foarte bun, român, din Chamonix, este Cătălin Pobega! Contactați-l pe pagina lui de Facebook, aici, puteți face traversări de ghețari, cățărare, urcări pe Mont Blanc.

Traversarea Valée Blanche

Un traseu pentru începători, o clasică pentru cei care de-abia au învățat cum să-și ”agațe” colțarii de bocanci, Traversarea Valée Blanche (Văii Albe) este realizată de foarte mulți turiști care ajung în Chamonix și doresc să petreacă o zi la mare altitudine, pe ghețar, echipați cu colțari și pioleți. Accesul se face ușor, la Aiguille du Midi, ajungându-se cu telecabina ce urcă până la 3.842 de metri, iar de aici cu telegondola până în Italia. Drumul pleacă de la Punta Helbronner sau Refugio Torino, 3.462 m. Se coboară aproximativ 200 de metri de elevație și se urcă în jurul a 700 de metri, pe tot parcursul traseului, o mare parte printre crevase, fiind înconjurat de vârfuri alpine ascuțite și creste crenelate. Valée Blanche este parte a ghețarului Glacier du Géant, cel mai mare ghețar de pe partea franceză a Alpilor, principalul furnizor de gheață pentru cunoscuta Mer de Glace. Traseul poate trece și pe la Refuge des Cosmiques, 3.613 m, și se poate alege și urcarea pe Pointe Lachenal (3.713 m).

Relive ‘Refugio Torino – Cosmique – Aiguille du Midi’

Pe Mer de Glace

Mer de Glace este poate cel mai cunoscut ghețar francez, un ghețar care s-a micșorat puternic în ultimii ani din cauza încălzirii globale, dar care a rămas încă un punct de referință pentru turiștii veniți la Chamonix. La baza lui se poate ajunge rapid cu trenul Montenvers – Mer de Glace, un tren ce funcționează din 1908, ultima stație fiind la aproape 2.000 de metri. Traseul presupune apropierea de ghețar și apoi plimbarea pe acesta spre direcția Moulins și mai departe până la intersecția cu ghețarul Leschaux. Se poate face și un tur, de mai multe zile, care să ajungă la Refuge du Requin, pe ghețarul du Tacul, la Refuge de Leschaux, ghețarul de Talefre, Refuge du Couvercle etc.

Ce se poate face în zona Montenvers, aici.

Glacier du Tour

Un traseu care pleacă de la Refuge Albert 1er, de la 2.702 m altitudine, acolo unde se poate veni pe cărarea ce pleacă de la Col de Balme, de la 2.100 de metri, unde se poate ajunge cu telecabina și telescaunul. De la acest refugiu/cabană se poate intra pe ghețarul du Tour spre Tete Blanche, cel mai înalt punct pe ruta ce leagă Chamonixul de Zermatt, aflat la 3.710m. Este un traseu de două zile, cu plecare din Le Tour (stațiune în apropierea Chamonix), care promite peisaje spectaculoase.