George Surlea, foto: Ana-Maria Butnaru

Gheorghe Surlea, între a renunța sau nu la atletism, la maraton

A renunțat de multe ori la atletism, mai mult împins de alții să o facă, dar a revenit mereu, să demonstreze că poate fugi, că poate fi printre primii. Gheorghe Surlea a fost de 4 ori pe podium la Naționalele de Maraton, în 2011 devenind campion.

Gheorghe Surlea. Campion național la maraton, vice-campion național al aceleiași probe în 2017 și 2018, locul 3 din 2015. Olteanul născut la Ștefănești, Gorj, este acum ”fruntaș” în Brigada Multinațională Sud-Est Craiova: ”Țin să le mulțumesc superiorilor mei, Gherghe Gheorghe, Pop Daniel, comandantului meu Cristian Dan. Ne ajută și ne susțin pentru a putea să ne desfășurăm pregătirea, fără ei cred că rezultatele noastre nu ar exista”.

Era 2001. După 6-7 luni de antrenament, George aleargă un cros și termină pe poziția a doua. Primește 10 lei și o icoană drept premiu. Decide să renunțe la atletism. ”Am ajuns la alergare după ce Mircea Zorilă, antrenorul care a descoperit-o pe Constantina Diță, a organizat un cros la care am luat și eu startul. Aveam 12 ani. Am venit al doilea”, povestește sportivul. Chiar dacă s-a lăsat de sport după numai jumătate de an, Zorilă nu a încetat la încercările de a-l întoarce din drum.

Anul 2006. George Surlea revine la antrenamente. Era clasa a 10-a. Tot atunci a revenit și fratele lui, Claudiu, care e cu un an mai mare. ”La Pandurii, alergam de la 800 de metri la maraton. În timp, acolo s-a format o echipă tare și frumoasă, cu Claudiu Surlea, cu Daniel Luplescu, cu Eugen Șorop, cu Alexandru Staicu, cu Gabriel Gorun, cu Claudiu Iordache etc”, ne spune atletul. Tot la Pandurii Târgu Jiu a început să alerge și maraton, primele două curse neterminându-se așa cum trebuie. ”Primul maraton pentru mine a fost când nu știam cu ce se mănâncă distanța asta, aveam o pregătire în care cea mai lungă alergare nu depășea 20 de kilometri. Am făcut atunci 2h.52, în 2009, dar de-abia l-am terminat”, rememorează George. ”În 2010, îmi doream să fug mai tare, dar n-am putut să-l duc până la capăt, mai aveam 500 de metri până la finiș. Am plecat după seniori, pentru că mă simțeam bine. De la kilometrul 35 se blurau imaginile pe care le vedeam, iar în ultimii 2 kilometri nu mai puteam să stau în picioare. Am tras însă de mine, până am picat pe jos din picioare, ziceai că sunt beat. M-am trezit în ambulanță”, povestește Surlea, care de data asta nu a părăsit sportul, ba mai mult, a muncit pentru ca anul viitor să arate că știe să alerge cei 42,195 km.

Anul 2011. A treia cursă de 42,195 km pentru atletul pregătit de Mircea Zorilă, antrenorul care i-a fost ca un al doilea părinte, ca un al doilea tată. ”Eram în ultimul an de tineret. Am fugit 2h.26. Am arătat că se poate, eram ca un leu rănit, am vrut să le demonstrez celor de la club că de sport mă las când vreau eu, nu când vor ei. Anul acela am avut un semimaraton, în august, în 1h.10, iar maratonul l-am trecut în 1h.16 primul ”semi” și 1h.10 al doilea. O senzație super-plăcută! Mă gândeam la baremul olimpic, care era 2h.19 atunci. Visam și simțeam că am și de ce! Lucrurile nu au mers cum visam”, precizează atletul gorjean.George întrerupe din nou antrenamentele. Pentru o perioadă scurtă. Din 2014, ajunsese în Armată. ”Au urmat 4 luni de pregătire mai bună, eram antrenat de Augustin Barbu, am ajuns să alerg un 68 de minute pe semimaraton, am văzut că îmi revenisem bine. Doar că momentele bune au trecut repede. Am întrerupt însă pregătirea în 2016. În același an, fără prea mult antrenament am participat pentru Run for Agro la Naționalele de Maraton, am făcut 2.37 și am terminat pe locul 4. Am văzut că am ceva potențial după o asemenea perioadă de pregătire mai mult inexistentă”, adaugă George.

Maratonul București 2018, Campionatul Național, a ieșit vice-campion național. ”Am plecat cu gândul la o medalie și am stat la cutie să văd ce se întâmplă. După kilometrul 22, eram în grupul urmăritor, în față erau Lupulescu și Mîneran, am vrut să văd ce fac cei de lângă mine, am mărit puțin ritmul, am făcut 3 ruperi și am observat că nu a reacționat nimeni. Am luat-o pe cont propriu, să vedem ce iese”, ne spune George, adăugând: ”Pregătirea pentru maraton este mai grea decât cursa în sine. Dacă te duci bine antrenat, la cursă ești ca la sărbătoare. Cu cât ești mai bine pregătit, cu atât partea în care nu te simți bine vine mai spre final. Maratonul mi se pare mai greu la început, pentru că trebuie să stai mai liniștit. În timpul celor 42,195 km mă concentrez pe cursă, la cum mă simt, sunt alert, dar din când în când mă gândesc și la chestii frumoase”. Obiectivele pentru 2019? Ni le prezintă George: ”Să-mi bat PB-ul la maraton și să reprezint cu onoare Armata Română la Jocurile Olimpice Militare care vor avea loc în octombrie în China”.

George Surlea, PB

  • Maraton: 2.26.33
  • Semimaraton: 68.24

 

foto: Ana-Maria Butnaru, Cristi Barbu – FRA, George Surlea