copil dabusilea spre alergare

De la mersul de-a bușilea, la alergare

Omul nu s-a născut capabil să fugă din primele momente ale vieții chiar dacă mulți o fac așa de bine de parcă au învățat întâi să alerge și de abia apoi să meargă. Pentru a alerga, oamenii întâi ”studiază” cum să se rostogolească, cum să meargă de-a bușilea și apoi sprijinit și într-un final fără ajutor.

De obicei, un copil râde, zâmbește, arată că se simte bine, atunci când aleargă. Parcă știe că este o ”activitate” pe care a trebuit să o învețe cu greu și cu efort, dar care în același timp îi provoacă plăcere, satisfacție, îl face să se simtă independent și fericit. Dar, ca să poată alerga, să facă sprinturi între diverse locuri pe care vrea să le cunoască, copilul trebuie să treacă prin mai multe etape, toate necesare pentru a-și întări mușchii și a-și coordona mișcările.

Ca să putem alerga când suntem mici, trebuie întâi de toate să învățăm să mergem. Un lucru ușor de zis, dar mai greu de făcut! Bebelușul trebuie să capete control asupra gâtului și capului, să-și întărească coloana vertebrală, să-și tonifieze brațele și torsul, să pună bazele unei posturi corecte și a unor picioare puternice, să cadă și să se bușească de multe ori până să reușească ”performanța” de a păși. Învățarea mersului presupune dobândirea unor abilități motrice grosiere și fine, a unor procese cognitive, fiind implicate coordonarea și echilibrul.Etapele prin care trece un copil, până la alergare

  • Rostogolirea. După luna a patra a vieții bebelușului, acesta începe să se rostogolească, fapt ce duce la întărirea trunchiului, dar mai ales a gâtului. Asta după ce până pe la 2 luni, copilul manifestă ceea ce se numește reflexul de mers (dacă este ținut în poziție verticală se pot vedea mișcări aleatorii ale picioarelor, asemănătoare cu pașii).
  • Șezutul în fund. După luna a șasea, copilul are o musculatură în jurul coloanei vertebrale destul de puternică și astfel este capabil să stea așezat, chiar dacă uneori se mai apleacă într-o parte.
  • Mersul de-a bușilea. Când intră în 10 luni, copilul începe să simtă că poate ajunge la obiectele din proximitate și o face aplecându-se în față, sprijinindu-se în mâini și genunchi și târându-se ușor. Este o etapă destul de iubită de ”pitici”, care parcă uneori întârzie să încerce să meargă pe picioare doar pentru că mersul de-a bușilea este confortabil și nu implică niciun risc. E și perioada când părinții pot începe să-și ia odraslele la o alergare. Normal, în cărucioare speciale, cu care pot participa chiar și la competiții.
  • Mersul sprijinit. Când se apropie de vârsta de un an copilul începe să se ridice în poziția verticală, agățându-se de barele patului sau de pantalonii părinților, următorul pas fiind să meargă sprijinit. Este perioada când e precaut, nu face mulți pași.
  • Perioada de perfecționare. Aceasta are loc între un an și doi ani. Copilul deja poate sta în picioare de unul singur, se așează și se ridică singur, începe să urce și să coboare scări, încearcă să lovească baloane, iar într-un final pașii săi vor fi din ce în ce mai egali, tinzând spre eleganța mersului adulților.
  • Alergarea. De obicei este posibilă deja când copilul are doi ani. Un semn că mersul este stăpânit foarte bine și că trece la un alt nivel de dezvoltare fizică. La trei ani, micuțul se descurcă deja cu ușurință, poate alerga, poate face sărituri, poate urca și coborâ scări aproape ca un adult, alternând picioarele.

Se spune că bebelușii au nevoie de 1.000 de oră de practică, hai să o numim antrenament J, din momentul când s-au ridicat de la sol în poziție verticală și până în momentul în care pot merge singuri. De aici, tot atâtea ore până învață să alerge. Fuga apare la vârste cuprinse între 18 luni și 24 de luni, dar dacă copilul nu a devenit deja un Speedy Gonzalez până atunci nu e motiv de îngrijorare, fiecare este diferit drept urmare dezvoltarea/evoluția sa este diferită. Dacă ați văzut că i-a luat mai mult timp până a început să meargă, nu vă așteptați să devină un Usain Bolt în câteva luni de când a încercat prima oară să alerge.

Curse de alergări pentru sugari?

Am stabilit că bebelușii nu pot alerga. Descoperă acest fel de a parcurge anumite distanțe după doi ani și îl deprind destul de bine abia pe la 3 ani. Atunci în ce constau cursele pentru bebeluși, pentru copii care nu au învățat decât să meargă de-a bușilea? Sunt de fapt niște ”curse” de distracție, în care un părinte e la linia de start arătându-i ”piciului” direcția în care trebuie să se ducă, iar celălalt la linia de finiș, pentru a-l încuraja, curse care se desfășoară pe ”trasee” de doar câțiva metri. Un exemplu îl avem și la Uniqa Bucharest 10k&Family Run, unde cursa bebelușilor are doar 4, 2195 metri și la care pot participa copiii cu vârste între 6 și 18 luni. Toți acești ”minusculi” participanți vor putea lua parte gratuit, după ce vor împlini 18 ani, la Maratonul București! 🙂

UNIQA Asigurări Bucharest 10k& FAMILY RUN deschide sezonul evenimentelor de alergare din acest an lansând provocarea de a petrece o zi în aer liber alături de cei dragi și de a alerga împreună, în paralel cu atleții români și străini, îmbinând performanța – Uniqa Asigurări cursa Individuală 10 kilometri, cursă acreditată și inclusă în calendarele internaționale sau cursa Volkswagen Ștafetă (2X 5km)– cu distracția în familie, Carrefour cursa Famiilor(1,5km/3.5km), cursa Adolescenților(3,5km) și cursa Bebelușilor(4,2195m). Aflată la cea de-a treia ediție, UNIQA Asigurări Bucharest 10k& FAMILY RUN va avea loc pe 1 aprilie cu punct de strat și sosire în Parcul Izvor.

(Bibliografie: runnersworld.com, active.com, activekids.com, competitor.com, realbuzz.com, parents.com, tataincepator.ro, motherandbaby.co.uk, activeforlife.com, health.usnws.com, runtothefinish.com)