Ionuț Zincă, pe munte
Ionuț Zincă, pe munte

Federalii, dezinteresați de alergarea montană!

4shop.ro

Federația Română de Atletism a decis să acorde premii substanțiale pentru sportivii cu rezultate foarte bune la competițiile internaționale, un campion mondial putând câștiga 50.000 de euro. Forul intern a uitat însă de o probă din ce în ce mai populară în lume, cu șanse mari de a deveni sport olimpic, care este sub patornajul IAAF, alergarea montană. Campionatele Mondiale de Alergare Montană vor avea loc în septembrie, în Marea Britanie.

Federația Română de Atletism organizează an de an etape de campionat național de alergare montană. Mai mult, anul trecut, o delegație de 24 de persoane (din care doar 14 sportivi!!!) a reprezentat România la Campionatul European de Alergare Montană din Franța, cel mai bun loc fiind ocupat de Ionuț Zincă (locul 4), prahoveanul fiind deținătorul a două medalii de bronz la CM și CE de alergare montană. FRA a decis în acest an să răsplătească cu sume considerabile atleții care au rezultate notabile la competițiile considerate de obiectiv, printre ele găsindu-se Campionatul Mondial în aer liber, Campionatul European indoor, dar și Cupa Europei de Marș sau Cupa Europei la 10.000m. Niciun leu însă pentru cursele de alergare montană. Ciudat, mai ales că în 2015 este programat Campionatul Mondial de Alergare Montană (Marea Britanie, 19 septembrie). Se pare că etapele de campionat național din România sunt organizate pentru că FRA este obligată de organismele internaționale, iar deplasarea unui grup numeros la CE de alergare montană de anul trecut a fost făcută pentru că alții, și nu FRA, au suportat cea mai mare parte din costuri.

În al doilea caz lucrurile sunt sigure, un membru al Consiliului Federal făcând lumină în acest caz: “Cea mai mare parte din bani a venit de la organismele internaționale”.