Americanii au făcut un top al celor mai buni sportivi care au participat la Jocurile Olimpice de vară și au inclus în primii 100 doi sportivi români: pe Nadia Comăneci și pe Elisabeta Lipă. Din păcate, au uitat de Constantina Diță, recunoscând însă că e foarte greu să fie realizat un top exact pentru că este ridicol să fie comparați sportivi din mai multe probe care au participat la această competiție în decursul a peste 100 de ani. 🙂

Se pare că nbcsports.com a realizat topul 100 al celor mai buni sportivi care au luat parte la Jocurile Olimpice ținând cont în primul rând de numărul de medalii adunat de fiecare participant și mai puțin de alte caracateristici care au dus la performanțele respective. În top apar două românce! Elisabeta Lipă, actualul ministru al Sportului, este clasată pe poziția 37, pentru cele opt medalii, cinci de aur, luate la șase ediții consecutive. Nadia Comăneci, cu 9 medalii, cinci de aur, la 2 ediții ale Jocurilor Olimpice, a intrat în top 10, pe locul 9, americanii fiind impresionați de ”10-le perfect”, de evoluția de la Montreal, atunci când gimnasta noatră a ”stricat” aparatul de ținut scorul.

Trei atleți, în top 5

Chiar dacă niciun atlet român nu a intrat în top, nici măcar Constantina Diță care a fost cea mai în vârstă sportivă care a câștigat un maraton olimpic, la 38 de ani, iar primul maratonist este cehul Emil Zatopek – pe 13, în primii cinci olimpici apar trei sprinteri: Carl Lewis (locul 5, 10 medalii, 9 de aur), Usain Bolt (locul 4, șase medalii de aur) și Jesse Owens (locul 1, 4 medali de aur în 1936, la Berlin). Înotătorul Michael Phelps (22 de medalii, 18 de aur) și gimnasta Larisa Latynina (18 medalii, 9 de aur), au fost poziționați pe locurile 2, respectiv 3.