Eilat, alergări în deșert și băi în Marea Roșie

4shop.ro

În sudul Israelului, în sudul deșertului Negev, udat de apele calde ale Mării Roșii, stă Eilatul, un oraș cu 50.000 de locuitori, o stațiune în care nu te plictisești niciodată.

Dacă Tel Aviv-ul este numit orașul care nu doarme niciodată atunci Eilatul ar putea fi numită stațiunea în care nu te plictisești niciodată, poate și din cauza asta primește aproape 3 milioane de turiști în fiecare an. Poți alerga pe asfalt, la ”umbra” brizei mării, poți fugi în deșert, ”biciuit” de arșița munților de gresie golași, poți să-ți întârești gleznele prin nisipul umed de lângă apă, sau poți combina alergatul cu înotul și ciclismul, pentru o pregătire excelentă de triatlon. Dar alergarea nu este tot ce poate oferi Eilatul. Poți să te plimbi cu cămilele prin deșert, poți face nenumărate sporturi nautice, poți patina pe patinoarul acoperit de dimensiuni olimpice, poți face snorkeling, plimbări pe cărările marcate din deșert, poți vizita numeroasele atracții din oraș sau de lângă sau poți lenevi toată ziua pe numeroasele plaje care se întind de la granița cu Iordania până la cea cu Egiptul, sub razele soarelui, răcorit de o bere sau de o baie în Marea Roșie, cu temperaturi ale apei care nu scad sub 20 de grade Celsius.

Eilatul este cel mai sudic oraș din Israel care se găsește în deșertul Negev (al-Naqab, în arabă), în partea sa sudică unul dintre cele mai aride din lume.  Deșertul israelian este unul pietros, muntos și destul de uscat, mai ales spre Marea Roșie unde primește în jurul a 50 mm precipitații anual. Pe lângă orașele populate în majoritate de evrei, în Negev există și un oraș locuit de beduini, Rahat, cu o populație de aproape 70.000 de locuitori. Deșertul sudic este și casa unor centrale solare mai speciale, care nu folosesc panouri fotovoltaice ci oglinzi care ”focusează” razele solare spre un turn care folosește căldura creată să producă aburi care învârt o turbină ce dă electricitate.Cursele pentru care vă puteți aranja o vacanță în Eilat sau împrejurimi sunt Maratonul Deșertului (în noiembrie), Israman Eilat (un triatlon pe distanță lungă, ce se ține în ianuarie) sau Nitzana Challenge 24H (în martie, cursă de 24 de ore, ștafetă sau individual). Eilatul este și locația unde găsiți o bază de antrenament pentru triatlon, Tri Eliat, unde puteți lua lecții de înot, ciclism și alergare într-un mediu controlat.

Observatorul Subacvatic Eilat

Parcul din apropierea graniței cu Egiptul este un acvariu public și un centru de conservare care deține peste 800 de specii marine, fiind deschis în 1974. Atât acvariul principal cât și celelalte locuri în care sunt expoziții sunt conectate direct cu Marea Roșie, apa fiind pompată și schimbată regulat. Principalul element al observatorului este Expoziția Circulară, de unde se poate vedea un ecosistem natural complet dintr-o capsulă care se află sub apă. O altă atracție o reprezintă bazinul cu rechini, acolo unde se găsesc numeroase specii de pești care înoată în 3 milioane de litri de apă.

Reciful delfinilor

Reciful delfinilor este un resort ”hipiot”, un loc unde se poate face baie în Marea Roșie, un loc unde se poate bea o bere rece pe terasele acoperite cu ”trestie” care sunt suspendate deasupra mării, unde se poate mânca un falafel sau un humus local și, cel mai important, unde se poate sta ”de vorbă” cu delfinii. Aceștia nu sunt îngrădiți, au posibilitatea să plece în mare să vâneze, dar din când în când, se apropie și de țărm, de un loc special creat, ca o platformă care avansează câțiva zeci de metri în mare, pentru a sta de vorbă cu oamenii sau pentru a înota alături de ei.

Muzeele din Eilat

Chiar dacă are doar 50.000 de locuitori, Eilat nu duce lipsă de muzee, care pot fi vizitate pentru a lua o pauză de la sporturile nautice și plajele cu care te îmbie stațiunea de la Marea Roșie. Găsești aici un muzeu de istorie, Muzeul Orașului Eilat, dar și unul mai special, Muzeul Erotic.Petra, IordaniaEilatul este foarte aproape de Iordania și Egipt

Din Eilat, când vizibilitatea este bună, se poate vedea atât spre vecinii Iordania și Egipt, dar și spre Arabaia Saudită, cele patru țări întâlnindu-se pe câțiva kilometri pe malul golfului Acaba. Cum în Egipt nu este indicat să te duci, ești avertizat de Ministerul Afacerilor Externe român prin SMS încă de când ajungi în Israel că peninsula Sinai trebuie evitată, Iordania rămâne singura țară în care se pot face fără probleme vizite, în Eilat existând numeroși operatori turistici care fac excursii la Petra, o cetate veche de peste 2.000 de ani construită de nabateeni, o veche populație arabă pre-musulmanică de limbă aramaică. Petra este unul din cele mai celebre situri arheologice datorită templelor săpate direct în stâncă, cel mai cunoscut fiind Trezoreria (42 de metri înălțime).

Parcul Timna

Localizată la 30 de kilometri nord de Eilat, valea Timna, o fostă mină de cupru veche de aproximativ 7 milenii (prima din lume), acum un parc pentru recreere, este o locație care merită vizitată (în apropiere de Elifaz). Pentru istoria foarte veche, pentru peisajele aride dar splendide, pentru cuprul care încă își mai face loc ca niște vene prin gresiile nisipoase ale deșertului Negev. Numeroase formațiuni săpate în roca nisipoasă ies în evidență, cum ar fi Coloanele lui Solomon (nu au de a face cu perioada regatului lui Solomon), locul unde vara au loc concerte, Ciuperca, Arcadele, și, în plus, există și situri de interes arheologic, ca templul egiptean dedicat lui Hathor (construit în perioada domniei faraonului Seti I) sau numeroase roci cu desene datând din perioadele egiptene sau romane.

Canionul Roșu

La 25 de minute nord de Eilat, în munții Eilat, se găsește Canionul Roșu, una dintre cele mai frumoase cărări montane din Israel. Canionul este numit astfel deoarece, la apus, razele soarelui care cad pe rocile roșiatice ale muntelui dau o tentă sângerie peisajului. Atât în Canionul Roșu cât și în valea Timna mai pot fi întâlniți și oryși albi, antilopele caracteristice acestei zone.NitzanaNitzana, fostă cetate, actuală școală, aproape de granița cu Egiptul

Nitzana este o fostă cetate, poate o stație de oprire pentru caravanele de cămile, aflată aproape de granița cu Egiptul, la 230 de kilometri nord de Eilat, o atracție care merită vizitată în drumul spre stațiunea de la Marea Roșie, ca de altfel și craterul Mitzpe Ramon, aflat la 150 de km de Eilat. A fost contruită de nabateeni, apoi a intrat sub ocupație romană și sub conducere bizantină, înainte de a ajunge sub orânduire musulmană. Alături de ruine se află și o școală pentru tineri, un centru educațional care încearcă să instruiască școlarii pentru o lume în care pacea să nu fie doar o vorbă goală aruncată în vânt.

Mitzpe Ramon, un crater care nu este cauzat de un asteroid sau de un vulcan

Mitzpe RamonMitzpe Ramon este un mic oraș, doar 5.000 de locuitori, o fostă colonie a celor care lucrau la drumul care urma să lege Tel Avivul de sudul Israelului, care se află lângă un impresionant crater, makhtesh Ramon. Un makhtesh este o formă geologică unică deșertului din sudul Israelului și din peninsula Sinai, o zonă care nu se datorează unui impact cu un asteroid sau unei erupții vulcanice, ci este rezultatul unei eroziunii realizate de obicei de un wadi (o vale). Craterul de la Mitzpe Ramon este cel mai mare makhtesh, cel mai impresionant, are peste 40 de km lungime, 10 km lățime și o adâncime de peste 500 de metri. O oprire la centrul vizitatorilor, acolo unde antilopele ibex se plimbă în voie, o plimbare pe promenada Albert sau privirea unui apus de soare magnific, sunt activități care vă vor rămâne cu siguranță imprimate în minte.