Edit Vakaria

Bună la wintertriatlon, Vakaria îmbină frumos schiul și alergarea

Sportiva născută în Gheorgheni este o fată emotivă, muncitoare, care a început târziu sportul, la 14 ani, a făcut schi fond, iar acum prin trudă și voință a ajuns foarte bună în triatlonul de iarnă (schi fond, MTB și alergare).

Edit Vakaria (23 de ani) apare în topul curselor de alergare montană, pe distanțe mai scurte, de exemplu a terminat prima crosul din cadrul Brașov Marathon, ea fiind la bază o schioare, care a început cu schi fond, și pentru doi ani, fără să-i placă prea mult, a făcut și biatlon. S-a reprofilat pe parcurs, acum axându-se pe wintertriatlon, acolo unde are un loc 7 la Campionatul European și un loc 10 la Campionatul Mondial, iar în echipă cu Viorel Pălici a câștigat medalie de argint, respectiv de bronz, la aceste competiții.

În 2013, a fost la JO de Tineret

”M-am apucat de sport destul de târziu, la 14 ani. Lângă Gheorgheni se antrenau sportivii de la schi fond și mi-a venit ideea să mă bag și eu în echipă. Au trecut doi ani în care m-am antrenat foarte mult și am învățat tehnica. La primul concurs am avut foarte mari emoții, trebuia să arăt la ce nivel sunt. Dar, m-am rătăcit pe traseu, am mers spre finiș în sens invers, am încurcat cronometrarea, toți arbitrii țipau la mine”, povestește schioarea care mai are 3 surori și un frate, toți făcând sport. A avut parte de un antrenor dur, care vorbea foarte urât cu ea, a tras cât a putut și s-a calificat la Jocurile Olimpice de tineret din 2013, iar apoi a încercat și biatlonul la Brașov. ”Sincer, nu mi-a plăcut, nu a fost o alegere bună. Din 2018 am renunțat la el, nu merita să stau departe de casă și de familie”, explică sportiva, adăugând că nu a avut niciodată de gând să se lase de sport, ar fi renunțat mai repede la școală și la prieteni.

Îmbină munca în agricultură cu sportul

Edit ajută afacerea familiei, un mic ”business” în agricultură, lucrează alături de oameni pe câmp, conduce tractorul, nu se sustrage de la nicio muncă. Dar de unde această inclinație spre sport? Ne explică chiar ea: ”Tatăl meu a făcut atletism, a câștigat concursuri, dar familia era săracă, erau animale de crescut, bunicii nu l-au lăsat să facă sport. Ai mei, în schimb, m-au susținut foarte mult. Tata mereu m-a încurajat și mi-a dat sfaturi”. Sportiva din Gheorgheni a mers mereu cu plăcere la antrenamente, tot timpul avea motivație, visând încă de la început la clasări pe podium. S-a gândit tot timpul și la participarea la Jocurile Olimpice, ”gând” la care încă nu a renunțat. ”Trecerea la sportul de performanță a fost foarte grea. Când am ajuns în primul cantonament cu lotul a fost foarte dificil pentru că nu știam română, abia înțelegeam ce am de făcut la antrenamente. Făceam multe prostii din cauza asta”, își aduce aminte Edit.

 Ce muzică asculți? În timpul antrenamentelor nu fac asta. Doar înainte și după. Ascult rock, pop, jazz.

 Hobby? Cumpărături! Și îmi mai pace și să fac curățenie și să citesc.

 Concurs preferat? Güdüc MTB. Un concurs de MTB cu un traseu foarte greu dar și foarte frumos.

 Ce tipuri de antrenamente îți plac? Toate! Nu-mi place însă să mă antrenez singură. Iarna mă antrenez zilnic, acum fac doar 2-3 antrenamente pe săptămână și în weekend merg la concurs. Doar de atâta am timp. În perioada asta ies cam 15 km de alergare și 50 pe bicicletă. Nu prea mult!

Articol apărut inițial în ziarul 4run.ro OFFLINE

foto: Elekes Huba, Cross Kapolna Trail Run