Ed Whitlock

Ed Whitlock, sub 4 ore la 85 de ani: ”Nu dau sfaturi”

Ed Whitlock, fost inginer, alergătorul care se antrenează în cimitir, este cel care a ”distrus” recordul lumii la categoria de vârstă de 85-90 ani alergând maratonul în 3 ore, 56 de minute și 33 de secunde (vechiul record: 4.34.55).

Chiar dacă este un adevărat performer, a terminat peste 40 de maratoane, primul la vârsta de 46 de ani, a stabilit numeroase recorduri mondiale (36), la 73 de ani alergând în sub 3 ore, canadianul nu vrea să dea sfaturi, contrar cu ce se întâmplă de exemplu în România, unde numeroși alergători nici nu ajung să fugă sub 3 ore cei 42,195 km și scot cărți de antrenamente și vând povețe. Ed Whitlock nu a fost mulțumit că a alergat 3 ore și 56 de minute la Toronto, crezând că viteza sa în ultimii 12 ani nu ar fi trebuit să scadă așa de repede, motivul, spune el, fiind numeroasele dureri cu care a avut de-a face de-a lungul antrenamentelor. ”Aș fi alergat mai repede dacă pregătirea mergea bine”, a declarat într-un interviu pentru nationalpost.com, Whitlock. (foto: torontosun.com, Concordia University)

”La Toronto, nu eram deloc fericit la kilometrul 25. Eram sigur că totul se va transforma într-un dezastru”

Ce face când are probleme de sănătate sau dureri după curse? ”Doar aștept să scap de ele. Asta e rețeta mea secretă. Majoritatea terapiilor nu funcționează pentru mine. Am o listă numeroasă de dureri de care am suferit. Cea mai comună este la genunchi. Dar nu am făcut nimic. Întotdeauna am așteptat să treacă de la sine”

Sfaturi pentru cei care doresc să rămână activi? ”Nu dau sfaturi. Cred că fiecare trebuie să decidă ce e mai bine pentru el. Nu cred că știu ce e bine pentru alții, nici măcar nu sunt sigur că știu ce e bine pentru mine. Dacă există oameni destul de idioți să facă ce fac eu, e în regulă. Dar nu recomand nimănui nimic”

”Nu mă interesează când alerg pe unde trece traseul, priveliștea. Sunt mai îngrijorat față de propria mea mizerie decât de altceva”

Ce dietă urmează? ”Nu mă interesează prea mult acest aspect. În mare, mânânc ce vreau să mânânc. Soția mea nu înțelege cum pot fi așa slab ținând cont că mănânc mult. Bănuiesc, motivul este că alerg mult. Cu siguranță, consum mai mult zahăr, unt și grăsime decât trebuie”

ed-whitlock-in-cimitirCât de vechi sunt pantofii de alergare cu care a stabilit recordul? ”Nu sunt sigur, dar au undeva la 20 de ani. Nu sunt singurii pe care îi am, mai am alții, același model. Pe aștia i-am folosit cel mai mult la curse și îmi plac mai mult decât cei moderni. Am alergat fără șosete, nu am avut nicio bătătură”

De ce se antrenează în cimitir? ”Pentru că acolo șoferii nu au viteză așa de mare ca pe stradă. De asemenea, iarna, traseul este mai bine curățat de zăpadă decât trotuarele din oraș. Vara, alerg la umbră aproape tot timpul”

Ce trasee preferă? ”Îmi plac cursele care au startul și finișul în același loc. Îmi place un traseu plat, nu sunt un alergător bun la deal. Nu îmi place să bată vântul, nu alerg bine împotriva lui. Cred că cel mai bine, din aceste puncte de vedere, a fost la Rotterdam, în Olanda”