De la un maraton, mai mult obligat, la un maraton bine alergat

4shop.ro

Alexandru Corneschi a făcut pentru prima dată o cursă de 42,195 km la Maratonul București, devenind și campion național. Avea 20 de ani și participa mai mult obligat de club, nu că ar fi vrut să alerge. Acum fuge maraton din plăcere, la Berlin realizând personal best, 2.18.12.

Are 28 de ani și doar 5 maratoane alergate. O ”tripletă” la București, în 2011, 2012 și 2013, scăzând de la 2.38.28 la 2.36.02 și apoi la 2.33.14, și o ”dublă” la Berlin, 2018 și 2019, curse alergate în 2.21.59 și 2.18.12.

La București nu este același traseu plat și întins ca la Berlin, poate nici vremea nu este mereu la fel de ”perfectă”, nu există aceeași ”linie” de start, chiar dacă sunt kenyeni și etiopieni care aleargă mereu sub 2h.15, dar nu astea au fost motivele pentru care Alex nu a reușit să scadă sub 2 ore și 30 de minute în capitala României. Povestește atletul din Botoșani: ”Atunci, la Maratonul București, nu am participat pentru că mă gândeam că o să trec la maraton. Eram oarecum obligat de club. Asta pentru că dacă vreai o indemnizație și iarna, mai trebuia să aduci o medalie, ceva, și așa ajungeam să alerg maraton. Și când te gândești că indemnizația era 150 de lei, pe care eu o adăugam la banii de vitamine, 100 de lei, și luam de toți vitamine și ce mai aveam nevoie. Nu aveam antrenament, nu făceam pregătire specifică. Veneam din pregătirea de 5.000 și 10.000 de metri, uneori și din cea de 3.000 de metri obstacole și fugeam 42,195 km. Făceam o alergare lungă înainte, îmi aduc aminte că odată am făcut 35 de kilometri, dar nu un tempo sau ceva, pur și simplu o alergare lungă, pe la 4.30 pe mie, doar ca să fie o distanță mare fugită”, ne-a spus Alexandru Corneschi.

După cele trei maratoane de la București, Alex a luat o pauză, nu a mai participat la curse așa de lungi. A îmbunătățit cele mai bune performanțe ale lui la semimaraton (a ajuns la 65.21), la 10.000 m (29.56.49), la 5.000 de metri (14.25:26), iar în ultimii ani a ajuns să fie antrenat și să se antreneze alături de Marius Ionescu. Iar în 2018 și 2019, așa cum v-am spus, a alergat din nou maraton, de data asta la Berlin, acolo unde anul trecut se făcea record mondial, Kipchoge – 2.01.39, iar în acest an Bekele fugea 2.01.41.

”Astea două maratoane de la Berlin au fost mai serioase ca și pregătire”, a declarat Corneschi, care explica pe baneasaforestrun.ro cum a fost cursa din 2018 în care s-a apropiat de 2h.20: ”Trei sferturi din cursă a fost exact așa cum mi-am dorit, pe la kilometrul 20 o gambă a început să dea semne de oboseală. Cu o pregătire bună, știu că aș putea scădea cel puțin 3 minute”. Și a putut!

A pornit mai tare, prima jumătate din cursă, dar totul a fost conform planului de acasă. ”Asta a fost ideea de la bun început, dacă am un grup care merge pentru barem de Tokyo să merg jumătate din cursă cu ei. Să văd ce înseamnă acel ritm, să «gust» din baremul de Tokyo. După, am lăsat-o mai ușor, nici măcar nu m-am mai uitat la ceas între kilometrul 20 și 40, am alergat cum am simțit. Apoi, pe la kilometrul 40 am văzut un ceas oficial și mi-am dat seama că sunt pe ritm de sub 2h.20 și am tras mai tare. Respirația a fost bine, muscular am fost în zona roșie, au fost ceva cârcei pe la coapse”, a adăugat Alex.

Și cum e ”gustul” baremului de Tokyo? ”E posibil! Pot să mă gândesc la asta, dar nu în condițiile astea de antrenament. Trebuie un grup, pentru că singur este foarte greu, foarte greu. Și mă refer la un grup mai mare, care să aibă ca și obiectiv o cursă care să fie în aceeași perioadă. Acum, eu aveam obiectiv Berlinul, Marius are cursă în decembrie”, explică unul din căpitanii de la Adidas Runners. ”Ținând cont că e o evoluție de la an la an, nu am ce să zic de timpul scos în acest an la Berlin. Mai ales că eu nu sunt atlet full time, chiar dacă fac 2 antrenamente pe zi. Mai am și alte chestii de făcut și asta s-a simțit în picioare. Planul ideal este să fac o pregătire de iarnă cum trebuie, obligatoriu cu un grup tare de maratoniști, poate în Portugalia. Un cantonament mai departe de țară, să nu mai am de ce să fiu distras de la antrenamente, să mă concentrez numai pe pregătire”, a conchis Alex.

De câte ori a fost la Berlin, s-a alergat sub 2 ore și 2 minute. ”Nu m-am așteptat ca Bekele să fie în forma asta, credeam că a venit pentru imagine. Și a scos timpul ăsta! Și, că am fost și anul trecut la Berlin, pot să spun că vremea a fost mai urâtă acum. Nu neapărat că a fost mai frig, asta a fost bine, dar a fost vânt, au fost ceva rafale care au pus probleme. Eu cred că dacă era vremea ca anul trecut sigur făcea record mondial”, ne-a zis Corneschi, care urmează să mai alerge la Crosul Loteriei și la cursa de 10k sau de semimaraton de la Maratonul București.

foto: arhivă personală & Dragos Pirnog