Ultra Trail du Mont Blanc, foto © UTMB® : Pascal Tournaire

De la anul, noi reguli pentru a fi la startul Ultra Trail du Mont Blanc

Cu introducerea unui nou concept în parteneriat cu Ultra Trail World Tour, ”Running Stones”, organizatorii UTMB vor schimba modul de ”admitere” la cursele de la poalele Alpilor, regulile urmând a fi adoptate treptat, în 2020 și 2021.

Organizatorii UTMB vor aduce modificări în modul de admitere la cursele din cadrul evenimentului ce se desfășoară la poalele Alpilor: în primul rând vor reduce minimul de puncte necesare pentru a lua parte la extragerea pentru un loc la linia de start, în al doilea rând, vor introduce, din 2021, sistemul cu ”Running Stones”. Ce reprezintă aceste ”pietre”? Din câte se pare o modalitate de a face alergătorii să participe la cursele care fac parte din Ultra Trail World Tour (UTWT) dar și la cele care sunt organizate de UTMB pe alte continente (Ushuaia, Oman, Gaoligong etc) și odată cu asta și o creștere a nivelului acestor curse, care vor atrage mai mulți alergători mărind competitivitatea.

Deci, începând cu ianuarie 2020 toți cei care vor lua parte la cursele ce fac parte din UTWT și la cele care poartă sigla UTMB International vor putea acumula ”Running Stones” (RS), iar când vor strânge o anumită cantitate de ”pietre” vor putea fi automat calificați pentru UTMB. UTWT cuprinde, în acest moment, în afară de cele 3 curse de peste 100 km din cadrul UTMB (UTMB, CCC, TDS), încă 17 curse, împrăștiate pe toate continentele, 8 în Europa. Pentru a accede direct la UTMB 2021 este nevoie de 18 RS, la CCC și TDS de 15 RS, iar la OCC, de 12 RS. Dacă terminați una din cursele UTMB International atunci pentru fiecare punct ITRA acumulați 3 RS, dacă vorbim de o cursă din cadrul UTWT, la fiecare punct ITRA se acumulează 1 RS. Dacă urmărim calendarul UTWT din acest an și cursele UTMB, putem da un exemplu chiar dacă sistemul va fi pus în aplicare începând, așa cum am mai spus, cu ianuarie 2020. De exemplu, pentru un finiș la Eiger Ultra Trail fiecare alergător primește 5 puncte ITRA, deci ar acumula 5 RS. Ca să ajungă direct la TDS de exemplu, ar trebui să finalizeze 3 curse de nivelul celei din Elveția. Dacă vorbim de o cursă UTMB International, cum ar fi Oman, cea de 170 km, aceștia oferă celor care trec linia de finiș 6 puncte ITRA, ceea ce înseamnă 18 RS, deci calificare directă la orice cursă din cadrul UTMB! ”Running Stones” expiră după 4 ani, deci cele pe care le veți câștiga în 2020, pot fi adunate pentru a ajunge la necesarul pentru UTMB din 2021, 2022, 2023 sau 2024. De asemenea, dacă nu aveți de ajuns de multe RS pentru un anumit an, atunci le puteți schimba în ”șanse” pentru extragere, veți avea astfel mai multe decât în mod normal.Ultra Trail du Mont Blanc, foto © UTMB® : Pascal TournaireDar, până în 2021, organizatorii UTMB au modificat puțin și modul de acces la cursele din 2020, mai exact micșorând numărul de puncte necesare pentru a putea intra la extragere. Astfel, de la 15, 8, 8, 6 puncte necesare până acum pentru UTMB, TDS, CCC și OCC, se va trece la 10, 8, 6, respectiv 4 puncte (din 2 curse maxim). În plus, spun organizatorii, loteria va deveni mai flexibilă, pentru a crește șansele ca alergătorii să fie selecționați. Trebuie specificat că modalitatea de a ajunge la UTMB în urma loteriei nu va dispărea, deci nu este obligatoriu să participați în curse UTMB Internațional sau la cele din UTWT.

UTMB, parteneriat cu WWF

Din acest an, organizatorii UTMB au semnat un parteneriat cu WWF Franța, atât pentru a reduce impactul pe care un eveniment de asemenea anvergură îl are asupra mediului, cât și pentru a promova respectul pentru mediul înconjurător și pentru a participa la dezvoltarea armonioasă a regiunilor în care au loc cursele. ”Trebuie să facem tot posibilul să ocrotim mediul înconjurător. Suntem foarte mulțumiți de acest acord cu WWF”, a spus Catherine Poletti, fondatorul UTMB.