Sun Yingjie

Am dat în deșert de atleta chineză care a învins-o pe Diță

Una din participantele de la Maratonul Eilat, o cursă într-un deșert arid și pietros din sudul Israelului, a fost chinezoaica Sun Yingjie (38 de ani), o fostă sportivă de performanță, deținătoare a două recorduri ale Chinei (maraton și semimaraton). Am stat de vorbă cu fosta atletă care acum 13 ani o ”bătea” pe Constantina Diță la Campionatul Mondial de Semimaraton.

Vremea armatei lui Ma trecuse, încă se mai alerga tare în China dar nu așa de rapid ca pe timpul antrenorului care-și dopa sportivele. Ma Junren fusese cel care le pregătea pe Wang Junxia sau pe Qu Yunxia, atlete care între anii 1990 și 2000 ”explodaseră” și care realizau recorduri mondiale pe bandă rulantă, la 3.000 m, la 10.000 m sau 1.500 m. China intra în noul mileniu încercând să se debaraseze de trecutul dubios și în același timp să se pregătească de Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008.Sun YingjieUna dintre sportivele chinezoaice de top de la începutul mileniului III a fost Sun Yingjie, sportivă care încă mai deține recordurile Chinei la maraton (2.19.39, realizat la Beijing, în 2003) și la semimaraton (68.40, realizat la Campionatul Mondial din New Delhi, 2004). Chinezoiaca era ușor de recunoscut pe pistă sau în cursele de stradă, stilul ei de alergat, cu mâinile lăsate jos aproape complet extinse, balansându-se foarte puțin în timp ce erau aproape paralele cu corpul, fiind un fel de ”marcă înregistrată”. Felul ei de alergare încearcă acum să-l transforme într-o metodă prin care să facă oamenii să alerge, să se pregătească, fără să se accidenteze. ”Am numit-o ”Sun Method”. Presupune ca alergătorii să-și folosească bine picioarele, iar pentru asta trebuie să învețe să-și lase corpul să ”cadă”, să-și arunce bazinul în față și totodată mâinile să rămână pe lângă corp, și de aici să rezulte o mișcare care crește frecvența pașilor, aceștia devin mai mici, nu urcă mult deasupra solului și astfel lovesc cu mai mică intensitate suprafața de alergat, riscul de accidentări, mai ales la genunchi, scăzând”, spune pentru 4run.ro, Sun Yingjie.

În 2004, în India, la New Delhi, la Campionatul Mondial de Semimaraton, Sun Yingjie a întâlnit-o pe Constantina Diță, atletă care avea să devină campioană mondială la semimaraton în 2005 și campioană olimpică la maraton în 2008. Chinezoaica venea după câțiva ani în care alergase pistă,10.000 de metri, venea după ce în 2003, la Campionatul Mondial de la Paris, terminase pe locul 3 (30.07:20), iar la Jocurile Olimpice de la Atena, din 2004, scosese 30.54:37, timp de locul 6.

La startul Mondialului de Semimaraton, pe lângă Sun și Diță, mai erau și kenyanca Lydia Cheromei dar și irlandeza Sonia O’Sullivan. O linie de start foarte puternică. Diță a condus plutonul pe primii 5 kilometri, așa cum o făcea de obicei (a trecut în 16.24), dar apoi Sun a plecat mai tare și nu a mai putut fi prinsă. Chinezoaica a terminat prima în 68.40, kenyanca a sosit după 69 de minute iar românca a trecut linia de finiș după 69.07. ”Am fost suprinsă că am câștigat pentru că au fost multe atlete puternice la start”, spunea pentru IAAF, imediat după cursă, Sun. ”Nu am uitat deloc cursa aia. Înainte de New Delhi am fost la Jocurile Olimpice unde nu am putut fi pe podium. Orice atlet vrea să ajungă cel mai bun din lume, cel mai bun dintr-o competiție, numai pentru asta se antrenează. La Campionatul Mondial de Semimaraton am avut un entuziasm foarte mare care m-a ținut toată cursa. Am fost puternică de la început la final. Am alergat alături de Diță până la kilometrul 5, apoi am văzut că mă simt bine și am pornit mai repede, ținând ritmul ridicat până la finiș”, a adăugat pentru 4run.ro, într-o discuție avută în Eilat, Israel, Sun Yingjie, la 13 ani distanță de la acea performanță.


Finalul cursei de 10.000 de metri de la Campionatul Mondial de Atletism din 2003, din paris, începând cu minutul 3:24 → 4:50


Sun Yingjie este acum și ambasadoarea Let’s Marathon, un canal media chinez, cu care pariticipă la curse din întreaga lume, cum a fost și Maratonul Deșertului de la Eilat. O cursă unde a alergat ușor, fără să o intereseze timpul și locul. ”Am avut o operație acum două luni, altfel fugeam o idee mai repede, chiar dacă e un maraton de trail și eu sunt obișnuită pe asfalt. Ar fi ieșit poate sub 3 ore și 30 de minute. A fost o provocare pentru mine, dar îmi plac provocările”, ne spune fosta atletă. Chinezoaica ne-a explicat și care este cel mai important aspect în pregătirea și alergarea unui maraton. Noi i-am spus să aleagă dintre antrenament, refacere, medicamentație sau alimentație, ea ne-a zis altceva: ”Cel mai importat, pentru chinezi, e mintea. Din cauza asta noi am avut pregătiri diferite față de europeni. Eram în cantonamente luni de zile, nu luam contact cu exteriorul, ne tundeau, nu aveam radio sau televizor, mâncam ce ni se dădea și nimic altceva. Era un mod să ne antrenăm și mintea”.

Sun Yingjie s-a născut în 1979 începând să alerge la nivel mare la începutul anilor 2000. A câștigat două medalii de aur la Jocurile Asiatice (5.000m și 10.000m) în 2002, o medalie de bronz la proba de 10.000m la Campionatul Mondial de Atletism din 2003 (Paris) și o medalie de aur la Campionatul Mondial de Semimaraton din 2004. În 2005, a câștigat maratonul Beijing (testată negativ), iar la două zile distanță a participat la campionatul național, la finalul căruia însă a fost depistată pozitiv cu androsteron. O parteneră de antrenament a declarat în instanță că i-ar fi turnat substanța în sticla în care avea lichidul de hidratare, dar nu a scăpat de suspendare, a primit doi ani. A revenit în 2008 în competiții, a ratat calificarea la Jocurile Olimpice retregându-se în același an. (foto din Israel: 4run.ro)

Sun Yingjie, PBs

  • 5.000m: 14.40:41
  • 10.000m: 30.07:20
  • Semi: 68.40
  • Maraton: 2.19.39 (al 20-lea timp mondial)