Daniel Lupulescu, la Maratonul București / foto: Andra Panduru

Daniel Lupulescu vrea al doilea titlu la maraton

Primul român la Maratonul București, la ediția din 2013 (atunci când a ieșit și campion național), Daniel Lupulescu a luat în următorii doi ani doar ”argint”. Atletul din Târgu Jiu nu mai vrea să lase victoria să-i scape printre degete și dorește din nou să fie cel mai bun ”tricolor” din competiție.

Daniel Lupulescu (31 de ani), campionul național și primul român din cadrul Maratonului București Raiffeisen Bank din 2013, al doilea în 2012, 2014 și 2015, a avut un început de an ”urât” pentru că din cauza unei accidentări a fost nevoit să facă pauză. Lunile au trecut cu greu, perioada în cae nu alerga parcă se dilata incontrolabil! Încet, încet, sportivul antrenat de Viorica Dima, a început din nou să alerge. În mai, făcea doar jogging! Din iulie, a intrat din nou în pâine! ”Am nevoie de volum. Mult! Sper să nu mă accidentez din nou, pentru că am mult de recuperat. Sunt conștient că am de tras din cauza pauzei lungi. Dacă mai pune să alerg maratonul acum nu cred că aș fugi sub 2 ore și 40 de minute”, ne-a spus sportivul din Târgu Jiu.

Primul maraton, după 5 săptămâni de atletism

daniel-lupulescu-lupta-cu-ceasul-de-alergareLupulescu, care muncește cinci zile din șapte, ca oricare dintre noi, are o poveste aparte. Nu a început atletismul de mic, nu a urmat un liceu sportiv. A fost descoperit acum opt ani la un cros de trei kilometri, pe când era în ultimul an la Universitate, la ingineria construcţiilor de maşini. “Eram pe holurile facultăţii şi am văzut un anunţ despre un concurs. Atunci mi-am schimbat viitorul. Nu credeam că la cinci ani de când am văzut acel afiș o să ajung campion naţional”, ne-a spus inginerul metamorfozat în atlet. La numai 5 săptămâni distanță de când a început antrenamentele, în martie 2008, a trecut linia de sosire a unui maraton în 2.44.51 (locul 10). Cum a fost cursa? Cri-mi-na-lă! 🙂 “Am început tare! Mă simţeam extraordinar, am luat câteva sute de metri în faţa celorlalți. Am dus-o aşa până la kilometrul 18. Acolo m-a prins plutonul și a trecut pe lângă mine că o rachetă, mai aveau puţin şi mă dădeau pe jos. Nu i-am mai prins. La kilometrul 40 m-am oprit din alergat şi am făcut 3 paşi, gata să renunț. Am primit o palmă pe spate, era un coleg care mi-a zis că sunt doar 2 kilometri. Am terminat dărâmat. Am băut 3 kile de apă după, îmi era o foame de muream. A două zi am fost la antrenament doar cu febră. Dar, următoarele zile, când urcăm şi coboram pe scări ziceai că sunt robot“, glumeşte Daniel.

Înscrierile la Maratonul București Raiffeisen Bank (9 octombrie) se pot face pe www.bucuresti-maraton.ro până pe 25 septembrie. Se poate alege una din cursele: maraton (42 km), semimaraton (21 km), Ștafetă (4×10 km), Cursa Populară și Cursa Adolescenților (3,6 km). Vino și tu pe 9 octombrie alături de cei peste 14.000 de oameni din 60 de țări!

În acest an, Lupulescu, a alergat și la Campionatul Național de Alergare Montană. Chiar dacă i-a lipsit antrenamentul specific, a terminat alături de echipă pe locul trei. ”Mă resimt puțin, ceva probleme la gleznă, e puțin umflată. Dar sper să mă refac cât mai repede”, ne-a spus gorjanul care încă nu a depășit 18 kilometri dintr-o bucată în pregătire. Următoarea cursă va fi Maratonul București. ”Este timpul să-mi iau revanșa. Nu mă las din nou învins anul ăsta”, spune încrezător Lupulescu care trage tare la antrenamente pentru a recupera timpul pierdut din cauza accidentării.

Emoționat de oamenii care încurajează alergătorii

În anul în care a luat titlul de campion al României a alergat ascultând aceeaşi melodie, “Do you remember” – Phil Collins. “Am tot timpul muzică la căşti, şi la antrenamente şi la competiţii. Antrenoarea îmi spune să renunţ, dar nu pot fără”, spune atletul. Primul loc din 2013 a venit după ce Lupulescu a ajuns pe locul II, în 2012: “Atunci am alergat cu un «handicap». Am avut glezna umflată şi 3 tendoane inflamate după un maraton montan, care a pornit de la o durere mică apoi s-a agravat”. “Când am ajuns primul pe țară, de la jumătatea cursei am rămas singur. Vremea a fost excelentă. Oamenii de pe margine m-au ambiţionat, chiar vreau să le mulţumesc celor care vin să ne încurajeze. Aplaudau, strigau, aproape că-mi dădeau lacrimile”, a adăugat olteanul.

Harta Maratonului București Raiffeisen Bank. Hărțile de la celelalte probe din cadrul evenimentului de la București le puteți găsi aici.

harta-maraton-bucuresti-2016A alergat de 6 ori la București

Daniel Lupulescu a alergat de șase ori la Maratonul București, la ultimele patru ediții terminând în top 10. Concurând și pentru titlul național, sportivul din Târgu Jiu a ieșit campion în 2013, în 2012, 2014 și 2015 fiind vicecampion. ”La primul concurs la București, am început foarte tare. Când am dat de pantă m-am tăiat urât de tot. M-am oprit, am mâncat, am mers”, rememorează zâmbind Daniel.

Participări la Maratonul București

 • 2010: 2.55.00 (locul XI la Campionatul Național)
 • 2011: 2.34:35 (locul V la CN)
 • 2012: 2.37:32 (locul II la CN)
 • 2013: 2.25.25 (locul I la CN)
 • 2014: 2.32.18 (locul II la CN)
 • 2015: 2.36.03 (locul II la CN)

Daniel Lupulescu, despre…

 • Familie

”Am un frate, Cosmin, şi o soră, Loredana. Nimeni nu a făcut sport de performanţă în familie. Cosmin se mai bagă la concursuri «uşoare» de orientare”.

 • Antrenamente

“Antrenamentele, 99%, sunt alergare. Mai rar mergem pe la sală, la fotbaliştii de la Pandurii, unde mai «tragem» de nişte fiare, mai facem o saună sau un bazin. Cei drept, gimnastica ne cam lipseşte”.

 • Despre pantofii de alergare

“Contează foarte mult pantofii de sport, forma şi grosimea tălpii. Trebuie amortizare! Pentru a proteja genunchii şi împotriva crampelor. Nu alerg în picioare goale”.

 • Dopaj

“Este o porcărie. Nu am înţeles niciodată oamenii ăştia, dau dovadă de o laşitate grosolană. Sănătatea mea este mai importantă decât orice rezultat”.

Daniel Lupulescu, recorduri personale

 • 10.000m – 31.42:78
 • Semimaraton – 67.14 (2013)
 • Maraton – 2.25.25 (2013)