Cosmin Dumitrache

Da, și albii știu să ”sară”! Și garduri!

4shop.ro

Titlul faimosului film ”Albii nu știu să sară!”, cu Wesley Snipes și Woody Harrelson, s-a dovedit de-a lungul timpului, de multe ori, greșit. Și nu vorbim numai de baschet, ci și de garduri, proba olimpică de 110 metri. Cosmin Dumitrache, 23 de ani, bănățeanul de la CSM Bucureși, le trece, gardurile, într-o viteză nebună.

110 metri garduri nu e o probă de sărituri, ci una de alergare în care gardurile se trec. Unul dintre cei mai buni gardiști români din acest moment, aproape imbatabil de câțiva ani, este Cosmin Dumitrache, bănățeanul acum legitimat la CSM București. Îi ia 14 secunde să treacă de cele 10 obstacole de 1.067 metri înălțime aruncate la distanțe egale pe parcursul a 110 metri. ”Trece totul foarte repede, nici nu ai cum să numeri gardurile. Uneori se termină cursa, mă uit în spate și văd că am dărâmat un gard, dar eu nici nu mai știu cum l-am dat jos, pentru că nu-mi aduc aminte să-l fi lovit cu ceva”, ne spune sportivul care consideră că nu înălțimea este calitatea care face diferența în această probă: ”Sunt afară atleți mai mici, eu am 1.87 m, care aleargă mai repede ca mine. Deci, cred că talentul contează mai mult”.

Lucrurile sunt simple! Glumim!, doar par simple: sunt 7 pași până la primul gard (la 13.72 metri de linia de start), trecerea celor 10 garduri se face cu 3 pași între (9.14 metri între garduri), iar restul de distanță, 14.02 metri, este de la ultimul gard până la finiș. Așa arată o cursă de 110 metri garduri. ”Fac 7 pași până la primul gard, sunt 10 garduri, 4 pe gard, si mai este și finalul unde nu mai ții cont de nimic. Pe partea de final, numărul de pași nu mai contează”, ne spune Cosmin, în prezent masterand la Educație Fizică și Sport.Trecerea gardurilor presupune și un risc destul de mare, unele dintre cele mai ”spectaculoase” căzături, în același timp și cele mai dureroase, fiind la această probă din atletism. Sportivi care ajung jos după un contact cu gardul, cu tăieturi pe gambe, cu oase rupte, cu fețe julite, sunt destui. ”La garduri nu m-am accidentat până acum. Am avut însă sezonul 2011 aproape în totalitate compromis, după ce am căzut la linia de finiș. Cum a fost? Mi-a fost frică să nu fur startul, când a pocnit pistolul, cel din dreapta mea a plecat, nu am mai reușit să-l prind inițial, dar am încercat să mă arunc peste finiș la final. Îmi doream foarte mult să câștig. Mi-a fugit glezna stângă, am căzut pe mâna stângă, a fost fractură la ambele”, ne povestește bănățeanul care se împacă foarte bine cu ”cuiele” de la Nike, dar în același timp și cu cele de la Asics pe care le-a primit de la ”Federație”, pentru că sunt ușoare.

Cosmin nu a avut sportivi de performanță în familie, cât era mic nefiind interesat de atletism. A mers însă la un concurs de alergare în clasa a cincea după ce a fost vizitat în clasă de un profesor de sport și a ieșit pe locul 2. A fost de ajuns pentru a nu se mai despărți de sportul pe care avea să-l iubească și pe care a ajuns să-l practice la un nivel ridicat. ”Am făcut probe combinate la copii, așa și-au dat seama că pot cel mai bine garduri. De când am intrat pe proba asta, am rămas la ea. L-am avut antrenor pe Ioan Damaschin, și când am venit din Timișoara în București, acum doi ani, am schimbat și antrenorul, acum este Adrian Popovici”, explică Dumitrache, sportiv care a fost și este, normal,  susținut de părinți: ”Ai mei s-au bucurat într-un fel pentru că m-am apucat de sport, ideea era că nici la școală nu stăteam rău”.

Timișoreanul a mai alergat, rar, și 200 de metri, plat, bineînțeles o verificare, și spune că tehnica de alergare de la garduri nu o influențează pe cea de la plat. ”La  garduri alergi în numărul de pași respectivi pentru că gardurile îți impun asta. Antrenorii spun, și îi cred, că pentru a alerga 110 m garduri bine trebuie să poti fugi 200 m – 250 m foarte tare. La pregătire, bucățile sunt de obicei de 200 sau de 300 de metri, niciodată mai mari”, precizează pentru 4run.ro, Cosmin, sportiv care preferă antrenamentele specifice, de garduri, iar înainte de start ascultă muzică cu ”basul puternic”, care să-l motiveze: ”Să bubuie, asta e idea!”.

Recordul României, atât la 60 de metri garduri cât și la 110 metri garduri aparține lui George Boroi, 7:50 în sală (1994) și 13:34 în aer liber (1993). Se gândește Cosmin la aceste ”bariere”?  ”Mai am de muncă până să ajung la record național, dar nu e un timp imposibil. Depinde cum privești lucrurile. Unii spun că dacă nu am făcut până la vârsta asta nu o să-l mai pot face. Dar m-am uitat și cred că mai am timp să-l realizez. George Boroi, când l-a făcut, avea pe la 27 de ani”, ne spune bănățeanul care în perioada de dinaintea startului sezonului de iarnă face în jurul a 7-8 antrenamente pe săptămână. ”Obiectivul meu imediat este să fac barem pentru Mondialele de Sală, este 7:70. Dacă nu, măcar să-mi fac record personal, să scad sub 7:80. Și în timp, în viitor, să am performanțe cât mai bune care să-mi permită să particip peste tot, la toate concursurile”, a conchis Cosmin.

De ce îi place de Pascal Martinot-Lagarde

Francezul Pascal Martinot-Lagarde este multiplu medaliat la Campionatele Mondiale și Europene, cu un record personal de 12:95 (recordul Franței), și în același timp și unul dintre preferații lui Cosmin, alături de americanul David Oliver (fost recordman al SUA, cu 12:89). ”Îmi place de Pascal Martinot-Lagarde, imi place de el mai mult din cauza prietenei mele, Simona Balcă, care îl adoră. Se vede că față de ce facem noi aici este altceva. Mai îmi plăcea și de David Oliver, dar nu l-am mai văzut de ceva timp, parcă s-a retras”, explică Cosmin. (foto: Cristi Barbu – FRA, Cosmin Dumitrache, Facebook)

Cosmin Dumitrache, PBs

  • 60m garduri – 7:82 (2017)
  • 110m garduri – 14:01 (2016)
  • 200m – 22:71 (2015)

 

Premiile Romanian Running Awards, energizate de GoldNutrition

Ediția a treia a premiilor 4run.ro, Romanian Running Awards, este energizată de GoldNutrition, un brand portughez care produce suplimente pentru sportivi, produse de nutriție certificate de analiza microbiologică și de laboratoare anti-doping recunoscute.

Cosmin Dumitrache a fost prezent printre finaliștii de la categoria Sprint la ultimele două ediții ale Romanian Running Awards, premiile 4run.ro energizate de GoldNutrition Romania. Cum s-a votat în acest an la această categorie? Vezi mai jos! Rezultatele finale ale Romanian Running Awards vor fi anunțate pe 29 decembrie.

Voturi public, Romanian Running Awards, Sprint