Crosul F-Secure

Crosul 15 Noiembrie, cu atleți de clasă și traseu omologat în 2018

Crosul 15 Noiembrie marchează, prin sport, unul dintre cele mai semnificative momente ale istoriei recente, fiind cea mai importantă competiție sportivă organizată anual la Brașov, în semn de omagiu pentru Revolta Anticomunistă din 15 Noiembrie 1987.

Ediţia din 2018, a 29-a, start pe 11 noiembrie, îşi propune să fixeze Crosul 15 Noiembrie pe harta internaţională a competiţiilor de atletism prin:

  • atragerea unui număr semnificativ de atleţi de valoare
  • participarea sportivilor din loturile naţionale ale României
  • prezenţa de sportivi legitimaţi şi amatori la start în număr cât mai mare
  • traseu omologat internaţional, arbitri profesionişti, cronometraj electronic, transmisie live
  • implementarea unui concept unic, în care competiţia sportivă se împleteşte cu activităţile artistice, culturale şi de promovare a Braşovului.

În mod tradiţional, crosul 15 Noiembrie urmează traseul parcurs de manifestanţii revoltei anticomuniste din 15 noiembrie 1987. Timp de 28 de ediţii, crosul a avut plecarea din fata fostei uzine Steagu Roşu (actuala Autocamioane Brasov) şi sosirea în zona Prefecturii Braşov. Anul acesta, pentru a atinge distanţa omologată de 5km, traseul va pleca din uzină, exact din fata Secţiei 440, cea în care a fost aprinsă scânteia revoltei anticomuniste!

Ancuța Bobocel și Nicolae Soare, printre elitele de la start

Ancuța BobocelUna dintre cele mai valoroase alergătoare ale României, care a reuşit în acest an să îşi depăşească câteva recorduri personale (la semimaraton, 10km, în probele de 5000m şi 10000m) a răspuns pozitiv invitaţiei de a participa la Crosul 15 Noiembrie! Anul acesta Ancuţa Bobocel participă pentru a şaptea oară la Crosul 15 Noiembrie, dar este prima dată când aleargă pe un traseu omologat IAAF şi îşi propune să „scoată” un timp excelent! Alături de ea, Nicolae Soare, Roxana Bîrcă, sau basarabeanul cu cetățenie irlandeză, Sergiu Ciobanu. În plus, a spus da și un foarte bun fondist din Germania, Sebastian Hendel. La numai 22 de ani, acesta este campionul Germaniei în probele de 5000 de metri şi 10000 de metri! El speră să fie în formă maximă în data de 11 noiembrie şi să stabilească un timp execelent pe traseul de la Braşov. Recordul său personal pe distanţa de 5000m este 13:49:40 şi a fost stabilit în acest an la Oordegem în Belgia!

Crosul 15 Noiembrie  are deja o istorie impresionantă, de 28 de ani, fiind una dintre cele mai longevive competiţii atletice de alergare urbană din România. Traseul crosului, cu o lungime de 5 km, este același cu cel pe care manifestanții l-au parcurs pe străzile municipiului Brașov, în toamna lui ‘87. An de an, la Crosul 15 Noiembrie aleargă peste 800 de persoane, sportivi amatori de toate vârstele și sportivi legitimați la cluburi de atletism din România, dar și sportivi din alte țări (Europa, Africa, Asia, America de Sud). Prima ediție a avut loc în anul 1990, iar întrecerea braşoveană a atras de-a lungul timpului personalități marcante ale atletismului românesc și internațional: Iolanda Balaş, Maricica Puică, Paula Ivan, Gabriela Szabo etc. De asemenea, la crosul de la Braşov au alergat atleţi medaliaţi la Jocurile Olimpice şi la competiţiile internaţionale de mare anvergură: Constantina Diță, Maria Cioncan, Elena Buhăianu-Antoci, Cristina Iloc-Casandra, Iulia Negură-Olteanu, Ovidiu Olteanu, Ovidiu Tat, Florin Ionescu, Ion Luchianov.