Profesorul Cristian Dragomir, consilierul ministrului Gabriela Szabo, antrenorul maratonistei Liliana Danci și al campioanei naționale de juniori la 1.500 de metri, Loredana Cimpoieru, crede că raportul WADA, care a dezvăluit ”caracatița” dopajului rusesc, va scoate la lumină și alte cazuri.

Fostul antrenor federal de la FRA este convins că datele dezvăluite de ancheta comisiei independente conduse de Dick Pound sunt adevărate: ”Este evident dopajul pe scară largă. Sunt probleme pe care nu le are sau pe care nu le-a avut numai Rusia. Și alte puteri ale atletismului, SUA, Germania, Marea Britanie, Kenya, China, Franța, Jamaica, au fost și sunt în aceeași situație. E mai mult un comentariu, pentru că hoțul neprins este negustor cinstit, dar se vede și după cum arată atleții lor”. Șeful catedrei de atletism de la clubul din Caransebeș consideră că țările mici au de câștigat: ”Este bine ce se întâmplă pentru că așa vor ieși la lumină și alte cazuri. Sunt și alții vinovați! E un lucru bun și pentru noi, pentru țările mai mici”. ”Îmi pare rău însă de Yuriy Borzakovskiy, fostul medaliat olimpic la 800 de metri, pentru că a fost prins în această încurcătură”, a adăugat Dragomir. Yuriy Borzakovskiy, acum șeful antrenorilor din Rusia, a declarat azi pentru sputniknews.com că speră ca atleții să poată totuși lua parte la Jocurile Olimpice de la Rio ”Deocamdată nu este confirmat că vom fi excluși și vreau să cred că totul se va rezolva cu bine”.

Nu, să lași dopajul la liber nu este o soluție. Trebuie luptat, trebuie eradicat

”Este și politică, bineînțeles. Să ne gândim la americanul Gatlin. Dacă era român era suspendat pe viață. Acum aleargă, după ce a stat doar patru ani. Vezi cazul Corinei (n.r. – Dumbrăvean), care a făcut mult mai puține decât americanul și a fost scoasă din activitatea sportivă”, ne spune Dragomir. Corina Dumbrăvean, specialistă 1.500 m (PB – 4:02:24), vice-campioană europeană în sală, Madrid 2005 (4:05:88), a fost prinsă dopată în 2007 cu EPO recombinată de tipul Darbepoietinei-alfa, fiind suspendată doi ani, iar în 2010, din cauza refuzului de a fi testată, a fost suspendată pe viaţă. Gatlin a fost prins de două ori, odată a fost iertat, iar a doua oară, chiar dacă a fost aproape de a lua o pedeapsă de 8 ani, a primit doar 4.

Sunt sigur că, cel puțin cât am lucrat eu, la Federația Română de Atletism nu s-a acoperit nimic

Danci la maratonul de la Frankfurt

Danci, la maratonul de la Frankfurt

Danci a avut probleme la talpă

Liliana Danci a încercat să facă baremul pentru maratonul olimpic de la Rio la cursa de la Frankfurt. Ceva nu a mers bine și a renunțat undeva după kilometrul 30. Ne explică Cristian Dragomir: ”A avut probleme la picior, în talpă, din cauza asta s-a oprit. Era foarte bine antrenată, putea duce acel ritm. Vom relua pregătirea și cred că în aprilie va alerga o nouă cursă pentru baremul olimpic. Ori la Viena ori la Rotterdam”.

Sergey Bubka nu vrea interzicerea rușilor

Vice-președintele IAAF, Sergey Bubka, consideră că trebuie făcută o distincție între trișori și atleții curați. ”Toți cei implicați, să plătească. Dar atleții care nu au avut nicio legătură cu această afacere nu trebuie să lipsească de la Rio. Ce am pățit eu în 1984 nu trebuie să se mai întâmple”, a spus Bubka. În 1984, URSS a boicotat Jocurile Olimpice de la Los Angeles (SUA).