Cristi Moșoiu, iarna, pasionat de biatlon, vara, în top la ”montane”

Se luptă cu o spondilită anchilozantă de peste 10 ani. O boală dureroasă, care te face uneori să nu mai poți merge, te înțepenește de-a dreptul, dar care nu l-a oprit pe Cristian Moșoiu să continue sportul, să se antreneze, să progreseze și să devină unul dintre cei mai buni alergători montani din România. Când e frig afară face biatlon și wintertriatlon, în anotimpul cald zburdă pe cărările munților.

Cristian Moșoiu (31 de ani) este născut în Moieciu de Sus. A vrut să înceapă să alerge la concursuri încă de la prima ediție de Ecomaraton, eveniment ținut acasă la el, dar boala de care suferea nu l-a lăsat. ”Alergarea montană a început cu ediția a doua de Ecomaraton, pe care am și câștigat-o împreună cu Viorel Pălici. N-am fost la prima, pentru că atunci aveam probleme de sănătate, de-abia mergeam. Am spondilită anchilozantă. Am stat mult prin spitale, am făcut fel de fel de tratamente până s-a găsit cauza exactă a problemelor, asta acum 10 ani. Acum fac un tratament, o injecție pe săptămână, e 1.000 de lei una, și sunt bine. De doi ani fac astea! Până să se descopere exact ce am, am tot băgat injecții, antibiotice, pastile, am stat mult prin spitale, până la urmă după analize mai amănunțite am aflat exact ce e. Erau perioade când mă dureau toate alea, nu puteam să dorm, nu puteam să merg. Chiar și cu problemele de sănătate niciodată nu m-am gândit să mă las de sport, să mă las de mișcare, și nici nu am de gând. Chiar și când îmi era rău, vream și încercam să fac ceva, să mă mișc”, ne-a spus Cristi.

Farmecul biatlonului este să tragi la țintă cu puls 170-180

Legitimat la CSA Steaua, Cristi a început sportul la patru ani, schi fond și biatlon. A trecut pe la Dinamo Râșnov și CSAM Bucegi, în 2005 fiind prezent la Festivalul Olimpic al Tineretului European (loc 16 cu ștafeta, locul 33 la 1.200m sprint). ”Totul mergea foarte bine până a aparut problema asta. Din cauza ei nu am putut continua la nivel ridicat, iar văzând asta și totuși dorind să rămân alături de băieți, de lotul de biatlon, am devenit maseur al lotului național”, povestește brașoveanul. A început sportul după ce a dat o probă de control la școală, o probă de alergare, primul concurs pe schiuri fiind după câteva luni de antrenament. ”Am prins podiumul atunci și nu numai atunci, în fiecare an am luat medalie. Până la juniori am făcut și schi fond și biatlon, ca mai apoi, când s-a trecut la folosirea cartușelor la tragere, să rămân doar la biatlon. Să tragi la țintă cu puls 170-180, ăsta este de fapt farmecul biatlonului!”, își aduce aminte Cristi, care mai are în familie o biatlonistă, pe soția lui, Denisa.

Îi apreciază pe Ionuț Zincă și pe Paul Pepene

Chiar dacă atunci când se antrenează pentru biatlon nu există prea multe sesiuni de alergare, Cristi face o medie de 10 kilometri pe zi (pe lângă 20-25 de km pe schiuri), vara, când se dedică mai mult alergării, adunând chiar și 130 de kilometri pe săptămână. ”Pentru a intra într-o formă de alergat bună ai nevoie de cam o lună de la sfârșitul perioadei în care ai stat pe schiuri. Îmi place să mă antrenez acasă, la Moieciu, și la Piatra Arsă. Îmi place să mă antrenez singur, și așa o și fac 90% din timp. Ideea e să nu mă țină nimeni din ce am eu de făcut sau eu să nu incomodez pe nimeni. Dacă mă simt mai bine bag mai tare, dacă mă simt mai rău, o las mai ușor”, explică ardeleanul care consideră că pentru a fi bun la montane, trebuie să ai viteză și pe plat: ”Am făcut mai demult o testare pe 5.000 m în Poiana Brașov, am scos 16 minute și 30 de secunde. Anul ăsta, m-am testat pe 3.000 de metri, a ieșit 9 minute și 33 de secunde”. Cristi Moșoiu aleargă la CSA Steaua alături și de Ionuț Zincă, ambii fiind și sportivi FubyShop. ”Din alergare, îmi place foarte mult de Zincă. E foarte tare ce face acest om, muncește foarte mult. Am făcut și niște tempouri cu el, eu nu prea făceam așa ceva, am învățat din asta, sunt antrenamente grele, dar ajută foarte mult. La schi fond, de Pepene, e un ”câine”, trage de el până pică, e devotat sportului, este foarte tare”, își caracterizează Cristi, pe scurt, doi dintre adversarii lui din curse.

foto: fisheye.ro, CM Ultra Trail & Arhivă Personală

Articol apărut inițial în ziarul 4run.ro OFFLINE.