Columbia Montrail Trans Alps FKT II, siguranță și încredere / Review

4shop.ro

Cu o talpă groasă, rezistentă, cu striații adânci, care nu a suferit deloc vreme de 500 de kilometri, Columbia Montrail Trans Alps FKT II este un pantof în care poți avea încredere indiferent cum și pe ce suprafață pășești.

Distanță alergată/parcursă: 500 kilometri
Suprafețe alergate: drum pietruit, cărare munte prin pădure, bolovăniș, grohotiș, zăpadă, teren umed, teren mixt pământ-iarbă, urcare, coborâre, plat.
”Exerciții”: alergări ușoare, tempo, pante, drumeție.
Curse: Marathon 1600, Km Vertical Balea, Retezat SkyRace, EcoRun 14k, DHL Marathon, Semimaraton Brasov, SKV Winter Uphill, Orientare Festival Sacele.

Preview Montrail Trans Alps FKT II, aici.

Prima impresie

Columbia Montrail Trans Alps FKT II este un pantof viguros. Constituția sa pare astfel gândită încât să reziste la muncă, la oboseală, la tăvăleală. Se simte că are greutate, că are masivitate, iar talpa groasă, plină de striații adânci, pare că este făcută cu un singur scop: fără niciun compromis în ce privește aderența. Căputa nu pare a oferi o aerisire foarte mare, mai ales că partea din față, de la degete, a țesăturii din care este relizată, este întărită pentru protecție, iar partea de deasupra, ce merge spre limbă, este acoperită cu un material anti-umezeală. Ștaiful, partea din spate a pantofului, nu prezintă o întăritură în plus, exceptând o bandă subțire, iar tot materialul de deasupra prezintă niște benzi plastifiate ce pornesc dinspre șireturi, pentru a ține cât de cât piciorul strâns în pantof. Șireturile se înoadă normal, limba prezentând zona mediană cu inserții moi pentru a spori confortul când șireturile sunt strânse.

Alergare/Drumeție

La un pantof de trail contează foarte mult aderența, tracțiunea și stabilitatea, mai ales pe suprafețe ude/umede și în zone tehnice. Columbia Montrail Trans Alps FKT II excelează la primele două și stă foarte bine la a treia caracteristică. 500 de kilometri fără probleme, în care talpa a aderat perfect indiferent de suprafață, indiferent dacă era udă sau uscată, indiferent dacă sub pantof au fost pietre, crengi, pământ, nisip sau rădăcini. Și când s-a mers, și când s-a alergat, și când s-a urcat și când s-a coborât. În zonele cu multe schimbări de direcție parcă pantoful nu stă perfect în picior, ”joacă” puțin, dar nu cât să influențeze negativ prea mult stabilitatea. Confortul, dat și de amortizarea ridicată, se păstrează mulți kilometri sau multe ore, au fost curse de aproape 30 de kilometri la finalul cărora piciorul nu a suferit deloc din cauza pantofilor sau drumeții întinse pe mai mult de 20 de ore, cu același rezultat. Faptul că aerisirea nu este foarte bună se simte mai ales în zilele de vară, când soarele arde. Atenție la șireturi, nu se strâng foarte bine, e nevoie de cel puțin două noduri, poate chiar trei pentru a nu se desface în timp ce alergați (ar fi bine să schimbați șireturile). Degetele au destul de mult loc, iar talpa groasă nu dă posibilitatea să simțiți fiecare piatră, să simțiți solul, ceea ce e bine pentru un pantof de alergare folosit la drum lung. După ploaie, pe terenul umed, talpa adună ceva țărână, în limite care însă nu afectează aderența.

Concluzie

Cu o talpă groasă, rezistentă, durabilă, cu striații adânci, care nu a suferit deloc vreme de 500 de kilometri, Columbia Montrail Trans Alps FKT II este un pantof în care poți avea încredere indiferent cum și pe ce suprafață pășești. Aderă foarte bine, oferă tracțiune ridicată, este destul de stabil. Un pantof confortabil, singurul lucru pe care nu s-a pus accent fiind respirabilitatea, o caracteristică la care mai trebuie lucrat. Un bun pantof de antrenament, pentru curse pe distanțe mai mari, pentru drumeții lungi, poate mai puțin pentru cursele scurte care ar necesita un pantof mai ușor sau pentru verticaluri, acolo unde amortizarea nu contează foarte mult.

Trece sau nu trece clasa?

  • Amortizare: 9/10
  • Stabilitate: 8/10
  • Calitate: 9/10
  • Aderență: 10/10
  • Preț: 8/10
  • Confort: 8/10
  • Design: 9/10