Vedere de pe Mont Buet spre Alpi

Chamonix, turism în valea trail-runningului

4shop.ro

Localitatea Chamonix, stațiunea de la poalele Mont Blanc-ului, este așezată într-o zonă cu peisaje unice și frumuseți copleșitoare, este raiul alergătorilor montani, al ultramaratoniștilor, zona miilor de cărări care străbat Alpii, a nemeroaselor pârtii de schi, orașul făcut pentru turism montan complet.

Știri UTMB → PREZENTATE de Columbia

Chamonix este locul de plecare spre Mont Blanc, cel mai înalt vârf montan european care nu se află în Caucaz, un pisc înghețat și înzăpezit care se ridică la 4.808 metri deasupra nivelului mării. Chamonix, un simplu sat de munte până în 1741 transformat într-o stațiune montană unde a avut loc prima ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă (în 1924), este zona în care anual are loc UTMB, cel mai mare eveniment din lume dedicat ultramaratonului montan care se desfășoară de-a lungul Franței, Italiei și Elveției și care atrage 8.000 de alergători, 2.000 de voluntari și peste 50.000 de spectatori. Chamonix poate fi numită capitala schiorilor sau, la fel de bine, a trail running-ului.

Există cărări care pot fi abordate de orice turist, indiferent de pregătire și experiență, de la începători la alpiniști de altitudine, poteci ce pot fi parcurse pe jos sau pe bicicletă, lacuri care oferă numeroase locuri de relaxare, telecabine, trenuri și telescaune care te pot transporta sus pe munte, la baza ghețarilor, la umbra crestelor, la răcoarea de lângă cascadele zgomotoase și tumultoase. Și, normal, se poate fugi! Se pot găsi toate suprafețele posibile de alergare și aproape toate înclinările: asfalt, potecă, pământ, scări, pistă de bob, piatră cubică, la vale sau la deal. Greu de găsit ceva plat însă! Poate doar pista din localitate ce aparține clubului sportiv Chamonix Mont Blanc! 🙂 Cele mai importante curse din zonă sunt Ultra Trail du Mont Blanc, Marathon du Mont Blanc, Trail des Aiguilles Rouges și Trail du Tour des Fiz.

Am ales patru obiective turistice care se pot atinge ușor în zonă, ”ascensiunea” pe Mont Buet (3.096 metri), o vizită la Mer de Glace, una pe Aiguille de Midi și, normal, o trecere pe la Muzeul Alpin din Chamonix, pentru ”o lecție” de istorie.

Pe Mont Buet, la peste 3.000 de metri altitudine

Mont BuetAproape de Chamonix, de la Vallorcine, unde se poate ajunge cu trenul (stația Le Buet), se poate pleca pe Mont Buet (La Mortine), un munte de 3.096 de metri altitudine, folosit uneori și pentru aclimatizare și încălzire de cei care vor să urce pe Mont Blanc. De pe cel mai înalt punct care domină circul glaciar des Fonds, Mont Blancul e spectaculos, foarte bine putându-se observa și Aiguilles Rouges și Haut-Giffre. Acest munte a jucat un rol important în cucerirea Mont Blanc-ului și în nașterea alpinismului, fiind urcat pentru prima dată în 1770, pe 20 septembrie, dinspre Sixt. Dinspre Vallorcine, a fost urcat pentru prima dată în 1775. Acesta este și unul din cele mai utilizate trasee, cu plecare din apropierea gării ”Le Buet” pe valea Berard, având pe traseu refugiul de la Pierre. Se urcă aproximativ 1.750 de metri altitudine, drumul dus întors putând fi făcut în aceeași zi. Se trece pe lângă cascada Berard, acolo unde e și o mică peșteră, iar până la refugiu este un drum de aproximativ 2 ore. Se urcă în continuare încă 3 ore jumătate până pe vârf trecând pe lângă Aiguille de Salenton și pe lângă refugiul Abri de Pictet. Drum bun, vreme frumoasă!

! Mont Buet se află pe traseul pe care îl străbat alergătorii care se înscriu la cursa PTL din cadrul UTMB (La Petite Trotte a Leon, 290 de kilometri și 26.500 de metri diferență pozitivă de nivel, 151h30′ timp limită), o cursă pentru echipe de 2 sau 3 aventuroși la finalul căruia nu se face clasament.PTL UTMBCu telecabina, la Aiguille du Midi

Aiguille du Midi este cel mai înalt vârf din Franța, are 3.842 metri, pe care se poate ajunge cu telecabina (dată în folosință în 1955), putând fi folosit și ca punct de plecare spre Mont Blanc. Punct fabulos de observație al Alpilor, terasa de altitudine cu deschidere de 360 de grade oferă ochilor un peisaj de vis în care intră Mont Blanc, Dome du Gouter, Monte Maudit sau Mont Blanc du Tacul, dar și Matterhorn sau Monte Rosa, putând fi adimirată și granița care desparte Franța de Italia și de Elveția. Terasa are mai multre nivele, atrage peste jumătate de milion de turiști în fiecare an, fiind deschisă aproape tot anul. Telefericul care ajunge pe acest vârf pornește din centrul Chamonix, de la 1.035 de metri, trece pe la Plan de l’Aiguille (2.173 metri), și de acolo, fără stâlp de susținere, urcă până la stația de altitudine de pe vârf, la 3.778 metri. De aici, se poate coborî la Point Helbronner, în Italia, de unde se poate privi dintr-un alt unghi Mont Blanc-ul. Telefericul care duce pe Aiguille du Midi deține recordul mondial la cea mai mare urcare verticală a unei telecabine, 2.807 metri. Sus, găsiți un bar-restaurant, puteți trimite cărți poștale, puteți vizita cel mai înalt muzeu din lume, la 3.777 de metri, cu obiecte și documente despre istoria alpinismului de pe Mont Blanc, și puteți păși pe o mini-terasă din sticlă, ”Step into the Void!”.

Mer de Glace, Chamonix

Mer de Glace (n.n. – marea de gheață) este un important punct turistic din valea Chamonix, zona fiind ușor accesibilă, chiar dacă este situată la peste 2.000 de metri altitudine, putându-se ajunge facil cu trenul Montenvers – Mer de Glace, o cale ferată ce funcționează din 1908. Ghețarul are aproape 7 kilometri lungime, iar împreună cu afluenții săi formează al doilea cel mai lung ghețar din Europa, după Aletsch (Elveția). Se poate vizita ghețarul propriu-zis și grotele artificiale create în ghețar, adevărate opere de artă sculptate manual în fiecare an. În apropierea Mer de Glace se află și un muzeu unde se pot vedea documente care datează din perioada construcției liniei de cale ferată Montenvers, obiecte vechi și o colecție de cristale.

Muzeul Alpin, Chamonix

Muzeul Alpin din Chamonix este situat în fostul hotel de lux ”Chamonix Palace”, stabiliment deschis în 1914, o construcție emblematică Belle Époque. Muzeul oferă o interesantă istorie a văii Chamonix, numeroasele sale colecții punând în evidență istoria geologică și nu numai a văii de la poalele Mont Blancului. Primul etaj adăpostește exponate despre istoria alpinismului și sporturilor de iarnă (cărți, hărți, pioleți, etc) iar la cel de-al doilea etaj găsiți în mare parte o colecție de picturi care au surprins atmosfera fabuloasă a Alpilor. (foto: 4run.ro, chamonix.com, chamonix.net)

Știrile de la Ultra Trail du Mont Blanc, transmise direct de la fața locului, de la Chamonix, vă sunt prezentate cu ajutorul Columbia Sportswear, una dintre cele mai mari mărci de îmbrăcăminte outdoor din lume. Colecția Columbia conține o gamă largă de îmbrăcăminte de stradă, outdoor, de schi și de sport. Împreună cu Columbia România vom efectua o tragere la sorți în care vom acorda cititorilor 4run.ro un voucher Columbia în valoare de 500 de lei.