Cetatea Poienari / foto: 4run.ro
Cetatea Poienari / foto: 4run.ro

Cetatea Poienari, în fieful lui Vlad Țepeș

4shop.ro

Doar 1.480 de scări! Atâtea trepte trebuie urcate pentru a ajunge la Cetatea Poienari, pe valea Argeșului, în amonte de comuna Arefu. Zona lacului Vidraru, locul de refugiu al lui Vlad Țepeș, ținut înconjurat de legende, vă așteaptă!

Ar putea fi locul plin de pete de sânge, ascunse, de la orgiile vampirului Dracula, locul unde s-ar putea descoperi moroi, prunci morți înainte de a fi botezați sau morți care în timpul vieții au fost oameni răi! Dacă sunteți admiratorii personajului inventat în 1897 de Bram Stoker și vreți să scormoniți pământul, să răscoliți pietrișul, să mutați cărămizile, pentru un indiciu, oricât de mic, despre contele din Carpați, despre strigoiul Cel-Rău, ați ajuns unde trebuie! Dacă nu, dacă doar vreți să vizitați, cetatea Poienari, un punct de observație și de apărare, a fost construită în secolul 14, de Negru Vodă, și refăcută și extinsă mai apoi de Vlad Țepeș, având acum o formă alungită, cu 5 turnuri de apărare și ziduri extrem de groase. Fortificația menționată documentar pentru prima dată în 1453 a suferit în timpul unui asediu turcesc din 1462 dar și din cauza unui cutremur din 1915.

cetatea-poienari-interiorZona din jurul cetății ar putea fi și locul de desfășurare al cunoscutei bătălii de la Posada, din 1330, identificarea exactă a teritoriului unde a avut loc acea luptă, acel măcel în care Basarab I al Țării Românești l-a învins pe regele Ungariei Carol Robert de Anjou, fiind necunoscută.

Cetatea este construită la o altitudine de aproximativ 1860 de metri, pe un vârf de munte ce străjuiește semeț valea Argeșului, și se poate vizita după ce se urcă 1.480 de trepte de beton, scară construită pe un traseu ce șerpuiește prin pădure, mai mult sau mai puțin abrupt. ”Drumul” are o lungime de aproximativ 800 de metri (pornind de la asfalt), ușor, nu! 🙂 , dar în care se câștigă peste 180 de metri diferență pozitivă de nivel.

intrare-scari-poienariqr-code-poienari-vertical”Alergarea” spre cetatea Poienari este cel mai aproape lucru de un concurs de alergare pe scările unui zgârâie nori, doar că se ține în aer liber! Chiar dacă nu are înclinarea SkyRun-ului din cea mai înaltă clădire din România, SkyTower (34 de etaje, 680 de scări, 119 m diferență pozitivă de nivel, unghiul pantei de 33 grade), drumul spre fortăreață, cu un ”unghi” mediu de 14 grade, poate „tăia” pe oricine. Oricum, la final, pare ca și cum ați fi tras în țeapă chiar de Vlad Țepeș în persoană! 🙂 Dacă vreți ceva și mai dureros, tot de 800 de metri lungime, dar cu o ascensiune de 500 de metri și 2.700 de trepte, atunci faceți-vă bagajele și plecați spre Italia, la Valtellina VerticalTube! 🙂 Unde vă puteți antrena pentru ”nebuniile” astea? Pe scara blocului, dacă locuiți într-unul, chiar și cu riscul de a speria vecinii! 🙂

qr-code-arefuLa 3 kilometri în aval de Poienari este localizată comuna Arefu (satele – Arefu, Căpățânenii Pământeni și Căpățânenii Ungureni). Satul care nu se dezvăluie la drumul național, Arefu, stă ascuns în pădurea care acoperă dealurile stâncoase drenate de afluentul Argeșului, pârâul Arefu. Un loc al argeșenilor munteni, cu drumuri ondulate, sus-jos, sus-jos, ce se ”întinde” într-o liniște adâncă. – Un loc de cazare primitor este Casa Eden care pune la dispoziția turiștilor cinci camere duble. Detalii, pe pagina oficială de Facebook

arefu-curte

qr-code-lacul-vidraruLa 4 kilometri în amonte de cetatea Poienari, urcând pe Transfăgărășan, este barajul Vidraru, construcția care ține în spate lacul de acumulare Vidraru. Ce se întâmplă dacă s-ar rupe? Viitura ar atinge 12 metri înălțime în Pitești, acolo unde ar ajunge în 72 de minute de la dispariția barajului. Apocaliptic, nu? Barajul a fost dat în folosință în 1966, după cinci ani de muncă. Efortul a fost imens, s-a muncit în condiții foarte grele și s-au înregistrat numeroase victime omenești, toate trecute sub tăcere de regimul comunist (neoficial, se vorbește de 400 de morți!!!). Barajul are o înălțime de 166,6 meri, lungimea coronamentului fiind de 305 metri, grosimea lui scăzând de la bază, unde este de 25 de metri, la coronament, unde este de 6 metri. Lacul, în condiții optime, ocupă o suprafață de 870 de hectare și ”ține” 465 de milioane de metri cubi de apă. De pe baraj se poate sări în gol cu coarda elastică, iar pe lac se pot face croaziere. Pe linia barajului, se află monumentul electricității, un Prometeu gigantic, opera sculptorului Constantin Popovici. Uzina hidroelectrică are o capacitate instalată de 220 MW. În 1974, a avut loc singura avarie a barajului, una însă care a băgat în sperieți oameni din zonă: s-a rupt galeria, blindajul metalic și a fost dislocată o porțiune uriașă din masivul muntos. Oficial, au murit doar 2 persoane.

lacul-vidraru-vapor-croazieraÎn zona Arefu-Poienari-Vidraru se desfășoară unul dintre cele mai grele triatloane din țară, Transfier. Pentru mai multe detalii, traseu, date, taxe de participare și tipurile de probe oferite, vizitați site-ul organizatorilor. Pentru a verifica posibile apariții ale unor noi competiții în această zonă, accesați linkul către calendarul de competiții de alergare de pe 4run.ro, aici! Este actualizat lunar!