Injectie

”Cel mai prost din curtea școlii!”

Injecțiile intravenoase cu substanțe permise, peste 100 ml în 12 ore, sunt interzise. Credeți că a fost vreodată cineva suspendat pentru așa ceva? Atleții antrenați de Alberto Salazar nu, dar un fotbalist a pățit-o! A primit 6 luni!

Unul dintre motivele pentru care poți fi suspendat este și manipularea chimică și fizică, aici intrând și ”infuziile și/sau injecțiile intravenoase cu mai mult de 100 ml pe o perioadă de 12 ore, cu excepția celor efectuate în mod legitim pe parcursul tratamentelor spitalicești, al procedurilor chirurgicale sau ale investigațiilor clinice pentru stabilirea diagnosticului”. Lucru foarte greu de demonstrat și chiar când este ”demonstrat” rar se ajunge la suspendare, binecunoscut fiind cazul sportivilor antrenați de americanul Alberto Salazar.

Tocmai pentru că e destul de dificil să se demonstreze că cineva își face injecții, atenție!, cu substanțe permise, și cu toate astea s-a reușit așa ceva, am dat numele acestui articol, preluând titlul unei melodii ce aparține lui Ombladon, unul din componenții trupei Paraziții: ”Cel mai prost din curtea școlii”.

Practica era împământenită în atletismul românesc, destul de folosită și în continuare, chiar și în cazul sportivilor care încă nu au vârsta majoratului!, numeroși antrenori cerând expres doctorilor de la FRA să facă injecții intravenoase unor atleți. Au existat chiar cazuri când atleții și-au făcut injecții singuri sau ajutați de persoanele din anturaj, chiar și pe parcursul desfășurării unor competiții internaționale.

Revenim! Cine e ”cel mai prost din curtea școlii”? Samir Nasri! Nu se poate să nu fi auzit de acest fotbalist, a jucat la Manchester United și la Arsenal, francezul evoluând acum în campionatul Turciei. Acesta a efectuat un tratament la o clinică privată în Los Angeles, în 2017, și în urma investigațiilor WADA a reieșit că nu a respectat codul anti-doping fapt ce l-a făcut să primească după mai bine de 1 an de deliberări și apeluri, 6 luni de suspendare. Oficial a fost vorba de o simplă injecție ce conținea vitaminele C, B, și zinc pentru a-i întări imunitatea, pe care a făcut-o din cauza unei gripe… În 2017, exista interdicția unei injecții cu mai mult de 50 ml la 6 ore, ori fotbalistul pe atunci component al Sevillei, primise medicația diluată în 500 ml. Ancheta făcută de Agenția spaniolă anti-doping a plecat și de la faptul că sportivul traversase Atlanticul pentru a face această injecție împotriva gripei, ceea ce a dat de bănuit, a explicat site-ul de atletism francez, spe15.fr. (foto: firstpost.com)