Zona de sărituri de la Piatra Arsă
Zona de sărituri de la Piatra Arsă

Se sare la Piatra Arsă! Se va ține cont de viteza vântului?

Federația Română de Atletism a hotărât în fugă să organizeze un concurs de sărituri (lungime și triplusalt), departe de ochii lumii, la Piatra Arsă, Munții Bucegi, locul unde sportivii români fac cantonamentul de altitudine. Cum pista de lângă complexul hotelier arată ca după război, se încearcă cosmetizarea ei pe ultima sută de metri.

Competiția a atras atenția celor din lumea atletismului care cred că este încă o încercare a oficialilor FRA de a ”îngrășa” lista cu atleți calificați la Mondialele din China, chiar dacă baremurile sunt ”mincinoase” pentru că se fac în condiții în care nu pot fi omologate. Surse din cadrul federației de altetism au precizat că la Pitești, locul unde s-a decis organizarea tuturor concursurilor naționale de seniori, deja s-au închis ochii de mai multe ori și, de exemplu, înregistrările aparatului de măsurare a vîntului nu au fost luate în seamă, fiind ratificate astfel rezultate ”false”. ”Ne așteptăm la recorduri mondiale”, ne-a spus, ironic, un antrenor de atletism. La Pitești, probleme au fost și cu ștafeta de 4 x 100 de metri care a fost aproape, dacă este să dăm crezare aparatelor de măsurat, de cel mai bun rezultat mondial al sezonului. Nu puține au fost persoanele care au susținut că s-a încercat o măsluire a rezultatului tocmai pentru ca ștafeta să ajungă la Beijing. Sâmbătă, la Piatra Arsă, în Bucegi, la aproape 2.000 de metri altitudine, va avea loc un concurs de sărituri pe orizontală (lungime și triplusalt), competiție la care au fost invitați și o mână de sportivi străini, organizată cu gândul de a da o ultimă posibilitate săritorilor să-și facă baremul pentru Mondialele din China (22-30 august) și, de ce nu, și pentru Jocurile Olimpice din 2016, de la Rio.

Pista Piatra Arsă
Pista Piatra Arsă

Baremurile pentru săritura în lungime sunt de 6.70 metri pentru femei și 8.10 metri pentru bărbați, iar pentru triplusalt de 14.20 metri pentru femei, respectiv 16.90 metri pentru bărbați. O mână de muncitori lucrează de zori pentru a curăța puțin baza de antrenament pe care sâmbătă va avea loc concursul. Altfel, MTS-ul a decis ca baza să intre din toamnă în reparații complete.