Brățară de monitoriza infractori
Brățară de monitoriza infractori

Atleții, ca pușcăriașii, cu brățări GPS la picioare

4shop.ro

Unul dintre cei mai buni și mai constanți maratoniști ai lumii, japonezul Yuki Kawauchi, sportivul care muncește 40 de ore pe săptămână la birou, crede că atleții ar trebui să poarte tot timpul brățări cu GPS la picioare ca să nu se mai poată sustrage de la controalele anti-doping.

Yuki Kawauchi
Yuki Kawauchi

Yuki Kawauchi este foarte supărat din cauza scandalului de dopaj care a cuprins atletismul și care a dus la suspendarea Rusiei: ”După ce că trebuie să trecem printr-un proces foarte strict de testare, acum aflăm asta. Este urât!”. Pentru un atlet de elită protocolul de testare poate fi uneori dureros, personalul medical nu este mereu foarte instruit cum să preleveze sânge, și jenant, probele de urină se dau în prezența unui agent cu pantalonii lăsați până la genunchi și tricoul ridicat. ”M-au trezit la 6 dimineața chiar înainte de curse iar uneori au venit la mine la 9 seara. Cu toate astea eu fac testele cu plăcere pentru că astfel arătăm că sportul este curat”, a spus pentru sponichi.co.jp, Kawauchi. ”Noi, foarte mulți, tragem tare pentru a asigura fair-playul și alții sunt descoperiți că se dopează cu ajutorul federațiilor. Cred că sistemul prin care noi ne anunțăm poziția va fi și mai strict, va fi o corvoadă pentru atleți”, a adăugat japonezul. Soluția lui Kawauchi, poate prea drastică: ”Va fi mai bine dacă ne vor face pe toți să purtăm brățări cu GPS legate de picioare”. Un astfel de sistem de monitorizare este implementat în centrele de detenție din SUA, unii pușcăriași fiind obligați să poarte manșeta electronică în momentul când sunt în arest la domiciliu sau când sunt eliberați pentru bună purtare.

Yuki Kawauchi
Yuki Kawauchi

Cine nu-l știe pe Yuki Kawauchi (28 de ani) trebuie să se pună la curent cât mai rapid. 🙂 Este un maratonist japonez, cu un PB de 2.08.14 (62.18 pe semimaraton), care muncește opt ore pe zi și participă la zeci de curse anual, peste 10 dintre ele fiind maratoane. Ce e și mai important este că le aleargă foarte tare. La un nivel impresionant! În 2013, a alergat 11 maratoane, patru dintre ele la sub 2 ore și 10 minute. În 2014, a alergat 13 maratoane, cu timpi între 2.16.41 și 2.09.36. Și face toate astea având un serviciu ce-l ține la muncă cel puțin 40 de ore pe săptămână, fiind angajat al guvernului japonez. Acceptă banii din premii, dar refuză sponsorizările sau bursele de participare. Ultima cursă din acest an a fost maratonul de la New York, unde a venit pe poziția a șasea (2.13.29).