vespa crabo, atac la Daniela Cîrlan

Atacată de bărzăuni, Daniela Cîrlan a ajuns la Urgențe

Atacată de un roi de viespi de pădure în timp ce alerga o cursă de trail, maratonista Daniela Cîrlan a fost transportată la finalul competiției la spital cu Salvarea, cele cinci înțepături din cap provocându-i dureri groaznice.

Viespea mare de pădure, cunoscută și ca bărzăune, gărgăune, găunoi, tăun, viespoi, bâzgar sau bâzălău, este cea mai mare viespe din Europa, matca având în medie 3,5 cm (max. 5 cm), iar masculii și lucrătoarele ajung la 2,5 cm în medie (max. 3 cm). Față de albine care după atac își pierd acul și mor, acul viespii se poate folosi de mai multe ori. Chiar dacă veninul nu este așa de tare ca al albinelor, de 10 ori mai ușor, durerea înțepăturilor de Vespa crabo (denumirea științifică) poate ține și câteva zile și, da, poate provoca și moartea. Pentru că sunt mari distrugători de insecte dăunătoare, unii apicultori aduc cuiburi de bărzăuni în apropierea stupinelor, explică muntesiflori.ro. În Germania, bărzăunele este insectă ocrotită.daniela-cirlan-ascotid-trail-race

Daniela a fost înțepată de 5 ori în cap și de 2 ori în fese

gargaunÎnțepăturile bărzăunilor nu sunt ceva nou. La Corcova Trail Race, la prima ediție, au atacat concurenții chiar la ieșirea din pădure spre vie. La Băneasa, la RUNFEST, bărzăunii s-au ”răzbunat” pe alergătorii care le-au deranjat cuibul și au înțepat fără ”discernământ”. 🙂 De data asta, la Târgu Mureș, la un semimaraton cu aproape 600 de metri diferență pozitivă de nivel, Ascotid Trail Race, și-au făcut iar de cap. Povestește Daniela Cârlan, care pe la jumătatea cursei, când era pe locul 13 la general, a avut de furcă cu viespile nervoase: ”Am simțit niște lovituri puternice în cap. Mă durea rău, nici nu mai știam ce e cu mine. M-am oprit din alergare, pentru că nu înțelegeam ce se întâmplă, era prima dată când aveam de a face cu așa ceva. Era cineva prin zonă, a venit și m-a luat la palme ca să omoare viespile. Nu cred că trebuia să mă opresc cum am început să fiu înțepată, dar nu am știut cum să reacționez”. ”Am văzut că pot să respir, mă pipăiam să văd dacă m-am umflat și apoi mai alergam câteva sute de metri. Apoi iar mă cercetam să văd dacă am ceva! La finalul cursei, îmi plesnea capul de durere”, a continuat maratonista din Sibiu participantă la Jocurile Olimpice de la Rio. Atleta antrenată de Lorena Boberski a fost dusă la spital cu Salvarea alături de încă o fată, de un băiat și de un copil. ”Am primit ceva de alergie, dar și calmante pentru că nu mai puteam de durere. Am avut cinci înțepături în cap și două în fese, de astea însă nici nu m-a mai interesat”, a adăugat sportiva care a terminat cursa pe primul loc după 1.37.23. Cu o săptămână înainte, Daniela alergase și la Gorun Trail (30 km, +520m), cursă pe care a terminat-o tot pe primul loc, în 2.32.52. (foto: Daniela Cîrlan)

daniela-cirlan-gorun-trail