Ana Rodean, în marș spre aurul de la maraton

4shop.ro

Campionatul Național de Maraton a avut câștigătoare o atletă care este specialistă de marș, pe Ana Rodean. O surpriză, nu? Nu chiar! Să vedem cine este sportiva din Alba Iulia și cum poate trece așa de repede de la marș la alergare și înapoi. În 2016, a participat la Jocurile Olimpice de la Rio (20 km marș), a câștigat CN de Maraton, iar apoi CN de marș (10km).

Ana Rodean s-a simțit bine pe 9 octombrie la Campionatul Național de Maraton, concurs desfășurat în cadrul Maratonului București. Și-a luat locul la start cu gândul să uite o perioadă de prestația de la Jocurile Olimpice de la Rio, acolo unde în finala de 20 de kilometri marș a terminat pe locul 50, și să ia o medalie. A prins o zi bună, o vreme bună și a ieșit campioană națională.

Ana Rodean este una dintre cele cinci finaliste Romanian Running Awards, premiile 4run.ro energizate de GoldNutrition, la categoria ”Maraton”. Puteți alege cea mai bună maratonistă din România, ca de altfel și pe cei mai buni sportivi de la celelalte categorii – sprint, semifond, fond, ultramaraton, alergare montană, triatlon, orientare în alergare – începând cu 5 decembrie. De asemenea, în această perioadă vom efectua și două trageri la sorți în care vom acorda cititorilor 4run.ro ”kit-uri de cursă” de la GoldNutrition.

Ana Rodean, campioană națională de maratonana-rodean-preagtire-piatra-arsa”Traseul a fost destul de greu, în schimb vremea a fost ideală! Am prins și o zi bună de alergare”, povestește pentru 4run.ro, Ana Rodean. Sportiva antrenată de Gabriel Avram ne explică și cum a decurs cursa de 42,195 km: ”Pentru că m-am simțit bine mi-am zis să atac. La început, Daniela (n.n. – Daniela Cîrlan) a fost în fața mea, nu foarte în față, iar undeva până în kilometrul 8 m-am decis să plec. Am făcut o rupere, am văzut că ea nu vine și apoi am ținut ritmul”. ”După ce am revenit de la Jocurile Olimpice, mi-am spus să alerg un maraton. Anul ăsta nu am luat parte la nicio cursă de alergare, m-am pregătit doar pentru marș. Mă așteptam la o medalie, dar nu la cea de aur!”, adaugă ardeleanca. Ana nu a fost mulțumită de rezultatul din America de Sud. ”La Rio, nu a ieșit ce aș fi vrut să iasă. Am pregătit altceva, dar atât am putut în ziua aceea. Eu mă gândeam chiar la un PB, chiar dacă la o cursă mare nu prea iese”, ne-a spus sportiva care mai are o soră geamănă, Daniela, și un frate, Daniel. În Brazilia, Rodean a terminat pe locul 50, după 1 oră, 38 de minute și 42 de secunde.

ana-rodean-cursa-marsDe ce trece ușor de la marș la alergare și-napoi?

Până la evenimentul de la Rio, Ana Rodean (32 de ani) a avut doar competiții de marș. După, a alergat maratonul la București și apoi a participat la o cursă de 10 km, de marș.

 • 19 August, Locul 50, Jocurile Olimpice (20 km)
 • 9 Octombrie, Locul 1, CN Maraton (42,195 km)
 • 29 Octombrie, Locul 1, CN Marș (10 km)

”Pentru mine nu e o trecere așa de abruptă de la marș la maraton, pentru că tot anul am făcut și antrenamente de fugă. Când ieșeam de două ori pe zi, dimineața făceam marș, seara, alergare”, ne explică Rodean. ”Probele sunt asemănătoare, diferențele sunt un pic la musculatura care se folosește. Eu am nevoie doar de o mică perioadă de adaptare, de trecere de la marș la alergare”, a adăugat sportiva care a fost convinsă să revină la marș de Octavian Măzăran, directorul CS Univ. Reșița, după ce aproape 3 ani renunțase la această probă în favoarea alergării. ”Eu și la maraton calc aproape ca și la marș. Pentru maraton am o alergare destul de eficientă, cel puțin așa cred eu”, continuă atleta.

andreea-zinca-alina-boholtan-ana-rodean-andra-ologuAcum antrenoare la CSS Alba Iulia, Ana Rodean a început atletismul în 1999, după ce a fost văzută de prima ei antrenoare Mariana Bucerzan. Apoi, de la tineret a ajuns la actualul antrenor, Gabriel Avram. ”Din prima zi am început cu marșul și așa am continuat mulți ani. Pe parcurs am început să și alerg, în primul rând pentru că trebuia să fiu alături de echipă, cu Alina Boholțan, cu Andra Ologu. Apoi am renunțat trei ani la marș, am revenit acum”, își aduce aminte sportiva. (foto: Ana Rodean, Facebook)

Ana Rodean, despre

 • Încălțămintea de marș: Pantofii sunt cei de alergare. Folosesc Adidas Adizero.
 • Anul 2017: Mă gândesc să mă calific la Mondiale, la marș.
 • Bucăți: Repetările nu-mi plac, indiferent dacă sunt lungi sau scurte. Nu îmi place pentru că trebuie să mă opresc, nu am răbdare.
 • Banda de alergare: N-am alergat niciodată pe așa ceva. Am văzut că se face și marș pe bandă. Mie îmi place în aer liber.
 • Posibila excludere a marșului de la Jocurile Olimpice: Mereu s-a discutat să se scoată proba asta, mereu au fost comentarii care pleacă de obicei de la arbitraj. Eu, la cursele de afară, n-am avut probleme cu arbitrii. La noi, parcă am fost de 2-3 ori descalificată. Asta e proba, știm la ce ne-am băgat, acceptăm. Nu cred că atletismul olimpic va rămâne fără marș.

Ana Rodean, PB

 • 10km marș: 47.27 (2006)
 • 20km marș: 1.34:07 (2016)
 • Maraton: 2.49.20 (2014)
 • Semi: 1.17.54 (2012)