Molly Friel

A alergat, la 50 de ani, sub baremul pentru JO

Poate unii ar putea să o considere o bunicuță în devenire, dar maratonista, la 50 de ani, aleargă al naibii de repede. A terminat o cursă de 42,195 km în 2.43.57, un timp sub baremul (2.45) pentru calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din 2020.

A luat startul la Maratonul California, în decembrie. S-a ”lipit” de grupul care alerga pentru a termina maratonul în 2 ore și 45 de minute. A terminat mai repede cu un minut, în 2 ore, 43 de minute și 57 de secunde. Molly Friel este o americancă de 50 de ani. Dar vârsta nu o împiedică să se antreneze cu pasiune, cu tărie, și uneori să treacă peste problemele inerente de sănătate și să-și îndeplinească visul. A reușit cu timpul său să se califice la Trialul American, cursa care va stabili lotul pe care SUA îl va duce la Tokyo, în 2020, la Jocurile Olimpice. Timpul ei e deja barem de calificare, dar în America, datorită numărului mare de alergători valoroși se ține și o cursă în care se decide tot, primele trei locuri fiind cooptate în lot. (foto: Molly Friel, Facebook)

Ce a spus Molly despre antrenamentele ei, pentru runnersworld.com?

  • Aleargă de obicei între 140 și 160 kilometri pe săptămână, iar la fiecare a treia sau a patra săptămână reduce ”kilometrajul” până la 112 km. Cea mai lungă alergare în pregătirea maratonului unde a terminat în sub 2.44 a fost de 39 de km.
  • Nu se simte bătrână, dar se antrenează ca pe timpuri. Nu face stretching și nici cross-training. ”Am făcut TRX odată și apoi cu greu m-am mai mișcat o săptămână”.
  • Nutriția? ”Mânânc o groază de prostii. Îmi plac dulciurile, îmi plac prăjiturile, îmi place junk-food-ul”, spune Molly.

Doar o sportivă a reușit să alerge sub 2.44 la vârsta de 50 de ani

Timpul reușit de Molly Friel este al doilea din toate timpurile realizat de o atletă de peste 50 de ani. Cel mai bun, e chiar recordul mondial, un fenomenal 2.31.05 reușit de Tatyana Pozdniakova, o ucraineană.