Andreea Doroftei, la Juniori I în 2017, a avut un an fabulos pe munte, atât la individual, unde a fost medaliată cu bronz la Campionatul European de Alergare Montană, cât și cu echipa, ”aur” la Campionatul Mondial.

Andreea Gabriela Doroftei (19 ani) e categorică, alergarea montană e o suferință continuă. ”Îmi place pentru că e un chin, un chin cu care mă lupt de la început până la sfârșit, tot timpul un chin! Dar totuși frumos!”, explică râzând pentru 4run.ro atleta din Câmpulung Moldovenesc.

Suceveanca a avut un an 2017 extraordinar la cursele montane, câștigând medalia de bronz la individual (24:36, 4,5 km, +340 m, -10 m) și pe cea de argint cu echipa la Campionatul European disputat la Kamnik, Slovenia (8 iulie), și locul 5 la individual (34:44, 6,5 km, +430 m, -430 m) și medalia de aur cu echipa la Campionatul Mondial disputat la Premana, Italia (30 iulie). Între cele două competiții cu pante, a fost și la Campionatul European de Atletism U20 (Grosseto, Italia, 22 iulie), unde a terminat cursa de 3.000 de metri pe locul 15 (10.02:61). ”Nu m-am antrenat specific nici pentru European, nici pentru Mondial. M-am pregătit pentru pistă, pentru că am avut concurs la Grosseto, care, că veni vorba, nu a ieșit cum am vrut noi, mă refer aici la timp”, spune Andreea.

Vrea să se axeze pe curse de pistă și șosea

Cum descrie sportiva antrenată de Elena Țîmpău (n.r. – fostă fondistă, încă deține recordul național la J1, 3.000 m, sală, 9.13:90) cele două curse montane? ”Ambele au fost grele, dar parcă Europeanul a fost și mai greu, am terminat în patru labe. M-am luptat cu turcoiaca de pe doi până la final. După finiș nu mai îmi reveneam de picioare, nu mai puteam nici măcar să mă ridic de jos. La Mondial, ultimii kilometrii au fost de fugă și așa am și putut ajunge de pe locul 10, pe cât eram când am intrat pe acel fals plat, până pe poziția a 5-a. M-a avantajat antrenamentul de pistă”, precizează Andreea. ”Îmi place mai mult la deal, la vale, eu venind de la pistă, nu-mi dau drumul așa tare, e vorba de curaj, de faptul că te gândești să nu te accidentezi. La urcare, și merg, și alerg, cât mă țin picioarele”, adaugă atleta care în 2017 a fost și campioană națională de alergare montană la Juniori 1 (19 august).

Andreea Doroftei va lua o pauză de ”montane”, gândindu-se să se axeze mai mult pe cursele de șosea și de pistă, pe 5.000 de metri și pe 10.000 de metri, mai ales că din septembrie va intra în primul an de tineret. ”Revin la cursele pe munți când o să ajung la seniori”.Nu-i plăcea atletimul la început 

Andreea a început să alerge în clasa a 8-a, antrenoarea ei de acum fiindu-i profesoară de Educație Fizică și Sport: ”Am câștigat un concurs de 800 de metri. Așa am ajuns la stadion, dar alergarea nu prea îmi plăcea așa de mult inițial, dar pe parcurs, ușor-ușor, am început să mă îndrăgostesc de ea”. Acum adună între 100 și 130 de kilometri de fugă săptămânal, iar în antrenament a încercat și un semimaraton, pe care l-a terminat după 1 oră și 27 de minute. ”Îmi plac cel mai mult tempo-urile, sunt mai lungi. Nu-mi plac intensitățile, e greu pentru mine. Știu însă că trebuie să muncesc mai mult pentru viteză”, explică sportiva care acum urmează o școală postliceală de asistent medical generalist, adăugând: ”Când am pus prima dată «cuiele» în picioare a fost mai rău decât pe tocuri”. (foto: atleticamentefoto.it, fisheye.ro, Andreea Doroftei – Facebook)Ce adidași folosește

  • Alerg cu Nike Pegasus la antrenament, Salomon la montană și Adidas, cuie, pe pistă. Ceas Garmin 220, suplimente ce avem de la federație, GoldNutrition.

Câte antrenamente face

  • Merg la sală de 4 ori pe săptămână, am 5 zile cu 2 antrenamente pe zi, iar joia și duminica doar unul. Bine, în cantonamente aveam chiar și 3 antrenamente pe zi. Am timp de tot, școală, prieteni, dar pe primul loc e atletismul.

Ce sportive îi plac

  • Îmi place de Ancuța Bobocel și de Dibaba.

Mai jos, ziarul 4run.ro OFFLINE, pagina 6, ziar apărut pe 16 iunie, distribuit în kiturile celor peste 1.200 de alergători de la Retezat SkyRace Intersport și în 600 de exemplare la Maraton DHL.Ziar 4run.ro OFFLINE, pagina 6