Salazar, antrenorul de la Nike Oregon Project, suspendat 4 ani

4shop.ro

Alberto Salazar, antrenorul de la Nike Oregon Project, care l-a pregătit pe Mo Farah, cât acesta a alergat pe pista, care îl antrenează pe Galen Rupp și care coordonează pregătirea lui Sifan Hassan, campioană mondială la 10.000 m la Doha, a fost suspendat pe 4 ani de Agentia Anti-Doping Americană (USADA).

Sifan Hassan a câștigat proba de 10.000 de metri de la Campionatul Mondial de Atletism, de la Doha, arătând forță și viteză. A făcut 30.17:62, cel mai bun rezultat al anului pe această distanță, dar lumea a rămas, o parte surprinsă, o altă parte acuzatoare, de faptul că a dus ultimii 1.500 de metri în 3.59:09. Dar nu despre ea e vorba în această știre ci de cel care coordonează Nike Oregon Project, grupul din care și Hassan face parte, de Alberto Salazar. Același antrenor pe care îl are Galen Rupp sau pe care l-a avut Mo Farah. Acum patru ani o echipă de ziariști BBC și ProPublica dezvăluia că Salazar adoptase metode radicale pentru a favoriza progresul atleților lui, ajutat și de doctorul Jeffrey Brown, un medic remunerat de Nike, care prescria, printre altele, spunea jurnaliștii, și produse care favorizau mărirea nivelului de testosteron.

Din 2017, Salazar și Brown se judecă cu USADA, ajutați de un contingent puternic de avocați, conform spe15.fr plătiți de Nike, acum agenția americană câștigând procesul. Printre regulile anti-dopaj pe care Salazar nu le-a respectat amintim: administrarea unei metode interzise (injecții care depășeau limita admisă a substanței respective) și traficul de testosteron.

foto: Getty for IAAF & USA Today