Palici Viorel CM

Viorel Pălici adună doar 80 de kilometri de alergare în șapte zile

Viorel Pălici a făcut schi fond, rezultate foarte bune, dar nu mai vrea să audă de acest sport. N-a lăsat schiurile din picioare, le folosește la wintertriatlon și schi alpinism, iar vara aleargă foarte bine pe munți. Nu adună foarte mulți kilometri în antrenamente, așa cum poate unii s-ar aștepta ținând cont că are rezultate extraordinare.

Viorel Pălici este o forță în alergarea montană din România și nu numai. Fostul practicant de schi fond, care a renunțat la acest sport după ce nu a fost luat la Jocurile Olimpice de Iarnă din 2014, are însă un stil de pregătire care pentru mulți ar putea părea atipic, se antrenează de 4 ori pe săptămână, participă la multe concursuri, iarna este pe schiuri, iar vara în alergare, în localitatea natală Măgura, și pe bicicletă. ”Fiecare organism e diferit, lucrează în felul lui. Mă antrenez cam de 4 ori pe săptămână, 1 antrenament pe zi, nu așa de mult ca alții. Încerc să combin și familia și sportul, să fie foarte bine totul. Când fac schi, adun cam 60, poate 70 de kilometri pe săptămână. Iar vara, când alerg, merg spre 60, maxim 80 de kilometri într-o săptămână. Iarna nu fac multă alergare, că nu mă ajută la schi. Stau pe schiuri, adun nivel mult. La alergare, fac un antrenament lung pe săptămână, de 30-33 de kilometri, și în rest de 12-15, maxim 20km, pentru că nu vreau să mă încarc prea tare, nu mai am 20 de ani. Nu vreau să bag prea mult și să ajung la supraantrenament ca alții. Alerg de obicei, 90% din timp, acasă în Măgura. Am aici traseele mele preferate. Mă gândesc chiar să aduc aici pe cine vrea, să facem un antrenament în grup, cred că multora le-ar plăcea asta”, ne-a spus sportivul brașovean care are un loc 5 (CE) și un loc 7 (CM) la wintertriatlon, în echipă cu Edit Vakaria ocupând locul 2, respectiv 3, la aceste competiții. Pentru că triatlonul hivernal înseamnă schi fond, bicicletă și alergare, Pălici se gândește să mărească numărul de kilometri pe care îi va face cu bicicleta, pentru a fi și mai valoros la acest sport: ”O să petrec și mai mult timp pe bicicletă de anul acesta, spre 1.000 de kilometri, pentru că vreau să fiu și mai bun și mai bine la wintertriatlon. Să ajung să mă joc cu bicicleta, nu să mă chinui cum fac acum!”.

Cea mai lungă distanță, la prima ediție de Marathon 7500

Viorel a alergat cea mai lungă distanță la Marathon 7500, o cursă de 90 de kilometri care însă a avut la final, peste 100 de kilometri. ”Cea mai lungă distanță alergată a fost la Maraton 7500, la prima ediție, eram în echipă cu Ionuț Gălițeanu. Ne-am rătăcit de nu știu câte ori, am juns să facem cam 105 kilometri, cursa având 90. ”Am terminat în aproape 24 de ore. Am mai participat și în 2011, tot primii am fost, am ajuns la finiș după 18 ore și 45 de minute. Nu am mai vrut să alerg distanțe din astea mari pentru că nu se merită la ce premii sunt. Și în plus, ce e mai rău, e că te scoate din joc. Dacă ai alte curse după nu prea ai timp să te refaci, să tragi la capacitatea ta”, a precizat Pălici.

Articol apărut inițial în ziarul 4run.ro OFFLINE.

foto: Prozis & Arhivă Personală