Născută la poalele Făgărașului, Adriana Ploșniță a făcut inginerie mecanică la Sibiu și a rămas în orașul udat de apele Cibinului. Și-a cunoscut soțul, pe Adrian, în timpul facultății și, într-o zi, amândoi au decis să se ducă să alerge în parc.

”Niște prieteni comuni mi-au făcut cunoștință cu Adrian când am venit la facultate în Sibiu. În 2013, ne-am gândit să facem și altceva decât să ieșim în oraș. Am aflat apoi că se ține un concurs de alergare și așa am ajuns la ștafeta de 2x10km de la Maratonul Sibiu (se făcea doar semimaraton atunci). Am ieșit ultima. Apoi am fost la un semimaraton montan și am terminat prima la categorie. M-am și lăsat de fumat și am început să mă antrenez și mai bine. Am alergat și un maraton, iar în 2015, primul ultramaraton, 105 kilometri”, povestește sportiva antrenată în 2018 de Iulia Găinariu.

Majoritatea ultramaratoanelor le face alături de partenerul ei, chiar și luna de miere și-au organizat-o ”în jurul” unuia, în Grecia: ”Alergăm împreună la antrenamente și în cursele lungi unde avem cam același ritm. În rest, fiecare pe cont propriu. Asta pentru că pe traseele mai scurte îmi place să stau aproape de fetele de pe primele locuri, mă demoralizez dacă știu că trebuie să recuperez și nu știu pe unde sunt cele din fața mea”. Adriana (29 ani) spune că chiar dacă se încurajează pe parcursul curselor, nu are nevoie de ajutor din partea soțului. ”Avem bagaje de aceeași greutate, fiecare își duce echipamentul, apa, hrana, frontala, bețele, așa e normal. Să știți că nu mă cară în spate!”, spune sportiva râzând. ”Vorbim pe traseu, când ne e mai greu ne încurajăm. De obicei, eu sunt mai plângăcioasă. Ne mai și certăm câteodată, că te mai enervezi pe munte, dar la finiș totul e bine”, adaugă ardeleanca.Adriana a descoperit muntele prin alergare, rar străbătea potecile înainte, chiar dacă e născută la Avrig. ”Acum sunt foarte des în zonă, Bârcaciu-Suru, cred că o dată la două zile mergem pe munte. Am întâlnit și urși, și lupi, chiar și un râs, era la vreo 20 de metri, pe cărare, urcam spre Bârcaciu. Ursul, l-am văzut când urcam de la Turnu Roșu spre Suru și pe valea Cerbului, în Bucegi. Alerg cam 70-80 km pe săptămână, au fost și 100 km. Am început să fac și schi de tură, așa că iarna o zi sunt pe schiuri și 5 le alerg. În ce privește diferența de nivel, cred că adun undeva la 3.000 de metri pe săptămână, nu știu însă sigur pentru că nu m-am uitat niciodată. Oricum, îmi place să variez și tipurile de antrenament și suprafețele”, ne-a precizat Ploșniță, care a alergat doar 3 maratoane pe asfalt, cel mai bun timp al ei fiind 3 ore și 26 de minute.

Sunt norocoasă că și eu, și Adrian, avem aceleași preocupări, amândoi alergăm pe munte și mergem împreună la antrenamente. Nu știu ce s-ar fi întâmplat dacă doar unul era pasionat de asta. 🙂

La Ultra Trail du Mont Blanc, Adriana vrea un rezultat mai bun

Chiar dacă a mai participat la curse de 100 sau 120 de kilometri, în 2018, Adriana a fost împreună cu Adrian în Franța pentru a lua startul la primul lor ultramaraton de 170 de kilometri, distanța fiind resimțită din plin. O cursă care are startul la 18.00 și pe care mulți o termină după ce petrec două nopți prin Alpi. ”În a doua noapte, am avut momente grele, alergam și ațipeam în același timp. A trebuit să stau cu capul pe masă, am dormit 10 minute în ultimul check point, m-am trezit ca nouă. Mai mult, la kilometrul 78, am vrut să renunțăm. Îmi era foarte greu pe urcări. Am stat cam o oră acolo să ne gândim ce facem, ceea ce e cam mult, și până la urmă ne-am decis să continuăm. O să revin pentru a-mi lua revanșa, pentru un rezultat mai bun”, povestește sportiva de 29 de ani care a terminat cursa pe locul 84, după 42 de ore, 14 minute și 5 secunde (cu același timp, Adrian a fost al 352-lea băiat)! ”La Ultra Trail du Mont Blanc mi-a plăcut foarte mult, atmosera e minunată, toată lumea ar trebui să alerge acolo cel puțin odată, organizarea e impecabilă. A fost greu, dar minunat”, ne-a spus Adriana.

Se gândește la o participare la Campionatul Mondial de Ultra

Adriana Ploșniță nu a fost în acest an la Campionatul Mondial de Ultramaraton, în Spania, România trimițând pentru prima dată echipă la un asemenea concurs. Dar, are de gând să participe, dar nu la anul când se aleargă ”doar” 50 de kilometri. ”Da, aș vrea să ajung și la un Campionat Mondial de Ultra, anul trecut nici nu am fost pe fază și cred că a fost și din scurt. La anul se aleargă pe 50 de kilometri, la distanța asta sunt fete foarte bune. Denisa, de exemplu, este foarte bună! Dar, clar, nu renunț la ideea asta pe viitor”, spune ardeleanca.

Adriana este o fată foarte muncitoare și foarte pasionată de ceea ce face!

Iulia Găinariu

Accidentări?

 • În afară de periostita pe care am făcut-o după ce am alergat un maraton pe asfalt la o săptămână de Transylvania100, nu au mai fost probleme. Cred că atunci nici nu am alergat în ce trebuie, nici nu eram refăcută. A trecut greu, cam 4 luni m-a ținut, am fost la o groază de medici, era frustrant. Oricum am alergat la 2×2 cu problema asta, nu a fost frumos deloc.

Ascultă muzică?

 • Nu, prefer să știu ce se întâmplă cu mine, cu corpul meu, în jurul meu.

Ce ceas folosește?

 • Am Garmin Fenix 5, nu ține la ultra, am baterie externă mereu cu mine.

Bețe?

 • Bețe folosesc doar la ultra sau la verticaluri, mă împing în ele, la maratoane sau la curse mai scurte nu le folosesc.

Urcare sau coborâre?

 • Îm place mai mult să urc, la coborâre mai am de învățat, trebuie să mai îmi înving și frica.

Ce cursă din România îi place?

 • Ultra Trail Făgăraș, pentru că e un concurs pe echipe care se întinde pe 4 zile, alergi câteva ore și apoi stai cu restul concurenților la socializare.

Adriana Ploșniță, rezultate ultramaratoane

 • Ciucaș X3 (105 km), 2015, 16:36:12, Locul 1
 • Ciucas X3 (105 km). 2016, 16:42:36, Locul 2
 • Transylvania 100 (100 km), 2016, 22.28.00, Locul 2
 • Transylvania 100 (100 km), 2017, 21.28.34, Locul 1
 • Maraton 7500 (90 km), 2017, 23.19.22, Locul 3 (echipă cu Adrian)
 • Lavaredo Ultra Trail (120 km), 2018, 18.51.09, Locul 23
 • UTMB (170 km), 2018, 42.14.05, Locul 84

foto: UTMB, fisheye.ro + Arhivă Personală