Radu Milea, la a treia participare la CCC, cursa de 101 km

Radu Milea va fi pentru a treia oară la startul cursei de 101 de kilometri din cadrul Ultra Trail du Mont Blanc, la CCC, și, chiar dacă a fost aproape de a renunța la participare, a revenit asupra deciziei și speră la o cursă bună, poate chiar mai bună decât cea din 2015, când a terminat pe poziția a 24-a.

Știri UTMB / Columbia Sportswear

4run.ro: Ai început 2018 cu o perioadă de pregătire foarte bună, Kenya-Portugalia, dar continuarea, în ce privește cursele cel puțin, nu a fost foarte bună. Ce crezi că s-a întâmplat?

Radu Milea: Nu știu ce s-a întâmplat, probabil când îți dorești foarte mult un lucru și investești mult, și te chinui, și muncești, și fugi în toate părțile se poate întâmpla să nu iasă. Am muncit pentru Mondiale aproape cinci luni, foarte mult, n-a fost să fie, după care probabil ar fi trebuit să las un timp mai lung de revenire, dar dorința era în continuare foarte mare așa că după o săptămână de la cursă m-am dus în Piatra Arsă.

Acolo te-ai pregătit pentru Lavaredo…

M-am chinuit destul de tare în primele zile, probabil că nu eram recuperat după Mondial nici mental nici fizic, după care au urmat 2 săptămâni bune de pregătire. Am mers la Lavaredo, iar cât am alergat m-am simțit foarte bine, aia a fost să fie, probabil ar fi trebuit să sar peste Lavaredo să-mi las o perioadă mai lungă de revenire după Mondiale și să merg la Eiger. Sau poate nici măcar acolo! Dar este destul de greu să renunți la competiții când vezi că te simți bine la antrenamente, că acestea ies destul de bine, când știi că ai muncit foarte mult. Nu e ușor să iei decizii de a renunța la anumite curse și din păcate s-a întâmplat să renunț la ele în timpul lor.

Ai avut intenția să nu mai participi la CCC, dar până la urmă ai revenit asupra deciziei. Ce sau cine te-a făcut să revii?

Au fost momente în care chiar eram sigur că nu voi participa. Ce sau cine m-au făcut să revin? Evident perioada pe care am petrecut-o prin munți cu Fane și cu Tom Owens și cu Emil și cu Alex și cu Dan. Cred că Tom a fost catalizatorul, pentru că la fiecare 2 zile mă întreba dacă particip la CCC, și cred că el a fost motivul pentru care sunt la Chamonix acum. Sper că lucrurile vor ieși bine de data asta!

Ai fost într-o aventură în Carpații Meridionali, cu Tom Owens și cu Ștefan Dan. A rămas ce ați vrut inițial – prietenie-alergare-munte – sau s-a transformat în ceva ce a semănat mai mult cu un cantonament?

A rămas în proporție destul de mare ceea ce ne-am dorit pentru că nu a fost numai alergare pe munte a fost și o experiență interesantă, un mod nou de a descoperi Carpații, au fost destule chestii cu elemente de aventură, tot felul de întâmplări, de situații, pe care în mod normal nu le-ai putea trăi într-un cantonament. Au fost zile de explorare, fără internet, fără semnal la telefon, fie prin niște munți prin care eu nu mai fusesem de foarte mult timp, cum ar fi Parâng, fie prin Șureanu, unde nu fusesem niciodată, și unde am făcut o alergare de 60 de km pe care am terminat-o la Sarmisegetusa. Rămân la idea că în proporție de 80% a fost aventură, 20% cantonament.

Radu Milea si prietenii in Piatra CraiuluiAți fost și la Crocova Trail Race pe la jumătatea perioadei.

Da, a picat bine, a fost o chestie frumoasă, pentru că după câteva zile pe munte am avut și câteva zile de viteză dar ne-am și relaxat, am fost înconjurați de prieteni.

I-a plăcut să alerge în Parâng

Ce ți-a plăcut cel mai mult din toată ”nebunia” asta?

Evident, cum discutam și cu Tom, a fost frumos faptul că fiecare zi pe care am petrecut-o pe trasee a fost diferită, munții i-am ales destul de bine (Piatra Craiului, Făgăraș, Parâng, Șureanu etc), cumva fiecare diferit în felul lui și ca tip, ca profil, dar și ca distanța pe care am parcurs-o pe ei. În Parâng mi-a plăcut cel mai mult, nu am mai fost acolo de 15 ani, are peisaje fantastice, recomand acest munte.

Ați făcut, împreună cu Tom Owens, și o tabără-școală de alergare în Ciucaș. Ai fost doar ”profesor” sau ai devenit și ”elev”, ținând cont că a fost prezent și britanicul?

Evident fiecare dintre noi a avut partea lui de ”profesorat” în Ciucaș, dar ce e deosebit la Tom, care este un sportiv de nivel foarte înalt de ani de zile, este faptul că este într-un continuu proces de învățare, ceea cred că este valabil și pentru mine, și cred că a fost destul de interesant să putem transmite unul către celălalt informații, idei, experiențe, chestii care țin de rutină, secrete șamd.

Ce a mers bine în 2015 când ai terminat CCC-ul pe poziția a 24-a?

Cred că a mers bine coborârea în anul ăla. Singurul an în care am fost mulțumit de cum am coborât. Ce n-a mers bine… a fost vorba de lipsă de experiență și de gestionarea anumitor momente din timpul cursei care aproape m-au făcut să abandonez, dar cumva m-am ridicat, m-am scuturat și lucrurile au ieșit destul de bine la final. Probabil trebuie să-mi aduc aminte de experiența aia și să o folosesc chiar și în prezent.

Ce nu a funcționat anul trecut când ai fost nevoit să abandonezi?

Anul trecut, deși eram destul de bine pregătit, lucrurile nu au mers bine din start. Am niște probleme de respirație care apar și dispar când îmi e lumea mai dragă, așa că pur și simplu nu am avut ce să fac, mi-am dat seama destul de repede că nu voi fi ok dar, cu toate astea, am încercat, am zis că poate îmi revin, însă după 40 de kilometri chiar am fost nevoit să mă opresc.

La start, la CCC, este și Capell, Evans, De Gasperi. Cum crezi că va arăta top 3?

Îmi doresc ca Tom Evans să câștige. Îmi este prieten apropiat, am discutat mult în ultima vreme cu el despre CCC și m-a ajutat și el în pregătirea cursei din anumite puncte de vedere. Evident și Capell este favorit, deși a alergat enorm anul ăsta, și curse și antrenamente. Marco De Gasperi este la prima participare, însă niciodată nu poți să-l excluzi, dar am un ”feeling” că nu va fi ziua lui. E greu de prezis un top 3, dar vreau să câștige Evans.

Îi ține pumnii lui Robert Hajnal

La UTMB, pe lângă Walmsley, Kilian, și multe alte nume puternice, apare și campionul mondial de ultra trail din 2018. Crezi că poate face dubla, CM + UTMB?

Toată lumea se gândește că va fi o luptă între Kilian și Walmsley, dar ca și anul trecut, când doi se bat, al treilea poate câștiga. Favoritul meu evident este Luis Alberto Hernando. Discutam și cu Tom, el după CM nu prea a mai făcut nimic, nu a fost prezent în Social Media, și noi ziceam că asta înseamnă că s-a antrenat din greu, că este focusat. În plus, Luis Alberto știe să concureze, are experiență la UTMB. Eu îmi doresc să câștige, ar fi chiar frumos pentru un sportiv care oarecum e pe final de carieră să ia și UTMB-ul. Că tot vorbim de această cursă, îi țin pumnii lui Robert Hajnal, sper să termine ce a început anul trecut și sper să termine cât mai sus. Îi doresc să-și îndeplinească obiectivele, pentru că până la urmă Luis Alberto, Kilian și Walmsley sunt ai lor, important este să ținem și cu ai noștri.

Radu Milea și Tom OwensBănuiesc că la TDS ai un favorit clar, nu?

Evident, îmi doresc să câștige Tom Owens! El e modest, zice că speră doar să termine, dar e clar că are capacitatea și calitatea să câștige și să-și ia revanșa față de cei care l-au învins anul trecut (n.r. – primii 3 de la CCC 2017, unde a fost și britanicul, participă în acest an la TDS). Tom are toate atuurile să facă o cursă bună, a făcut traseul, îl știe, și-a pregătit nutriția, mai trebuie doar să reușească să doarmă, să se odihnească foarte bine înainte de concurs.