Ionuț Zincă este unul din cei 5 atleți care vor reprezenta România la ediția a 15-a a Campionatelor Mondiale de Alergare Montană Lungă Distanță, eveniment ce va avea loc la Karpacz, Polonia, pe 24 iunie. Start, ora 10.00.

Ionuț Zincă se întoarce în Polonia! În 2013, la Szklarska Poreba, pe o distanță de 44 de kilometri și 2.150 de metri diferență pozitivă de nivel, prahoveanul termina cursa după 3 ore și 14 minute pe locul trei (la 21 de secunde de medalia de argint). Chiar dacă mai are puțin de tras după accidentarea care l-a ținut pe bară aproape un an, asta nu l-a împiedicat însă să câștige EcoMarathon cu un nou record al competiției, Zincă revine la un Campionat Mondial de Alergare Montană de Lungă Distanță, tot în Polonia, dar la Karpacz. O cursă cu un traseu de 36,2 km & 2.110 m diferență de nivel, cu un timp limită de 5 ore.

Am vorbit cu el după ce i-am făcut poze la un ultim antrenament pe care îl facea pe sub Tâmpa, în Brașov, acolo unde s-a mutat de curând, un 15 kilometri cu o medie pe undeva pe la 3.50 pe mie.

”E un traseu rapid, foarte rapid, prea rapid. Dacă nu ai pregătire pentru așa ceva nu o să fie bine. Sunt zone multe cu piatră cubică, e așa de bine bătătorită, mai bine decât era prin București pusă piatra cubică. Rămâne să vedem care rezistă și pe partea a doua, la a doua tură, acolo se va vedea ce și cum”, a spus, pentru 4run.ro, Ionuț Zincă. Favoriți? Atleți de urmărit? Ne spune tot prahoveanul: ”Păi sunt americanii, sunt foarte buni, cu un plus pentru Gray Joseph. Mai sunt și britanicii, îl au pe Tom Evans, a fost locul 3 la Mondialul de Ultra, și pe Ricky Lightfoot, ultimul coboară excelent. Vom vedea și cum va fi vremea, și cum se va acomoda lumea la traseu”.

Zincă mai are o un loc 10 la CM de Lungă Distanță, în 2014 (21.1 km, +2380m), dar și un loc 7, la CM clasic, distanță scurtă, campionat desfășurat la Tirana, în 2011, pe un traseu de 13.5 km și 1.500 m diferență de nivel. (foto: 4run.ro)

Damian: ”Multă piatră cubică, multe trepte, mult asfalt”

Deja plecat de o săptămână în Polonia, alături de Szabolcs Gyorgy și de Andrei Preda, brașoveanul Bogdan Damian a inspectat traseul pe care se va alerga duminică. ”E puțin mai răcoare decât era la Brașov. Așa suprafață nu am mai întâlnit, e multă piatră cubică, și pe urcare și pe coborâre, sunt și multe trepte. Și mult asfalt, vreo 10 kilometri. Nu zic că îmi displace, dar nici de ajutat nu pot să spun că mă va ajuta, cred că o să ne facă picioarele praf. Oricum, e mult mai bine față de ce mă așteptam”, ne-a spus Bogdan. Bogdan Damian a fost cel mai bine clasat atlet român de anul trecut, locul 14: ”Mă simt mai pregătit ca în 2017, dar important este ce iese, nu ce simt înainte”. Din echipa masculină a României face parte și Viorel Pălici. (foto: Outdoor Romania)

La fete, echipă puternică

România va avea la start, la feminin, pe Denisa Dragomir, medaliata cu bronz de anul trecut (32km, în 3.59.34), ocupanta locului 8, Ingrid Mutter (4.09.10) și pe Iulia Găinariu (locul 28, 4.45.16), cele trei fete reușind în 2017 să ocupe locul 3 în competiția pe echipe.

Profitând de influența pe care o are în cadrul FRA și de lipsa de reacție a celor care conduc această federație, lipsă de reacție care pare mai mult o mască ce ascunde incompetența, Ion Bură, antrenor la Târgu Jiu, și-a impus punctul de vedere și a inclus-o în echipa de fete, pe lângă cele trei atlete care sunt, cel puțin în acest moment, titulare de drept în lotul României, și pe Andreea Pîșcu, propria-i sportivă. O atletă foarte bună de asfalt care în ultimele luni a participat preponderent la curse de plat, de la competiții disputate în sală (loc 4, 3.000m, 9.42.65) până la semimaratoane (loc 1 la CN, 1.17.08).

Povestea atletei Andreea Pîșcu, un ”baby-face-killer” al curselor de șosea, AICI.

Milea și Hajnal, la Lavaredo Ultra Trail

Prezență mare în Italia, la Lavaredo Ultra Trail, peste 60 de români urmând să ia startul la cele trei curse din cadrul competiției. Pe traseul lung, de 120 de kilometri și 5.800 metri diferență pozitivă de nivel, printre alții, vor alerga și Robert Hajnal (locul 5 în 2017, 13.24.30), Radu Milea, Alex Petruț sau Ștefan Dan. (foto: Lavaredo Ultra Trail)

Câștigătorul de la Retezat SkyRace, start la o cursă ce urcă la 4.554 de metri

Tom Owens a alergat la Retezat SkyRace Intersport, a luat locul 1, a făcut un nou record de cursă, iar acum se pregătește să ia startul la Monte Rosa SkyMarathon. Ce e special la această cursă? În acest an ea reface traseul pe care îl avea la prima ediție, în 1993. O alergare de 35 de kilometri, cu 3.500 de metri diferență pozitivă de nivel, ajungându-se la altitudinea maximă de 4.554 de metri (la cabana Margherita). O singură diferență a apărut acum, cursa se face în echipă, Tom urmând să alerge cu un prieten de-al lui, un excelent alergător montan, Andy Symonds. (foto: monterosaskymarathon.com)