A rămas fără mâna dreaptă la 6 ani, după ce a fost călcat de un tren. Este zidar și-și cheltuie aproape toți banii pe care îi are să participe la curse de peste 100 de kilometri prin toată lumea. Levente Polgar este singura persoană cu handicap acceptată să alerge prin munți, la competiții la care și cei fără probleme întâmpină greutăți.
Știri UTMB → PREZENTATE de Columbia
Levente Ioan Polgar are 37 de ani. Aleargă ultramaratoane montane, stă zeci de ore pe trasee pentru a termina curse care ajung la aproape 200 de kilometri lungime, a traversat România în alergare de la vest la est, de la Jimbolia la Vama Veche, peste 1.100 de kilometri, în fugă. Când nu participă la competiții sau când nu se antrenează alergând peste 200 de kilometri pe săptămână, Levi este zidar, faianțar, parchetar, muncind chiar și 11 ore pe zi. Poate nu e impresionant, dar face totul fără o mână, membru pe care l-a pierdut la 6 ani, după ce l-a călcat trenul. ”Am avut o copilărie ca a oricăruia care e apropiat de vârsta mea. Ne jucam, eram activi, mai ne certam, mai de băteam. Am fost dat la școală la 6 ani, ca să fiu mai aproape ca și clasă de sora mea. M-au pus în bancă cu o fată cu care eu nu vream să stau. Într-o zi eram în autobuz și au început conflictele între mine și ea, ca între copii, din nimic. Ne-am dat jos din autobuz, eram la gară, și am fugit. Am luat-o printr-un tunel să trec pe partea cealaltă a căilor ferate dar mai era acolo încă o șină și am ajuns sub un tren. Acesta făcea manevre, m-am speriat, nici nu știu cum am pus mâna pe linie și m-a călcat. A trecut peste mine, m-a învârtit de două ori în loc, am avut nevoie de 2 ani de spitalizare, au fost chinuri foarte mari”, a povestit Levi.
S-a luat de alergat acum 9 ani. Avea 105 kilograme, fuma câte două pachete de țigări pe zi, consuma alcool. ”Am zis stop, nu mai mergea să fiu sclavul țigărilor și alcoolului. O perioadă alergam cu o mânecă lungă pe brațul pe care nu-l mai am pentru că-mi era rușine. Mi-a luat foarte mult să trec de complexul asta”, povesteșete sportivul din Aiud, care participă de obicei la curse pe munte, indiferent de cât de greu e traseul: ”Acolo l-am descoperit pe Dumnezeu, acolo mă simt întreg!”.
Ajutat și de Gicu Grozav să ajungă la cel mai tare ultramaraton montan
Din construcții Levente nu câștigă foarte mult chiar dacă muncește enorm. Pentru cursele la care participă este ajutat de prieteni, în acest an pentru a ajunge la Ultra Trail du Mont Blanc, o cursă de 170 de kilometri din Alpi a primit o sumă de bani și de la Gicu Grozav, fostul fotbalist al Petrolului. ”Ne-am cunoscut la Alba Iulia, el este ambasador al județului, ca și mine de altfel, i-am povestit despre cursa din Franța și a decis să mă ajute”, susține Levente, care a mai fost ajutat și de SportGuru. ”La competiția care are loc în Franța, Italia și Elveția participă cei mai buni ultramaratoniști din lume, sunt ca Jocurile Olimpice. Traseul are de toate, căldură, frig, zăpadă, nămol, urcări line, abrupte. O competiție foarte dificilă la care nu poți sta la povești”, adaugă alergătorul care este la a doua participare la UTMB, anul trecut terminând după 44 de ore: ”În 2016 nu am avut probleme, a fost bine, dar acum trebuie să dau mai repede din picioare pentru că vreau să termin cu un timp mai bun. Le doresc tuturor românilor de la UTMB să încheie cu bine cursa”.
Depășește de obicei 200 de kilometri alergați pe săptămână
Chiar dacă stă la muncă uneori cât e ziua de lungă, ba chiar și mai mult, Levente își face timp și de antrenamente, de obicei 2 pe zi. ”Trec de 200 de kilometri pe săptămână, chiar mă apropii de obicei de 300 de kilometri. Eu nu am probleme cu dureri la genunchi, cu crampe, nu știu ce sunt treburile astea. Într-un an folosesc undeva la 6-8 perechi de pantofi de alergare”, povestește zidarul din Aiud. Investițiile foarte mari pe care le face pentru a avea echipamente, dar mai ales pentru a participa la competiții în străinătate, multe dintre ele cu taxe de participare foarte scumpe, îl fac pe Polgar să caute tot felul de căi de a face bani: ”Nu mai pot să tot cer de la prieteni bani pentru curse”.
Nu a fost acceptat de ”Paralimpici”
În ce privește cursele de maraton pentru paralimpici, se organizează 11 probe, în funcție de problemele pe care le au para-atleții, doar 3 tipuri fiind și la Jocurile Olimpice, unul din ele, cel al sportivilor cu amputări, T46, având un record mondial impresionant, de 2 ore, 26 de minute și 56 de secunde (Ait Khamouch, marocan cu cetățenie spaniolă). Levente Polgar a încercat și el să intre în legătură cu Comitetul Paralimpic Român pentru o posibilă participare la cursele de maraton, dar în urma discuțiilor a fost dezamăgit: ”Nu am putut rezolva nimic. Rămân în lumea în care am fost acceptat, la cei întregi, unde mă simt bine, unde sunt tratat ca un întreg. La paralimpici, sunt tratat ca un handicapat”.
La anul, vrea să fugă până-n Laponia
Levente Polgar a alergat mai bine de 1.100 de kilometri de la Jimbolia până la Vama Veche, aventură pe care însă nu mai vrea să o repete. ”În România nu mai fac așa ceva, din cauza mașinilor. A fost haos!”, a spus pentru 4run.ro, Levente care a avut ceva probleme la coloană, dureri care l-au lăsat după 2 luni. Ardeleanul s-a gândit însă să fugă de la Alba Iulia în Laponia, în nordul Suediei, urmând să parcurgă peste 5.500 de kilometri: ”O să am doar strictul necesar, acte, apă, telefon, ceva bani și atât, și un prieten care mă va asista pedalând. O să dormim sub cerul liber, pe bănci, pe oriunde. O să fim doi scelerați, unul pe jos și unul pe bicicletă. Fără staff, fără chestii care nu trebuie”. Levi a primit în acest an și acceptul de a putea lua parte la cursa de anduranță Arctic Ultra 6633, care este la ediția a 10-a, concurs ce se desfășoară în nordul înghețat canadian, în martie. ”Ca și la UTMB, și la 6633, sunt singurul ultra atlet din lume cu handicap care a fost acceptat să participe”, ne-a spus Polgar.
Organizează un maraton gratuit
Levente organizează Maratonul Aiudului, la care participarea este gratuită, alergătorii fiind îndemnați să doneze orice sumă de bani doresc care să ajungă în conturile unor orgnizații non-profit, organizații care luptă împotriva cancerului sau care ajută copiii defavorizați. ”Este o cursă foarte frumoasă, la care mă implic cu totul”, spune ardeleanul care colecționează brelocuri din toată lumea. Pentru 2018, Levi promite o ediție de excepție în care va mai fi introdusă încă o probă, un vertical race. ”Va fi la Piatra Secuiului, va avea loc vineri și va fi cu plată. Maratonul se va disputa duminică și ca și până acum va fi gratuit”, adaugă Polgar. (foto: arhiva personală)