Wayde van Niekerk

Wayde van Niekerk a doborât recordul mondial la 400m

Wayde van Niekerk și-a lăsat adversarii mască trecând primul linia de finiș în finala olimpică de 400 de metri (43:03). La oprirea cronometrului, și cei care priveau cursa au rămas înmărmuriți: doborâse recordul lui Michael Johnson, o performanță veche de 17 ani.

Sevilia, Spania. Campionatele Mondiale de Atletism. Michael Duane Johnson (48 de ani) a luat startul în finală. A avut doi ani plini de probleme, cu accidentări și dacă nu ar fi fost o regulă a IAAF, care permitea foștilor campioni mondiali să pariticipe din oficiu la turneul final, nici nu ar ajuns în Spania pentru că nu luase parte la trialurile americane. În ultimul act a ”zburat” însă și a înghețat cronometrul la 43:18. Un timp fabulos!

Rio, Brazilia. Jocurile Olimpice. Wayde van Niekerk (24 de ani), atletul sud-african care este singurul din lume care a reușit să alerge 100 de metri în sub 10 secunde, 200 de metri în sub 20 de secunde și 400 de metri în sub 44 de secunde, campionul mondial al turului de pistă, a zdrobit recordul vechi de 17 ani. Într-o finală în care primii trei sportivi au coborât sub 44 de secunde, a alergat alături de Kirany James și Lashawn Merritt, dar pe final zbughit-o de lângă ei, făcându-i pe cei doi adversari să pară că încetinesc chiar dacă alergau și ei la viteze amețitoare. A trecut linia de finiș în 43:03, timp care l-a înmărmurit pe Johnson: ”Nu am văzut în viața mea așa ceva pe a doua jumătate a cursei, de la 200 de metri la 400 de metri. Încă nu am văzut timpii intermediari dar se poate să fi alergat «negative split», ceea ce ar fi minunat. Felicitări puștiului!”.

Puteți vedea în linkul următor, aici, video-urile cu cele trei curse ale lui van Niekerk, 100m – sub 10sec, 200m – sub 20sec și 400m – sub 44sec.

Podium 400m

  • Wayde Van Niekerk, 43:03
  • Kirani James, 43:76
  • Lashawn Merritt, 43:85

”Am crezut încă de la început că pot face record mondial. Că pot lua acea medalie. Credeam că pe final cineva mă va prinde”, a declarat emoționat africanul care este antrenat de Ans Botha, o antrenoare de 74 de ani. ”Am o responsabilitate foarte mare să-mi duc elevii la cel mai mare potențial al lor și în același timp să nu fac ceva greșit ca ei să se accidenteze”, povestea pentru City Press, Botha.

Van Niekerk s-a antrenat pentru o perioadă în Jamaica alături de antrenorul lui Usain Bolt, Glen Mills. ”Când a fost la noi i-am spus că este singura persoană care poate bate recordul la 400 de metri. Este foarte rapid și din ce în ce mai rapid. Pentru mine nu a fost deloc o supriză”, a precizat Bolt, jamaicanul care a câștigat a treia medalie olimpică consecutivă la 100 de metri.

Usain Bolt nu a avut adversari în proba de 100 de metri, 9:81, trecând primul linia de sosire în fața americanului Justin Gatlin – 9:89 (de două ori prins dopat în cariera sa) și a senzației canadiene, Andre De Grasse (21 de ani) – 9:91 (PB).