Vitalie Gheorghiță
Vitalie Gheorghiță

Vitalie Gheorghiță, atletul care se antrenează fără ceas

4shop.ro

Basarabeanul din Chișinău, Vitalie Gheorghiță, cunoscut foarte bine alergătorilor din România pentru că participă cu succes la foarte multe curse organizate în ”jumătatea românească” din dreapta Prutului, este un sportiv atipic, cel puțin pentru epoca în care tehnologia a acaparat tot. Atletul moldovean se antrenează fără ceas, fără telefon, fără niciun gadget care să-i măsoare ritmul, viteza sau bătăile inimii.

”Poate pare incredibil dar eu fac antrenamentele cu aproximație, dacă pot folosi cuvântul ăsta. Mai exact, nu folosesc niciun gadget care să-mi arate viteza, distanța parcursă, diferența de nivel, frecvența cardiacă și altele. Tot ce folosesc sunt simțurile personale”, ne-a declarat sportivul din Chișinău care face doar un antrenament pe zi. Unde este atent la măsurarea timpului? Normal, pe pistă, la bucăți! ”Pe stadion lucrurile se schimbă, totul e calculat, dar încerc să ajung pe pistă cât mai rar posibil. Pregătirea mea se bazează mai mult pe forță-viteză și mai puțin pe adunare de câți mai mulți kilometri”, adăugă atletul care la semimaratonul Runfest, a terminat pe locul doi, după Marius Ionescu, departajarea făcându-se la foto-finish.

Rezultate 2015 (selecție)

  • Alba Iulia City Race – Locul 1
  • Semimaraton Brașov – Locul 1
  • Maraton Chișinău – Locul 1
  • Campionatele Balcanice de Alergare Montană – Locul 2
  • EcoMarathon – Locul 2
  • Corcova Trail Race – Locul 1
  • RUNFEST Semimarton – Locul 2
  • Cluj Semimaraton – Locul 3
  • Maraton Brașov (șosea) – Locul 1

Gheorghiță ne-a prezentat și câteva tipuri de antrenamente pe care le execută: ”Tempouri de 10 kilometri la 31.40. Lansate de 100 de metri cu 100 de metri alergare ușoară între, care pot ajunge și la 50 de repetări, adică tot 10 kilometri cu o medie de ritm la final de 3.20 pe mie. Lansata e pe la 16 secunde iar 100 de metri de alergare ușoară la 24 de secunde. Când fac 15X400m, ajung la 68-70 de secunde. Important pentru mine la bucățile de 400 de metri este timpul de odihnă nu viteza, cred că de aici vine rezistența”.

Nu-i ușor să reziști antrenamentelor grele, mai ales când ai familie, copii, serviciu, cum este cazul meu, dar depinde cât de mult iubești ceea ce faci

Vitalie Gheorghiță, la maratonul Chișinău
Vitalie Gheorghiță, la Chișinău

A început altetismul la 22 de ani

Sportivul de 33 de ani s-a apucat târziu de atletism, la 22 de ani, după ce a fost observat, și el și fratele său geamăn, Viorel, de antrenorul lui Ion Luchianov. ”Am început pregătirea în 2005 și 3 ani am fugit 1.500m, 3.000m și uneori obstacole și 5.000m. Între 2008 și 2010 am lucrat cu marele maratonist Iaroslav Mușinschi (n.r. – PB maraton, 2.08.32), iar din 2010, de când fratele meu s-a lăsat, mă antrenez singur”, ne povestește Gheorghiță. ”Am participat la concursuri de alergare și înainte de a mă apuca de atletism, când eram la Academia de Poliție, dar mă antrenam doar cu 2-3 săptămâni înainte de competiție”, adaugă câștigătorul ediției de anul trecut a maratonului de la Chișinău.

Nu am niciun obiectiv în acest moment. Vreau să mă bucur de alergare și să fac asta cât de mult îmi va permite sănătatea. Visul meu este să mă fac antrenor, să împărtășesc tot ce am acumulat în cariera mea scurtă, dar cred că în țara mea nu voi reuși acest lucru

Campion al Moldovei la toate probele pe care le-a alergat

Vitalie Gheorghiță a terminat de-a lungul anilor pe primul loc la toate probele la care a participat. De la 1.500 de metri până la 10.000 de metri. ”Din păcate în Moldova nu avem campionat național de semimaraton sau de maraton, dar sunt campion balcanic la aceste probe”, spune sportivul basarabean. Moldoveanul s-a gândit pentru o perioadă la baremul de maraton pentru Jocurile Olimpice, care a ajuns la 2.19.00, dar a renunțat să mai creadă în visul de a alerga așa timp pentru că nu are susținere. ”Timpul era unul pe care cred că pot să-l alerg. Dar fără ajutor nu se poate, n-am nicio șansă. Așa că mă voi axa pe ce am făcut cel mai bine în ultimii ani, adică alergarea montană”, a precizat sportivul din Chișinău care spune că tehnica lui de alergare lasă mult de dorit: ”Asta pentru că am început târziu atletismul. Calitatea mea principală este capacitatea de muncă foarte mare. Chiar dacă vin obosit după muncă, alerg până cad. Dacă stau bine și mă gândesc poate asta nici nu e o calitate, e tot un defect”.

Nu cred că se poate alerga sub 2 ore la maraton. Dacă o să o facă cineva, atunci acel cineva trebuie să arate ca din altă civilizație, ca să nu zic din altă galaxie

Favoriți: Bekele, Farah, Bolt, Mușinschi și Ionescu

Printre atleții preferați ai lui Gheorghiță se numără Kenenisa Bekele, Mo Farah și Usain Bolt, dar și Iaroslav Mușinschi și Marius Ionescu: ”Am un mare respect pentru maratoniștii noștri, pentru cei doi, pentru că au obținut rezultate remarcabile în condiții de antrenament foarte dificile cu multe lipsuri și neajunsuri”. Probleme pe care le întâmpină și atletul din Chișinău. ”La masaj merg doar când văd că nu mai pot ridica picioarele, iar alte metode de refacere nu prea folosesc pentru că nu am posibiliate. În ce privește nutriția, mă informez de pe internet și procur doar ce este cel mai important și sunt atent să nu fie în detrimentul sănătății. Analize medicale, poate pare incredibil, dar n-am făcut niciodată niște analize serioase și probabil asta este o mare greșeală”, a adăugat basarabeanul.

Vitalie Gheorghiță, pe podium la maratonul Chișinău
Podium la maratonul Chișinău

Ambasador la S-KARP UrbanTrail Sinaia

”Nu am mai participat la curse de acest fel, tip knockout, și cred că rezultatul final va depinde mult de abordarea tactică. Vreau să câștig finala, dar asta depinde și de valoarea alergătorilor care se vor alinia la start și de cât de pregătit voi fi eu. Oricum, am fost plăcut surprins să fiu numit ambasador al cursei, e o premieră pentru mine”, își dezvăluie Gheorghiță intențiile vizavi de cursa de la Sinaia, de pe 9 aprilie. ”Am vorbit cu Radu Jitaru, patronul S-KARP, după Alba Iulia City Race și am început colaborarea cu el. Am testat la Semimaratonul Brașov o pereche de pantofi S-Karp Feline. Apoi am primit mai multă încălțăminte”, a explicat basarabeanul legătura sa cu brandul românesc S-KARP. (poze: maraton.md, albaiulia.cityrace.ro)