Nicolae Soare
Nicolae Soare

Vinul, magnet pentru atleții români

4shop.ro

„Simțeam nevoia să beau alcool”, povestea râzând Cătălin Andreica. „Am și întrebat doctorii să-mi explice, științific dacă se poate, că doar sunt atlet profesionist, de unde pornirea asta a mea către un pahar de vin sau către o bere?”, a adăugat maratonistul care deține de 35 de ani recordul României, 2.12.30. „Nu făceam excese însă și nici nu beam înainte de concursuri”, a conchis fostul atlet.

„O sticlă de vin la masă, seara, este ceva normal la cină. Un pahar, două, pe seară, câteva seri pe săptămână. Nu cred că ia nimic din antrenament, bineînțeles dacă nu treci la sticla numărul doi”, preciza și Mirinda Carfrae, campioană mondială Ironman (2010). Când se sare calul, alcoolul nu mai este bun: oboseala se instalează mai repede, se pierde din coordonare, din putere și din agilitate, apare deshidratarea, organismul începe să aibă dificultăți în a-și regla temperatura. O groază de atleți, alergători de pista, de șosea sau montani, au fost atrași către o competiție unde în zonele de hidratare să găsește alcool. Și apa. Nu e un „Beer Mile”, ci o competiție într-o podgorie, la Corcova, în Oltenia. Deci lângă apa, e vin. „Eu am alergat amețit când am luat parte la o competiție de orientare sportivă unde se bea pentru hidratare bere în loc de apa. Era un fel de Beer Mile, doar că s-a alergat cam o oră și s-au băut cam 5 beri. Ideea e că obosești mult mai repede, nu au fost probleme de coordonare”, ne-a povestit Radu Milea, campion național alergare montană cu echipa CSM Cluj.

„O să fie distracție. Și eu și Ionuț Zincă o să terminăm cu paharul în mână”, adaugă Marius Ionescu, cel mai bun maratonist român.

„Eu nu o să beau nici vin, nici apa. Ci șpriț!”, a precizat și prahoveanul Zincă. Pe lângă alergătorii montani, Ionuț Zincă (bronz CE și CM alergare montană), geografii Radu Milea și Silviu Bălan, și Iulia Gainariu, pe potecile din podgoria de la Corcovă vor fi prezenți și mulți atleți de piată. Unii să-și pregătească cursa de pe 15 septembrie de la Oradea, campionatul național și balcanic de semi-maraton, alții doar să înlocuiască o fugă lungă de antrenament, plictisitoare, cu una de trail, cu prezență valoroasă la start.

Radu Milea
Radu Milea

Patru din top 15 de la CN semimaraton, la Corcova

Pe lângă Marius Ionescu, locul 26 la maratonul de la CM Moscova, pe cărările ce traversează vița-de-vie de la Corcova vor fi prezenți și Nicolae Soare (argint CE U23, 10.000 m), Andrei Ștefana (bronz la CN, 10.000 m), Marius Bușcă (bronz Internaționalele României, 5.000 m) și Ioan Zaizan (aur la Internaționalele României, 1.500 m). Ionescu, Soare, Stefana și Bușcă au venit pe locurile 1, 2, 7 respectiv 14 la CN Semi-maraton din 2012. „Eu o să beau apă, dar pusă în vin. O picătură de apă la un pahar de vin”, glumește Soare. „O să folosesc apă la punctele de hidratare pentru că trebuie să nimeresc traseul. Să nu alerg pe alături! Vin, după cursă”, a spus și olteanul Ștefana. La fete, și-au anunțat prezența vice-campioana balcanică la alergare montană, Liliana Danci, Florina Pierdevara (bronz la CN, 1.500 m) și Alina Nițuleasa, o maratonistă din Craiova cu record de 2.45.03 (Piacenza, Italia, 2012).

Corcova Trail Race, ediția I
Localizare: Corcova, Mehedinți.
Traseu: 15 km, 400 m diferență nivel.
Premii: Loc I – 1.200 lei, Loc II – 700 lei, Loc III – 500 lei, Loc IV – 200 lei, Loc V – 100 lei.