­­Lista cu vedete și personalități care au alergat curse de maraton sub 2 ore și 50 de minute nu e mare, doar 4 nume, și nu cuprinde nicio fată. Totuși, cea mai bună performanță a unei fete este sub 2 ore și 55 de minute.

Modelul britanic Nell McAndrew, super-alergătoare

Chiar dacă timpul modelului britanic Tracey Jane McAndrew nu se ridică la nivelul unei atlete profesioniste, 2 ore, 54 de minute și 39 de secunde este uimitor pentru o alergătoare amatoare. Cel mai bun record al ei l-a făcut în 2012, la maratonul de la Londra, pe când avea 39 de ani. La semimaraton, McAndrew are un PB de 1 oră, 21 de minute și 53 de secunde. În 2008, McAndrew a luat parte la o campanie împotriva cancerului, alergând dezbrăcată alături de mai multe femei care suferiseră de această maladie.

Nell McAndrew

Nell McAndrew

Cel mai bun băiat, un magician

Cel mai bun maratonist printre vedetele mondiale este magicianul Oz Pearlman. Americanul care are cel mai bun timp al său înregistrat în 2014 la maratonul de la Philadelphia, 2.23.52, aleargă și ultramaratoane cum ar fi Western States 100 mile, Spartathlon 153 Mile, Leadville 100 Mile and Badwater 135 Mile.

Oz Pearlman

Oz Pearlman

Pe doi în topul realizat de noi este un fost parlamentar britanic, Matthew Parris, care a alergat maratonul de la Londra, în 1985, la vârsta de 35 de ani, în 2 ore, 32 de minute și 57 de secunde. Parris este acum jurnalist, scrie în The Times, și nu mai aleargă curse de 42 de kilometri și 195 de metri, declarând că alergatul la nivelul la care ajunsese nu este bun pentru sănătate.

Pe poziția a treia este un câștigător al premiului Nobel pentru fizică, un cercetător german, Wolfgang Ketterle, care lucrează la MIT (Institutul Tehnologiei din Massachusetts). Neamțul a primit premiul Nobel în 2011, alături de Carl Wieman și Eric Cornell, pentru realizarea condensării Bose-Einstein. În 2013 a alergat maratonul de la Boston în 2.49.16, iar la un an distanță a fugit aceeași cursă în 2 ore, 44 de minute și 6 secunde.

David Petraeus

David Petraeus

Un fost șef al serviciilor secrete americane, CIA, fost ofițer în armata SUA, David Petraeus, nu a reușit să scadă sub 2.50 dar s-a apropiat foarte mult. În 1982, la maratonul de la Omaha, a trecut linia de finish după 2 ore, 50 de minute și 53 de secunde. (fotografii: wired.com, news.usc.edu, ozpearlman.com, fromthegrapevine.com, contactmusic.com, kisax.com, la.thedailydigest.org, breatheunity.com, bbc.com)

alan-turing

Alan Turing

Tatăl inteligenței artificiale, alegător de 2.46

Alan Turing, un cunoscut om de știință englez, mort în 1954 la vârsta de 42 de ani, considerat părintele inteligenței artificiale, a fost și un alergător extraordinar chiar dacă se antrena din când în când și fără antrenor. Britanicul a alergat cel mai bun maraton al său în 2 ore și 46 de minute, cu doar 11 minute mai încet decât Thomas Richard, care luase medalia de argint la Jocurile Olimpice din 1948 după ce alergase în 2 ore, 35 de minute și 8 secunde.

Despre vedetele de la Hollywood care fac jogging și aleargă curse de șosea puteți citi aici! 🙂