Un studiu al Universității din Ohio a demonstrat că pantalonii de compresie nu ajută alergătorii să alerge mai repede sau mai mult. Singurul avantaj, cunoscut dinainte, reduc vibrațiile mușchilor.

Studiul a fost prezentat la întâlnirea anuală a colegiilor americane de medicină sportivă și a arătat că pantalonii de compresie reduc foarte mult vibrațiile mușchilor, dar nu reduc deloc oboseala. Mai exact, mușchii sunt la fel de obosiți și cu, și fără compresie!

”Când mușchii vibrează, induce o contracție care folosește energie, de aici și teoria că mai puțină vibrație a acestora înseamnă mai puțină oboseală”, a spus pentru eurekalert.org, Ajit Chaudhari, profesor care a condus studiul. ”Cu toate astea noi am arătat că aceste vibrații reduse nu se asociază cu reducerea oboselii. Alergătorii au performat în același fel, cu sau fără compresii”, a adăugat specialistul.


Participanții au fugit pe banda de alergare pentru 30 de minute la 80% din viteza maximă în două zile diferite, o zi cu compresii, a doua fără. Au fost folosite camere video care au capturat mișcările alergătorilor la fracțiuni de milimetru. ”Compresiile nu reduc oboseala, dar dacă alergătorii se simt bine cu ele pot să le folosească în continuare”, a precizat Chaudhari. (foto: gizmodo.com.au)