Uneori, maratoniștii sunt asemănați cu o mașinuță care nu se mai oprește, care continuă să meargă indiferent de obstacole. Există însă și un vehicul comparat cu maratoniștii, pentru că a parcurs cei peste 42 de kilometri chiar dacă era programat să se oprească cu mult înainte și, în plus, a făcut-o pe planeta Marte.

Pe 25 martie 2004, a amartizat cu succes vehiculul spațial Opportunity (Mars Exploration Rover – B sau MER-B) fiind planificat să funcționeze pentru 90 de zile marțiene (ceva mai mult de 90 de zile pământene). Scopul a fost și încă mai este să caute și să caracterizeze roci și tipuri de sol, să deterimine procese geologice care au condus la actuala formă a reliefului, căutarea de minerale feroase, evaluarea condițiilor de mediu pentru a se vedea dacă sunt favorabile vieții. Opportunity a ajuns pe Marte puțin după ce un alt vehicul, Spirit, amartizase și el, cel din urmă însă ”murind” în 2010.

Opportunity a supraviețuit cu greu unei furtuni de nisip, în 2007, dar s-a încăpățânat să reziste climei imposibile și condițiilor vitrege, iar pe 24 martie 2015 parcursese distanța maratonului pe Marte, valea în care ajunsese în acea perioadă fiind numită valea Maratonului. A continuat, parcă vrăjit de distanța ”ultra” 🙂 , pe 1 ianuarie în acest an ajungând la aproape 44 de kilometri. Nu se știe cât va mai rezista micuțul vehicul spațial, dar deja a depășit durata lui de viață cu 13 ani și 36 de zile. Baftă! 🙂