Chiar dacă nu a fost prins niciodată dopat, fondistul francez Mounir Acherki (34 de ani) a fost anchetat pentru că a comandat EPO pe internet. Judecat și condamnat pentru acest lucru de un tribunal din Hexagon, atletul a recunoscut în același timp faptul că s-a dopat de două ori cu eritropoietină. Pasăre rară!

”Am luat EPO de două ori, odată când am ajuns la timpul de 3 minute 42 de secunde și 39 de sutimi pe 1.500 (n.r. – mai 2014) și a doua oară când am scăzut până la 29 de minute și 10 secunde pe 10 kilometri, pe șosea (n.r. – ianuarie 2015)”, a declarat pentru spe15.fr, Mounir Acherki (interviu făcut de Odile Baudrier). ”Ciudat este că am înțeles că am fost urmărit ca suspect de ceva ani dar din 2012 nu am mai fost controlat deloc”, a adăugat sportivul care avea PB-uri de 30.25 pe 10k și 3.44 pe 1.500 de metri. ”Este foarte ușor să comanzi EPO pe internet (n.r. – produsele dopante au fost luate din Thailanda). E ca și cum ți-ai lua o pereche de pantofi. M-am gândit tot timpul la sănătatea mea mai ales că am o familie. Prima dată mi-a fost un pic frică. Dar apoi, am văzut că a funcționat și am prins încredere că nimic nu se va întâmpla”, a continuat Acherki. Sportivul francez a fost condamnat la patru luni închisoare cu suspendare și 627 de euro amendă.

Comisia WADA nu se joacă: IAAF va fi lovită tare, ca Rusia

Dick Pound

Dick Pound

Președintele comisiei independente WADA, Dick Pound, comisie al cărui raport a dus la suspendarea Rusiei din toate competițiile atletice pe perioadă nedeterminată și la închiderea temporară a laboratorului anti-doping din Rusia, a anunțat, într-un interviu acordat pentru The Independent, că raportul despre IAAF, care trebuia să apară în decembrie, va fi prezentat în ianuarie și va fi la fel de tulburător ca cel despre fostul stat sovietic. ”Va avea un factor emoționant puternic. Lumea se va întreba cum s-a putut ajunge la așa ceva pe Pământ”, a spus Pound.

Protestatarii lui Kipsang, acord cu Federația

Protestatarii kenyeni care s-au baricadat în sediul Federației de Atletism de la Nairobi, conduși de fostul deținător al recordului mondial la maraton, Wilson Kipsang, au ajuns la un acord cu conducerea instituției. ”Am vrut să ne facem auziți. Trebuie să obținem dreptul de participare la gestiunea sportului pe care îl practicăm”, a spus pentru presa kenyană, Kipsang.

Câștigătoare de trei ori a maratonului Osaka, suspendată patru ani

Tetyana Shmyrko (32 de ani), de trei ori câștigătoare a Maratonului Internațional Feminin de la Osaka, a fost suspendată pentru patru ani, după ce s-au găsit nereguli în pașaportul ei biologic. Conform comunicatului emis de Federația Ucraineană de Atletism, sportivei îi vor fi retrase toate rezultatele începând cu 2011, deci și primele locuri din Japonia (2013, 2014, 2015) și recordul național 2.22.09 (rezultat din 2015, care reprezenta al 9 lea cel mai rapid timp din acest an).