Mikey Branningan, atlet care suferă de autism sever, este cel mai rapid licean din SUA pe distanța de 2 mile, lungime pe care o acoperă în 8 minute, 42 de secunde și 92 de sutimi.

Orice persoană care suferă de autism are tulburări la nivelul interacțiunilor sociale, tulburări la nivelul comunicării verbale și non-verbale (se estimează că 30-50% dintre persoanele afectate rămân funcțional mute de-a lungul vieții. Cei care o fac au structuri gramaticale imature sau un limbaj metaforic), tulburări la nivelul imaginației și un repertoriu restrâns de interese și comportamente. Toate aceste probleme nu l-au împiedicat pe Mikey Branningan (19 ani) să alerge și să o facă la un nivel competitiv ridicat. ”Sunt mândru pentru că am un antrenor și suporteri care mă susțin”, declara sportivul cu autism presei americane. ”Cine nu-l cunoaște îl consideră un autist care aleargă. Cine îl cunoaște îl vede însă ca pe un mare atlet care are autism”, a declarat mama lui, Edith, pentru Long Islander News. ”Când e pe pistă e doar un atlet fenomenal. Se dedică foarte mult acestui sport”, a adăugat antrenorul asistent Bill Miller. Branningan, liceean, a alergat mila la 18 ani în 4.03:18, numai doi sportivi din categoria sa de vârstă având timpi superiori, cei doi reușind să coboare sub 4 minute – Grant Fisher și Matthew Maton. Liceanul arată ca și ceilalți colegi ai săi din Northport, îi place cartea despre Steve Prefontaine și ascultă Motley Crue sau Led Zeppelin, dar toată viața sa a fost o luptă cu autismul, boală care a fost descoperită pe când avea 18 luni.

 

Familia sa a înțeles că sunt probleme cu Mike pe când acesta a trecut de la mersul în patru labe direct la alergare. Nu mergea, doar alerga. Terapeuții au fost nevoiți să-l învețe să meargă. Nu a vorbit până la 4 ani, era impulsiv, sensibil când era atins și hiperactiv. La 7 ani, Mike se înrola într-o echipă de atletism pentru persoane cu probleme. Calitățile sale au fost imediat observate și mai mult, cu timpul, calitățile sale școlare s-au îmbunătățit. ”Nu e dovedit științific dar știu sigur că alergarea l-a făcut mai bun la școală”, povestea mama sa pentru ”Running Times”. ”Fuga este ideală pentru copiii cu autism. Ei au probleme să socializeze, nu te pot privi în ochi. Mikey va ajunge în lotul Olimpic. Nu am zis Paralimpic, ci Olimpic!”, a spus antrenorul său Steven Cuomo, la rândul său tătăl unui copil cu autism. Aceeași dorință o are și elevul său care a declarat că obiectivul este să participe la Jocurile Olimpice din 2020, de la Tokyo. Din păcate, Mike Branningan are probleme în încercarea sa de a merge la colegiu, așa cum visează. Asta pentru că nu poate trece anumite teste standardizate obligatorii, din cauza autismului. ESPN a difuzat un reportaj-interviu pentru a arăta că Branningan poate face față cerințelor unui colegiu. ”Sunt o persoană!”, a răspuns sportivul, întrebat fiind ce mesaj vrea să transmită.