Bâlbâiala Agenției Mondiale Anti-Doping pare că a ajuns la final. În urma testelor parțiale de excreție la urină făcute pentru Meldonium, WADA a precizat că sportivii care au fost depistați pozitiv înainte de 30 septembrie 2016 și au fost găsiți cu concentrație sub 1 microgram la mililitru pot fi declarați nevinovați.

În această săptămână, atleții care au fost suspendați temporar pentru Meldonium vor afla dacă sunt eligibili pentru a face parte din lotul olimpic. Mirela Lavric, Daniela Stanciu, Claudia Ștef, Mihai Donisan, Alexandru Baciu (nu face parte din lot) și Nicolae Soare ar putea scăpa de suspendare, singura condiție, din câte se pare, urmând a fi concentrația de Meldonium, care trebuie să fie sub 1 microgram pe mililitru. ”Sub 1 µg /mL, pentru probe prelevate în data de sau înainte de 30 septembrie 2016, gestionarea rezultatelor se poate efectua și se poate pronunța o decizie de nevinovăție, dacă nu există alte dovezi care să indice utilizarea de MELDONIUM în data de sau după 1 ianuarie 2016”, se arată într-un comunicat al Agenției Naționale Anti-Doping.

Explicația WADA, la întrebarea de ce nu a făcut studii de excreție înainte de a pune medicamentul pe lista interzisă declanșând astfel o bâlbâială la nivel mondial, este cel puțin hilară: ”Din rațiuni de eficiență, WADA nu efectuează studii de excreție înainte de a include o substanță în Lista Interzisă. Aceste informații sunt în general furnizate de producător. În cazul MELDONIUM, nu s-au furnizat informații cu privire la excreția urinară”.

Agenția Națională Anti-Doping ne-a transmis faptul că prezența Meldoniumului în probele biologice ale sportivilor români (probele testate în România) a fost indentificată de Laboratorul de Control Doping din București, analiza de confirmare fiind făcută la laboratorul din Seibersdorf, Austria.