Claudiu Gorgan 24h

Sub 0°C, zăpadă, viscol, 177 km în 24 ore

4shop.ro

Claudiu Gorgan a trecut de limita celor 175 de kilometri care trebuie alergați pentru a face parte din lotul național care va lua parte la Campionatul European de 24 de ore, chiar dacă a doua parte a cursei Heilbronner 24-Stundenlauf s-a desfășurat pe viscol, ninsoare, temperaturi negative.

Claudiu Gorgan este un atlet care anul trecut reușea cel mai bun timp al lui pe maraton, la Cluj, 2.33.54, după ce cu un an înainte, la București, fugea 2.38.53. A luat hotărârea ca în acest an să participe la Campionatul European de 24 de ore, ce se va desfășura la Timișoara, pe 26-27 mai, și ca să poată fi admis în lotul României a fost nevoit să realizeze un barem, stabilit de FRA la minimum 175 de kilometri.

A participat la Heilbronner 24-Stundenlauf și, după cum chiar el ne-a transmis, a alergat 177.810 km. O distanță care la prima vedere nu ar trebui să fie ceva imposibil de realizat pentru un maratonist ca Gorgan a fost însă destul de greu de fugit pentru că vremea parcă ”înnebunise”: ninsoare, gheață, frig, viscol.

”Am făcut prima sută de kilometri în cam 10 ore, pe urmă a început viscolul și încet-încet m-am trezit că alerg pe un covor alb de zăpadă. Eu mă simțeam atunci foarte bine, dar s-a schimbat vremea si s-a îngreunat totul. Eram la un moment dat degerat, batea vântul ca nebunul, mai aveam 4 ore, dar eu îl întrebam pe profu’ (n.r. – antrenorul Sergiu Dascăl) dacă mai reușesc să fac 4 ture, adică 10 kilometri, că doar atât mai aveam nevoie să fiu puțin peste barem. Nu mai îmi dădeam seama ce înseamnă o oră sau un tur! Azi, doar picioarele sunt umflate, zici că nu sunt ale mele”, povestește Claudiu, care însă a fost plăcut marcat de experiența avută la un ultramaraton de acest tip: ”A fost super, ar fi fost și mai bine dacă nu era din prima atât de dur. Am făcut două pauze de 50 de minute, una după 118 km, a doua după 155 de km. Organizarea a fost ok, decât că la punctele de hidratare totul era înghețat, apa era înghețată, mâncarea era înghețată. Am avut noroc cu antrenorul meu care m-a ajutat tot timpul”. (foto: stimme.de, Sandra Martines și Claudiu Gorgan – arhivă personală)”A fost un traseul pe care nu m-am plictisit, avea 2470m, dar avea și o pantă, nu știu cât de mare, era pre vreo 100 de metri când urcai un pod. Pfuuu… L-am urcat, podul ăla, de 72 de ori”, a conchis pentru 4run.ro, Gorgan, care va participa și în acest an la Maratonul de la Cluj, pe 15 aprilie. La cursa din Germania au mai luat parte încă trei români, Constantin Bica (116,090 km), Marian Neagu (163,020 km) și Vasile Tilibașa (108,680 km).