Atletismul, alergarea, este un sport individual, concurenții luptând unul împotriva celuilalt sau contra cronometrului nemilos. Totuși, cursele de ștafetă, pe pistă sau pe șosea, transformă totul într-un ”joc” de echipă, pentru unii la fel de spectaculos ca fotbalul sau handbalul.

L-ați urmărit pe Usain Bolt cum câștiga dubla, 100 de metri – 200 de metri, dar parcă nimic nu a fost mai interesant decât momentul când prelua bățul de la colegul său din schimbul trei și-și ducea echipa spre victorie în ștafeta de 4 x 100 de metri, nu? Pentru că sunt spectaculoase, ștafetele de pistă, atât cele pe distanța preferată de jamaican, cât și cele de 4 x 400 m, sunt programate în cadrul competițiilor la final de program, în ultima zi. Și, cum spune o expresie cunoscută, ”Își merită toți banii!”.  Mai mult, din 2014 există și un Campionat Mondial de Ștafetă (Bahamas), unde sunt și probe de semifond nu numai de sprint. Poate nu la fel de explozive, dar la fel de interesante sunt și cele în aer liber, pe distanțe lungi, unele dintre ele ajungând de o importanță deosebită, cum ar fi popularele curse de Ekiden din Japonia.

Ștafetele sunt concursuri nu numai pentru cei care nu pot să fugă o distanță mare, semimaraton sau maraton, pentru că și foarte mulți maratoniști profesioniști aleargă aceste curse intense, sunt concursuri unde colegii de muncă descoperă un alt mod de a se cunoaște mai bine și de a se distra împreună, unde prieteni încearcă să se motiveze unul pe altul și astfel să-și depășească limitele, cu alte cuvinte, ștafeta este modul prin care alergarea, atletismul, devine sport de echipă.

Unele curse de ștafetă sunt așa de apreciate că ajung la un număr impresionant de alergători. Este cazul Homlmenkollstafetten (Norvegia), cel mai mare eveniment destinat acestei ”probe”, care a strâns în 2014 un record de aproape 3.000 de echipe a câte 15 componenți fiecare, un total de 44.160 alergători! Pe de altă parte, cea mai lungă competiție de ștafetă a fost un Ekiden mai altfel (nu se mai ține din cauza costurilor de organizare), Cupa Prințului Takamatsu, cu un traseu de 1.064 de kilometri!

Alexandru Corneschi, campion național de maraton, este un fondist care aleargă de obiciei la ștafetele pe asfalt, cum sunt cele din cadrul evenimentelor organizate de Bucharest Running Club, Maratonul și Semimaratonul București, dar a făcut-o și pe pistă, la 4 x 400 de metri. Cunoaște ambele lumi, chiar dacă nu a fost niciodată sprinter. ”Ștafeta pe asfalt este pentru mine o cursă de pregătire, un tempo, un test. Este bine să alergi ceva de genul ăsta pentru că faptul că ai o echipă pentru care tragi te face să fii mai motivat ca de obicei”, ne spune Alex care își aduce aminte râzând de perioadele când fugea de obicei ultimul schimb la 4 x 400 de metri: ”Mereu era un chin pentru mine, eram o oaie printre lupi, treceau specialiștii de 400 m pe lângă mine ca rachetele. Oricât de bine pregătiți am fi noi la fond nu te poți pune cu niște sprinteri. Ideea era măcar să nu pierd locul pe care îl aveam când preluam bățul”.

Corneschi face de obicei echipă cu cel mai bun maratonist român, cu Marius Ionescu, iar la următoarea ștafetă pe care o va alerga, la Semimaratonul București, li se va alătura și basarabeanul care concurează pentru Irlanda, Sergiu Ciobanu. ”O iau ca pe un test, dar este și o bucurie pentru că sunt alături de prieteni, iar pentru că sunt profesionist, și banii care vin la final sunt importanți”, ne-a spus Piciu care a fost și reprezentant al României la curse de Ekiden în Japonia: ”Acolo este altceva, sunt competiții de obiectiv, oficiale, de nivel ridicat”. ”O să fie super. De abia aștept!”, a adăugat Ciobanu, maratonist cu un record personal de 2.15.14.

Fuga alături de ”iepuri”, tot sport de echipă

Eliud Kipchoge

Vom face o analogie între ciclism, așa cum arată el în Marile Tururi, unde o întreagă echipă lucrează pentru sportivul care punctează la general dar și, în anumite etape, ca să-și ducă sprinterii în apropierea liniei de finiș, și alergare așa cum a arătat ea în evenimentul în care s-a încercat fuga unui maraton în sub 2 ore și în care Eliud Kipchoge, kenyanul care a reușit într-un final parcurgerea celor 42 de kilometri și 195 de metri în 2 ore și 24 de secunde, a fost ajutat de o ”armată” de paceri, de ”iepuri” care au apărut alternativ pe tot parcursul cursei. Ajutorul s-a văzut, echipa a funcționat, Eliud având la final o medie de viteză de peste 21 de kilometri la oră, un ritm mediu de 2.51 minute pe kilometru. Încercarea de coborâre sub 2 ore la un maraton a avut loc pe pista de Formula 1 de la Monza, Italia. (foto: Andra Panduru, caribbean360.com)

Dacă iubiți mișcarea și stilul de viață sănătos organizatorii OMV Petrom Semimaratonul București vă așteaptă pe 14 mai ca alergător, voluntar sau suporter la Semimaratonul București alături de peste 16.000 de alergători din 60 de țări. Puteți lua parte la una dintre cursele: semimaraton 21km, 10 km Volkswagen, Ștafeta Scholl ((7km + 7km + 7.1km), Cursa Populară Vodafone (3km), Cursa Adolescenților Erasmus +(2,5km). Sâmbătă, 13 mai, copiii între 0-13 ani vor lua startul grupați pe categorii de vârstă la Cursa Copiilor McDonald’s (0,9-1,4km).

Pe traseul OMV Petrom Semimaratonului București, vor fi amenajate peste 20 de puncte de hidratare și divertisment, peste 20.000 de suporteri vor încuraja alergătorii alături de trupe, cântăreți, dansatori, toboșari. Peste 1.000 de oameni – organizatori, voluntari, forțe de ordine se vor asigura că duminică 14 mai, capitala să se transforme într-un oraș al sportului și al bucuriei.

Bucharest RUNNING CLUB a pus Bucureștiul pe harta capitalelor lumii care găzduiesc astfel de evenimente – sărbători ale orașelor. În ultimii 9 ani BRC a pus bazele și a dezvoltat turismul sportiv – cu ocazia Bucharest RUNNING CLUB Premier Events capitala fiind vizitată de peste 3.500 de străini, unii dintre aceștia venind pentru prima oară în România. Bucharest Running Club Premier Events adună cei mai multi bani într-o singura zi pentru cele mai multe cauze. Participanții aleargă și donează pentru una dintre cele 30 cauze susținute din domenii diverse: sănătate, caritate, social, educație, ecologie, dezvoltare durabilă.