Simona Staicu, campioana Ungariei la 50k

Simona Staicu, campioana Ungariei la 50 kilometri

Simona Staicu a mai câștigat un titlu național al Ungariei, trecând prima linia de finiș la Campionatul Național de 50 de kilometri. După ce terminase pe locul doi la semimaraton și pe prima poziție la maraton, românca din Băilești a urcat pe prima treaptă a podiumului la ultramaraton. A sosit după 3 ore, 33 de minute și 44 de secunde.

”Am «murit» ultimii 5 kilometri, dar asta nu a fost o problemă pentru că am avut un avans mare, cam 12 minute. Numai primul kilometru l-am alergat în grup, după aceea restul de 49 de kilometri, singură. Mă bucur că nu am albit! 🙂 Am trecut maratonul în 2.54.51, iar ultimii cinci kilometri i-am făcut în 26 de minute”, ne-a povestit Simona Staicu, românca născută la Băilești care a devenit campioană națională a Ungariei la 50 de kilometri. Licențiată în limba română, atleta a ”trecut” maratonul cu un pace de 4:08 pe mie, ca mai apoi, din cauza scăderii de ritm de pe final, media la finalul celor 50 de kilometri să fie de 4:16 pe mie.

simona-staicu-campioana-ungaria-hidratare-50kCum a devenit Simona Staicu campioana națională a Ungariei la maraton, aici.

În Ungaria, nu ca în România, se organizează anual campionate naționale de ultramaraton pe șosea, 50 km și 100km. Competiția din acest an s-a ținut lângă lacul Velence, la 80 de kilometri de Budapesta, traseul fiind o buclă de 5 km, 2.5 km dus, 2.5 km întors, pe șosea. ”Zece ture de 5 kilometri. A fost un dute-vino în care m-am intersectat cu mulți amatori. Ei mă încurajau pe mine, eu îi încurajam pe ei”, povestește Simona, adăugând: ”A fost frig. De alergat pe vremea asta nu a fost dificil, dar din cauza frigului mi s-au părut ultimi 5 kilometri grei, pentru că eram transpirată și tempoul fiind mai mic a început să-mi fie frig. Vântul a fost rece. Concursul? Frumos! Și gulyas-ul de la sfârșit a fost cel mai bun. De aceea am și alergat, ca să-l savurez la final! 🙂 ”.

simona-staicu-tempo-50kCe a făcut Simona la Campionatul Național al Ungariei de semimaraton”, aici.

simona-staicu-prima-cursa-sapte-aniUltramaratonul de 50 de kilometri a făcut-o pe Simona Staicu să-și aducă aminte de prima ei competiție de atletism, o cursă de 50 de metri. ”50 m, 50 km! Diferență doar de o literă. Dar plăcerea a fost aceeași! 🙂 Prima mea cursă a fost la 7 ani, a durat câteva secunde dar nu o să o uit niciodată. Acum, după 38 de ani, cea de 50 de kilometri a durat mai mult, dar, la fel, va fi de neuitat”, a precizat sportiva susținută de SCOTT Sports. (foto: Simona Staicu, Facebook)

Câștigătorul de la maratonul New York are 20 de ani

gwen-jorgensenGhirmay Gebreslassie, sportivul din Eritreea care a câștigat ediția din acest an a maratonului de la New York, va împlini 21 de ani pe 14 noiembrie. Atletul african a alergat cursa de pe coasta estică a SUA în 2.07:51. Ghirmay este campionul mondial de maraton din 2015, atunci, la Beijing, având vârsta de 19 ani!!! În spatele său au ajuns Lucas Rotich (Kenya, 2.08.53), Abdi Abdirahman (SUA, 2.11.23), Yamamoto Hiroyuki (Japonia, 2.11.49) și Shadrack Biwott (SUA, 2.12.01). La fete, pentru a treia oară consecutiv, prima a trecut linia de finiș kenyanca Mary Keytani (2.24.26). A fost urmată în clasament de Sally Kipyego (Kenya, 2.28.01), Molly Huddle (SUA, 2.28.13, la debut), Joyce Chepkirui (Kenya, 2.29.08) și Diane Nukuri (Burundi, 2.33.04). Campioana olimpică de triatlon, americanca Gwen Jorgensen (foto), la debut, a scos timpul de 2.41.01, ocupând un loc 14 de care nu a fost foarte mulțumită: ”Nu am avut timp să mă pregătesc așa cum ar trebui. A fost dificil!”.