După un antrenament la limită, după o ”bucată” care iese sau, și mai sigur, după una care nu iese, înjurăturile par a fi singura soluție de ”refulare”. Se pare însă că sudălmile, indiferent de gradul lor de trivialitate, fac bine, măresc rezistența la efort și cresc performanțele sportive.

Aveți liber la înjurat în timp ce vă antrenați! Mai tare dacă sunteți singuri sau mai încet dacă vă ardeți caloriile lângă parcul copiilor! Folosiți orice ocară vă vine pe limbă, pentru că, ”aruncate” în timpul antrenamentelor mai mult sau mai puțin grele, cresc rezistența la efort și performanțele sportive. Dacă este să credem studiile unor psihologi ai Universității Keele, Marea Britanie, studii prezentate de independent.co.uk, înjuratul crește rezistența și forța.

Specialiștii i-au pus pe cei care au luat parte la studiu să înjure înainte și în timpul efortului, obsevându-se astfel că în cazul acestora performanțele au fost mai bune decât la cei care au spus doar cuvinte ”neutre”. ”Știm din studiile noastre anterioare că înjurăturile îi fac pe oameni să tolereze mai bine durerea, un motiv putând fi faptul că astfel se stimulează același sistem care face inima să bată mai tare când suntem în pericol. Dacă acesta ar fi motivul, atunci e de așteptat ca înjuratul să-i facă pe oameni și mai puternici, mai rezistenți”, a declarat profesorul Richard Stephens.