Un triatlonist care se antrena pentru un IronMan s-a înecat în timpul probei de înot la o competiție de ”half”. Sportivul nu avea nicio problemă medicală cunoscută.

Collin Campbell (poza de jos, în stânga), cunoscut de prietenii săi și de colegii din clubul cu care se antrena ca un bun înotător, a fost văzut ultima dată la jumătatea distanței în proba ce se disputa într-un lac, la un triatlon pe distanță medie din Texas. Campbell avea 27 de ani și mai concurase la multe evenimente de acest fel în trecut. Corpul neînsuflețit al sportivului a fost recuperat după ce lacul a fost scanat cu mai multe sonare, fiind găsit la peste 8 ore de la finalul cursei. ”Era un înotător foarte puternic și tocmai de aceea această veste a fost foarte șocantă pentru noi”, au spus colegii din echipa PR Endurance Sports.

Care sunt cauzele morților în timpul triatloanelor?

deces-triatlon-stangaConform triathlon.competitor.com, chiar dacă sunt rare, 1 la 76.000 de participanți, decesele în timpul acestei competiții multisport apar în majoritate, 72%, în timpul probei de înot. De ce? Conform unui ultim studiu efectuat de Duke University, publicat într-un jurnal de specialitate, se sugerează că hipertrofia ventriculară stângă (HVS), mărirea în volum a pereților inimii, poate fi cauza pentru că poate duce, îi poate predispune pe cei care au HVS, la un edem pulmonar în timpul înotului (invadarea alveolelor de către plasma sangvină). Echipa de cercetători de la Duke University au cercetat datele autopsiilor de la 23 de decese (din 46), survenite între 2008 și 2015, și astfel au observat că majoritatea sportivilor aveau HVS. ”Am dedus că cei care au HVS au un risc mai mare de a face un edem pulmonar în timpul probei de înot”, au precizat specialiștii de la Duke. ”Dacă o bună încălzire în apă, înainte de startul la înot, poate preveni un infarct miocardic, nu putem spune că ajută și în cazul de față. Sunt anumite pastile, de exemplu Viagra, care în teorie poate preveni apariția edemului pulmonar în timpul înotului, dar trebuie efectuate mai multe teste înainte de a fi prescrise pentru acest scop”, a adăugat doctorul Richard Moon.

O altă causă a unui deces în timpul unui triatlon, rabdomioliza. Citiți aici.